Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiala v ostřelovaném Kyjevě podpořil směřování Ukrajiny do EU i NATO

  8:53aktualizováno  19:24
Podruhé letos zamířil český premiér Petr Fiala na Ukrajinu, která je terčem bezprecedentní vojenské agrese Putinova Ruska. Ukrajina potřebuje jasnou perspektivu vstupu do NATO a Evropské unie, řekl jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Může přitom podle něj počítat s podporou Česka.
Český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě ...

Český premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě (31. října 2022) | foto: ČTK

Fiala a Zelenskyj podepsali deklaraci o euroatlantické perspektivě pro Ukrajinu. Ukrajina podle českého premiéra dělá jasné kroky v naplňování podmínek cesty do Evropské unie, řekl po jednání s ukrajinskou vládou. Do Kyjeva, který byl v pondělí znovu terčem raketového útoku, zamířil i s několika dalšími členy své vlády.

Podle Zelenského bylo důležité, že Fiala s ministry přijel v den bombardování. „Sám viděl, jak vypadá takový teror,“ řekl ukrajinský prezident.

Fiala se setkal se Zelenským po sedmi měsících od své první návštěvy napadeného Kyjeva. „Za dobu, co jsem tu byl naposledy, se změnila spousta věcí, zůstalo hrdinství ukrajinského lidu a odhodlání demokratického světa pomáhat bránit svobodu a území,“ konstatoval český premiér.

„Byl jsem pozitivně překvapen, jak ukrajinští přátelé pracují na doporučeních Evropské komise a na splnění podmínek, které jsou nezbytné,“ řekl Fiala. Pozval ukrajinskou vládu na příští rok do Prahy.

„Podepsali jsme tři zásadní dokumenty týkající se další spolupráce,“ řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Členové české a ukrajinské vlády na společném zasedání v Kyjevě podepsali memoranda o další ekonomické i politické spolupráci. „Dotkli jsme se otázky konfiskace ruského majetku, který by mohl být použit na obnovu Ukrajiny a jsem rád, že se česká vláda ani takových otázek nebojí,“ řekl Šmyhal.

Ukrajinský premiér ocenil, že česká vláda podpořila, aby byli u mezinárodních soudů souzeni ruští okupanti za válečné zločiny. Poděkoval také za to, jak Česko pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny.

Do Kyjeva doprovodili Fialu vicepremiéři Vít Rakušan, Marian Jurečka a Vlastimil Válek, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka. Odpoledne ministři jednali se svými protějšky samostatně.

Za přirozené a automatické Fiala označil další pokračování vojenské i humanitární podpory Ukrajiny. Cílem je podle českého premiéra obnova územní celistvosti země. Aktuálně česká vláda uvolnila 20 milionů korun na nákup naftových generátorů, které mají po ruských útocích pomáhat s nahrazováním výpadků dodávek elektřiny v Dněpropetrovské a Lvovské oblasti.

Česko podle Fialy podporuje i co nejrychlejší uvolnění 3 miliard eur přislíbených zemi z unijních zdrojů. Tématem byla také o poválečná obnova Ukrajiny včetně toho, jak by se do ní mohly zapojit české firmy. Podle české Hospodářské komory projevilo ochotu se jí účastnit přes sto firem.

Fiala dostal v Kyjevě Řád Jaroslava Moudrého

Fiala v rámci návštěvy obdržel Řád Jaroslava Moudrého 1. třídy. „Jsem nejen překvapen a opravdu dojat. Nesmírně vážím si této pocty, chápu to jako ocenění českému lidu, České republice, tomu, jak nesmírné podpoře se u nás Ukrajina těší,“ uvedl Fiala. Vyjádřil přání, aby jeho příští cesta do ukrajinské metropole směřovala již do svobodného města.

Řád knížete Jaroslava Moudrého je vysokým státním vyznamenáním za zásluhy o rozvoj a blaho Ukrajiny v oblasti vědy, kultury, školství a obranyschopnosti země. Je určen k ocenění domácích i zahraničních osobností.

„Velkolepé“ přivítání, glosoval Rakušan raketový útok Putinova Ruska na Kyjev

Zájem pomoci obnově Ukrajiny

Zájem podílet na poválečné obnově Ukrajiny projevilo u Hospodářské komory ČR přes sto českých firem z různých odvětví a s různou specializací. Souhrn nabídky přeložený do ukrajinštiny dnes do Kyjeva dovezl na česko-ukrajinské mezivládní jednání ministr dopravy Martin Kupka.

Mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro ČTK sdělil, že mezi zájemci jsou nejčastěji zastoupenými obory těžba a zpracování nerostných surovin, strojírenství, stavebnictví a energetika. Firmy z těchto oborů tvoří dohromady 57 procent z celkového počtu zájemců, uvedl mluvčí.

Společné zasedání obou kabinetů provází kvůli Putinově válce proti Ukrajině přísná bezpečnostní opatření. „Přivítání v Kyjevě nám Putin zajistil velkolepé v podobě dalšího raketového útoku na hlavní město. Abych parafrázoval pravidelné hlášení Dany Drábové, oznamuji, že odhodlání celého svobodného světa porazit agresora zůstává normální. A i o tom budeme jednat s ukrajinskou vládou,“ napsal na Twitteru Rakušan.

„Ukrajinci bojují nejen za svoji zemi, ale za celou Evropu. Naše podpora musí vytrvat,“ uvedl premiér Fiala.

Do Kyjeva česká delegace přijela zhruba s hodinovým zpožděním oproti plánům, důvodem byly výbuchy v oblasti. Ruské rakety totiž v pondělí ráno opět mířily na civilní infrastrukturu metropole.

Fiala zahájil svou návštěvu Kyjeva zastávkou u historického domu v ulici Žyljanská, který se stal cílem ruského ostřelování Kyjeva 17. října 2022.

Již druhá cesta Fialy letos do Kyjeva

Český premiér Petr Fiala už krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu tamní hlavní město navštívil. V polovině března společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou vyrazil do Kyjeva, který se snažily obklíčit ruské jednotky. Ukrajinský prezident Zelenskyj tehdy návštěvu označil za silný projev podpory napadené země.

Výbuchy otřásly ukrajinskými městy včetně Kyjeva, kde čekají české ministry

„Jsme tu, abychom vyjádřili podporu vašemu boji, vaší zemi. Bojujete za své životy, za své rodiny, za svou zemi. Ale my víme, že bojujete i za naši svobodu. Hlavním cílem naší návštěvy je vyjádřit to, že nejste sami. Naše země stojí po vašem boku. Evropa stojí po vašem boku,“ prohlásil Fiala, když ho přijal prezidentem Ukrajiny Volodymyre Zelenskyj v půli března

Přáním Česka je, aby byli Ukrajinci ve válce úspěšní, a nemuseli tak ze své vlasti utíkat. K tomu podle ministra financí Stanjury směřuje i pomoc Česka a dalších zemí, do konce roku podle něj odejde ještě ve výši tří miliard korun.

Česká republika vydala na zvládání uprchlické vlny do konce září 13,9 miliardy, samosprávy utratily do konce července tři miliardy. Podle Stanjury budou náklady za celý rok pravděpodobně nižší než původně odhadovaných 25 miliard korun.

Od začátku ruské agrese na Ukrajině udělilo Česko podle ministerstva vnitra zatím 452 421 vízum s dočasnou ochranou.

Co řekl Fiala v Kyjevě v březnu:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...