Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Únosci českých turistek v Pákistánu zatím mlčí, rodina doufá ve výkupné

  15:01aktualizováno  17:41
Rodiny Hany a Antonie, Češek unesených ve středu v Pákistánu, stále čekají na jakékoliv zprávy. Únosci se zatím neozvali, pátrání na místě proto pokračuje. Přátelé turistek založili na jejich podporu internetové stránky. Dívky chtěly na vlastní pěst po souši cestovat z Íránu do Indie. Plány konzultovaly s cestovateli i odborníky na Asii.

Hana Humpálová (vlevo) a Antonie Chrástecká byly uneseny v Pákistánu ve středu 13. března. Cestovaly z Íránu do Indie. | foto: HankaaToncaDomu.com

V pátek vyšlo najevo, že únosci zadržují Antonii Chrásteckou z Kladenska a Hanu Humpálovou z Písku. Oběma je 25 let.

Přátelé na jejich podporu založili na Facebooku stránku s názvem Hanka a Tonča domů. Lidé si tam vyjadřují podporu, doufají v brzké vyřešení případu a nabízejí svoji pomoc. V pátek začaly fungovat také webové stránky www.hankaatoncadomu.com.

Podle přátel a příbuzných dívky podnikly cestu na vlastní pěst. Chtěly po souši cestovat z Íránu do Indie, kde už několikrát byly. Dosud však jen letecky.

"Obě studovaly psychologii. Cílem jejich cesty byla Indie, chtěly cestovat a poznávat a zároveň jít i do nějakého chrámu na meditace. Pákistánem chtěly jen projet. V cizině měly být dva měsíce," řekla MF DNES Eva Kubíková, sestra unesené Antonie.

Doufáme, že se únosci ozvou

Rozhovor se sestrou unesené dívky

Dívky nechtěly ponechat nic náhodě, před cestou proto byly v kontaktu s íránským velvyslanectvím. S sebou si vzaly šátky, aby mohly chodit zahalené a zbytečně na sebe neupozorňovaly. Antonie se také na internetových stránkách o cestování v lednu ptala, jaké mají lidé zkušenosti s cestou do Indie po souši, a dodala, že vyráží na začátku března.

Kamarádka Lucie Čambálová z Kladna, která je teď jednou z nejaktivnějších ve snaze pomoci zajaté dívky najít, Antonii od cesty přes Pákistán odrazovala. "Současná bezpečnostní situace není dobrá, při hranicích to vře. Bezpečí vidím jako zásadní věc," napsala jí. Poslední Antoniina odpověď byla, že dívky jsou si vědomy všech rizik.

Jedna z turistek se také obrátila na Vladimíru Knotkovou, jež na dvou vysokých školách vyučuje mezinárodní vztahy se specializací na Asii. "Íránská část by měla být bez bezpečnostních problémů s výjimkou standardních rizik obdobných při cestování dvou osamělých dívek v Evropě. V Pákistánu je to horší, ale myslím, že byste musely mít velkou smůlu, abyste se k něčemu připletly," napsala jí tehdy Knotková. V pátek k celé záležitosti dodala: "Překvapilo mě to, únosy se většinou turistům vyhýbaly."

"Cestu měly dlouho naplánovanou, nebyla to žádná hurá akce," řekl ČTK kamarád unesených dívek Michal Najman, jenž pomáhá postiženým rodinám.

"Antonie je velice inteligentní, osobně si nemyslím, že by si nebyla vědoma rizik. Ale pochybuji o tom, že byla informována například o předešlých únosech ve stejném místě a těchto detailnějších informacích," uvedla pro MF DNES Čambálová. "Celý den na to musím myslet, mám sevřený žaludek a modlím se, aby se únosci co nejdříve ozvali s návrhem propuštění za výkupné," popsala vlastní pocity.

O výkupné zatím nikdo nepožádal

Matky obou dívek se po informaci o únosu zhroutily. Podle sestry unesené je nejhorší nejistota - to, že rodiny neví, kde dívky jsou a co s nimi je. Rodiny proto doufají, že se co nejdříve únosci ozvou a budou žádat výkupné. Jsou připraveny při takové nabídce udělat vše, co je v jejich silách, aby se obě co nejdříve vrátily domů. Postup chtějí koordinovat s ministerstvem zahraničí. Jak by konkrétně vypadal, zatím setra unesené netuší. Úvahy o případné veřejné sbírce se nyní zdají předčasné.

"Tonička je děvče, které pomáhá dětem v tíživých a kritických situacích a dneska se sama nachází v takovéto život ohrožující situaci. Není to zřejmě poprvé a ani naposled, co se tam něco podobného událo. Podstatné je, aby se o tom vědělo a aby to úřady řešily. Lze předpokládat, že tím důvodem je důvod finanční, že se zřejmě bude jednat o nějaké výkupné," domnívá se ředitel Sdružení Linka bezpečí Richard Schinko. Právě pro Linku bezpečí pracuje Antonie jako konzultantka. Hana se zase angažuje v tréninkových kavárnách pro mentálně postižené.

Vytáhli samopal

Řidič mikrobusu popsal únos

Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva zahraničí v pátek odpoledne iDNES.cz řekl, že dosud není žádná zpětná vazba od únosců. "Pokud bychom k tomu přistupovali analogicky k dalším podobným případům, které se týkaly občanů Evropské unie, tak je samozřejmě možné, že bude trvat několik dnů, než o sobě vůbec nějakým způsobem dají vědět," uvedl Šrol.

Podle něj je pro celou věc posunem, že se do kauzy vložilo pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. "Pokud vím, vznikla na něm krizová skupina, která bude koordinovat vyšetřování a zajišťovat spolupráci ostatních institucí a bezpečnostních složek státu," doplnil Šrol.

Ministerstvo má přímou linku na velitele, který vede vyšetřování v Pákistánu. Mluvčí Johana Grohová doplnila, že české ministerstvo zřídilo krizový štáb, jenž se bude operativně scházet.

Z Česka zatím žádný diplomatický pracovník do Pákistánu nemíří. "V této rané fázi vyšetřování by jakákoliv návštěva z České republiky asi nepřinesla výrazné zlepšení situace. Co považujeme za nejdůležitější, je přesvědčit pákistánskou stranu, aby tomu věnovala maximální pozornost a nasazení. Tím pádem se zvyšuje šance, že případ dopadne úspěšně," míní Šrol.

Zástupce českého velvyslanectví v Islámábádu předpokládá, že po hektickém čtvrtku, kdy se zprávy o únosu rozšířily v médiích, bude nyní celý proces pomalejší. Podle něj nebývají změny ve vývoji situace v řádu dnů, ale spíše v řádu měsíců. Odvozuje to ze zkušeností s podobnými případy v minulosti.

Únos trval pět minut, tvrdí řidič, který turistky vezl

Obě dívky byly uneseny ve středu. Do Pákistánu přijely ze sousedního Íránu, hranici překročily na přechodu Taftan, kudy prochází hlavní silnice spojující východoíránský Záhidán s Kvétou, správním střediskem provincie Balúčistán.

Ozbrojenci jejich mikrobus zastavili nedaleko obce Nok Kundí, která leží v okresu Čaghí asi 120 kilometrů od hranic. Řidič Manú Chán řekl, že mikrobus zastavili ozbrojenci zhruba dvacet kilometrů za hranicemi s Íránem a po téměř dvou hodinách jízdy od hranic. Akce byla rychlá, trvala kolem pěti minut.

"Zamávali na autobus ze vzdálenosti asi 500 metrů, aby zastavil. Dva z nich přišli z pravé a pět dalších z levé strany. Pět mělo na sobě uniformy a dva byli v civilu. Jeden z nich držel v ruce bezdrátovou vysílačku. Myslel jsem, že jde o příslušníky bezpečnosti, kteří přišli zkontrolovat autobus," řekl Chán.

Pákistánskou provincii Balúčistán už po desetiletí sužuje násilné povstání nacionalistů, kteří požadují větší autonomii a vyšší podíl na příjmech z přírodního bohatství svého regionu. Kromě nich jsou v oblasti aktivní také islámští radikálové. Kvéta se letos stala dějištěm už dvou velkých pumových útoků, jejichž terčem byli menšinoví šíité. Zahynulo při nich téměř 200 lidí. Policie v tomto týdnu dokonce zadržela desítku dětí, které údajně pomáhaly teroristům klást bomby.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...