„Na jednotkách intenzivní péče máme hospitalizovaných 1326 našich občanů a máme kromě britské i jihoafrickou mutaci,“ uvedl premiér po mimořádném ranním jednání kabinetu.(24. únor 2021) | foto: AP

Babiš nepřesvědčil opozici o delším nouzovém stavu, roztrpčil Bartoše i Fialu

  • 2761
Jednání s premiérem Andrejem Babišem a dalšími členy vlády nepřesvědčilo lídry opozice o tom, aby mohli podpořit prodloužení nouzového stavu. Zklamání nad výsledkem jednání vyjádřili šéf ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš i lídr SPD Tomio Okamura. Podle Babiše se opozice ani dohodnout nechce.

„Pořád je to prezentované od pana premiéra - tak co byste chtěli, abyste to podpořili,“ řekl iDNES.cz Bartoš.

Vláda se snaží najít hlas pro prodloužení nouzového stavu po 28. březnu. „Pokud jsem jednání s premiérem pochopil správně, jediný jeho plán je pokračovat v současné podobě lockdownu, zavřené okresy, zavřené školy, bez nějaké představy, co dál. Toto naši podporu mít nemůže,“ uvedl po jednání šéf ODS Petr Fiala.

Koalice SPOLU zahrnující ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navrhuje, aby se s postupným návratem dětí do škol začalo k 12.4.2020. „Premiér na našem společném jednání odmítl jakýkoli termín potvrdit. Vláda evidentně žádný plán nemá a hazarduje s budoucností dětí a mladých lidi,“ uvedl Fiala.

Vláda neví, jaký je efekt toho, co zavedla, tvrdí Bartoš

Pirát Bartoš řekl, že jednání formou videokonference trvalo asi dvě hodiny a kromě premiéra Babiše se ho účastnil i ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zdravotnictví Jan Blatný i vicepremiérka Alena Schillerová. „Jednání s vládou nebylo o moc lepší než vždycky, třeba pan ministr Plaga ani paní hlavní hygienička se toho mítinku nezúčastnili,“ řekl Bartoš.

„V tomto měsíci vláda zavedla asi čtyři razantní změny, a tak jak to prezentoval pan Blatný, vláda vlastně neví, jaký je faktický efekt těch změn,“ uvedl pro iDNES.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Mezi velké změny řadí povinné nošení respirátorů v obchodech a dopravě a minimálně zdravotní roušky všude v zastavěných oblastech, zavedení speciálního příspěvku k nemocenské, které mělo přimět lidi, aby zůstávali v karanténě a testování ve firmách. A co se týká návratů školáků, to také ke zklamání Pirátů nezaznělo. „Ta schůzka nebyla přínosná,“ řekl Bartoš.

„Rozhodně jednání vlády mě nepřesvědčilo o tom, že bychom měli zvednout ruku pro prodloužení nouzového stavu,“ prohlásil Bartoš. Za největší nesmysl označil to, že lidé musí mít nasazenou roušku, i když jdou v obci po ulici úplně sami a nikoho neohrožují.  Zefektivnit se musí i testování ve firmách a zvýšit se má příspěvek firmám na testy. Nyní mají nárok na to, aby jim zdravotní pojišťovny vrátily 60 korun za každý provedený test.

Předsedovi STAN Vítu Rakušanovi chyběla ze strany vlády i čísla o počtech lidí v karanténách a izolacích.

Od vlády bych čekal profesionalitu, tohle je demotivující, řekl Rakušan

Rakušanovi se nelíbilo, jak debata premiéra s opozicí vypadala. „Tam je to tak, že se lidé vyvolávají, pan premiér někomu dá slovo, ten se na něco zeptá, někdo dá další otázku, jede se dál, třetí se vrátí k tématu číslo jedna. Po pětačtyřiceti minutách úplně ztratíte koncentraci a máte pocit, že nikam ta schůzka nevede,“ řekl iDNES.cz Rakušan. 

„Od vlády bych čekal profesionalitu ve formulaci žádosti, ve formulaci argumentů a také profesionalitu ve formě, jak se taková debata vede. Kdybychom takto vedli radu města nebo zastupitelstvo, tak by to trvalo jedenáct hodin a schválili bychom tak tři body, tohle je tak demotivující,“ uvedl šéf STAN.

„Premiér nás pouze informoval o veřejně známých informacích, takže jednání s vládou mě zklamalo, jelikož nepřineslo nic nového. Hnuti SPD jasně říká, ze plošné zákazy nejsou cesta a lockdown není řešení, takže stejně jako dosud nepodpoříme prodloužení nouzového stavu,“ sdělil iDNES.cz předseda SPD Tomio Okamura.

Opozice se dohodnout nechce, prohlásil premiér Babiš

Poněkud jinak vnímá průběh jednání premiér Andrej Babiš. „Opozice se prostě dohodnout nechce. Dvě hodiny jsme jim předkládali argumenty, odpovídali na jejich otázky, vysvětlovali, proč si ještě nemůžeme dovolit rozvolňovat, vše marné. Scházejí se s námi jen kvůli tomu, aby si pak mohli udělat tiskovku. Mrzí mě to, protože se nám povedlo epidemii přibrzdit, jdeme správným směrem, minimálně do Velikonoc bychom ale ještě měli pokračovat, aby se ulevilo nemocnicím a nepřišla další vlna,“ uvedl Babiš.

Vláda se snaží opozici přesvědčit, aby kývla alespoň na kratší dobu pro nouzový stav - přes Velikonoce. Bez nouzového stavu nemůže vláda omezit pohyb. „Já doufám, že by těch 14 dní mohlo stačit,“ řekl ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček ještě než vláda, poslala do Sněmovny žádost o prodloužení nouzového stavu o třicet dnů, až do 27. dubna.

Sněmovna bude o žádosti vlády jednat v pátek. A už nyní velké námitky opozice míří proti uzávěře okresů. „Je třeba zrušit zákaz pohybu mezi okresy,“ řekl šéf ODS Petr Fiala.

„Ztěžuje to život našim občanům i policistům,“ kritizovala poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová uzávěru okresů.  „Nemám křišťálovou kouli, ale je čím dál méně pravděpodobné, že budeme pro nějaké prodloužení hlasovat,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Právě na komunisty, kteří tolerují vládu, se Babiš dosud vesměs mohl spolehnout, když ostatní pomoc odmítli. Tentokrát ale už ne.

Když nouzový stav skončí, bude moci vláda vydávat opatření podle pandemického zákona. Ta by byla pod kontrolou Sněmovny a vláda by nemohla omezit noční vycházení či cesty lidí mimo okres, kde bydlí.

Třicet dnů rozhodně ne, řekl Bartoš. Opozici svorně vadí uzávěra okresů

„Jedno z těch opatření, ke kterému potřebujeme nouzový stav, je stále ještě omezování pohybu. Já nemohu akceptovat argumenty, které zaznívají, že ta okresní uzávěra je zbytečná, a pan ministr zdravotnictví je schopen to dokumentovat i na konkrétních příkladech a konkrétních číslech. Je evidentní, že nejvíce se ta situace zlepšila v okresech, které byly ty první, kde jsme uplatnili okresní uzávěru, to znamená Trutnov a dva okresy v Karlovarském kraji. Tam se ta situace změnila nejradikálněji,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček po pondělním jednání vlády, když se shodla na žádosti Sněmovně o delší nouzový stav.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video