Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řekli jim, že jedou na výlet. Cesta ale skončila v dětském domově

  19:56aktualizováno  26. listopadu 9:57
Jedeme na výlet. Tuto větu často slýchají děti od sociálních pracovníků při odebírání z rodiny. Cílem „výletu“ bývá dětský domov nebo diagnostický ústav. Odborníci se shodují na tom, že se dětem málo naslouchá a kultura komunikace je mizerná. Tato slova zazněla na konferenci Dítě v systému, kterou pořádala organizace Mimo domov a nadační fond Krok domů.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Lukáš Dolejš se nyní stará o svou sestru, která po matce zdědila duševní poruchu. V poručnictví má také sestřiny děti. Lukáš se sestrou si v dětství prošli ústavní péčí. Kvůli duševní chorobě se o děti jejich matka nezvládala starat. Přesně si pamatuje na okamžik, kdy pro ně do školy přijela sociální pracovnice. „Naložili nás do auta a řekli nám, že jedeme na výlet. Nemluvili s námi, ale o nás, a o neschopnosti naší mámy. Nikdo se jí nesnažil pomoct,“ popsal Lukáš. 

Olga Mistrová si také prošla velkým trápením. Spolu se sestřičkou. „Naše matka pila. S tátou se rozvedla, když mi byly dva roky. Ten taky pil. Máma se seznámila s jiný partnerem, který opět pil. Se sestrou nás o půlnoci vyhazoval z bytu, musely jsme na chodbě sedět v pyžamkách. Zatímco matka byla s tím pánem v hospodě, my jsme žebraly o jídlo,“ svěřila se Mistrová.

Násilí na dětech

V Česku chybí systém pomoci dětem, které zažívají domácí násilí. S nějakou formou špatného zacházení v rodině se podle průzkumů alespoň někdy setkají zhruba dvě třetiny českých dětí, minimálně šest procent opakovaně. Situaci ale většinou nikdo neřeší. Více zde: Dospělí Češi si na slabší dovolí. Dvě třetiny dětí zažijí špatné zacházení

Ilustrační snímek

Učitelka jim do školy nosila jídlo a případ nahlásila na příslušné odbory. „Když přišla sociálka, všechno bylo najednou v pořádku. To se opakovalo několikrát. Matka mě pak za to trestala,“ říká Olga. Poté se i s její sestrou dostaly do dětského domova. „Za jejich péči jsme vděčná. Poprvé v životě jsem se cítila v bezpečí,“ zakončuje Olga svůj příběh. 

Stát nejedná systematicky

Podobné příběhy jako Lukáš nebo Olga zažilo přes osm tisíc dětí, které v Česku vyrůstají v ústavní výchově. Ročně jich dospěje 300. A zhruba 200 si se životem a se začleněním do společnosti nedokáže poradit. Podle organizací, které se dětmi v ústavní péči zabývají, jsou tyto děti stále na okraji společnosti. Péče o ohrožené děti není ze strany státu systematická a povědomí o dětech žijících v ústavní výchově je zkreslené a zavádějící. 

Odborníci se shodují na tom, že se dětem málo naslouchá. „Kultura komunikace s dětmi je mizerná, ať už ze strany soudců, nebo sociálních pracovnic. Nedokážou si představit, co tyto děti prožívají. Zažila jsem soudkyni, která odmítla vyslechnout čtrnáctiletou dívku, která chtěla být slyšet a aktivně o to usilovala,“ říká psycholožka Eva Pávková. Podle ní je také délka soudních rozhodování o dětech, které by podle ní mělo být zkrácené. „Dětský vývoj je rychlý, není možné, aby spis ležel na stole devět měsíců,“ doplňuje. 

Dvě třetiny mladých nezvládnou odchod z dětského domova, chybí podpora

„Pro většinovou společnost je největším trestem odnětí svobody. Ten, který do vězení nastupuje má jasné rozhodnutí, které mu říká, jak dlouho tam bude a ví, co má dělat. Rozhodnutí je velmi dobře odůvodněné, takže ví, proč tam je. Dítě je v situaci, kdy nemá ani jednu z těchto informací, což mi přijde strašné. Naše rozhodnutí bychom mu měli vysvětlit,“ vyjádřil se mostecký soudce Martin Beneš. 

Na nedostatek empatie a na bídnou schopnost komunikovat srozumitelně si u představitelů sociálních služeb stále hlasitěji stěžují i ti, kteří ústavní výchovou prošli. 

„Odebírali mě od mámy z hospody. Máma mě poslala na záchod a řekla mi, ať se schovám. Když jsem vyšla ven, byli tam policajti a s nějakou paní mi řekli, že jedeme na výlet. Dlouho jsem si to vyčítala a říkala jsem si, že je to moje chyba. Kdybych nevylezla ze záchoda, zůstala bych s mamkou. Své dětství jsem prožila s tím, že si za život můžu sama,“ popsala své zážitky Kristýna Adamovská. Nejvíce by v té chvíli ocenila, kdyby jí neřekli, že jede na výlet. „Nikdo mi nic neřekl, nevěděla jsem, jestli mámu ještě někdy uvidím,“ podotkla. 

Trnitá cesta z dětského domova. Chci jít za svým snem, říká Anežka

Ředitelka Soukromého dětského domova SOS Tereza Jandová řekla, že letos přijali deset děti. „Pět z nich si myslelo, že jsou na výletě,“ upozornila také. „Ten, kdo řekne dítěti, že jede na výlet, porušil všechno a nemá na své pozici co dělat. Porušil tím zákon, etický kodex i morálku,“ podotýká Josef Smrž z Krajského úřadu Středočeského kraje.

Nepřipraveny na život

Děti, které dětské domovy opouštějí, nejsou na samostatný život připraveny. Podle předsedkyně organizace Mimo domov zoufale chybí zásadní systémová opatření. Mladý dospělý, který domov opustí, často se svobodou naloží špatně. 

Ústavní výchova

  • Výchovné opatření, které soud nařídí, pokud je výchova dítěte vážně ohrožena nebo pokud nemohou rodiče zabezpečovat výchovu. 
  • Před tím, než jde dítě do ústavní výchovy soud zkoumá, zda výchovu nelze zajistit náhradní rodinnou péčí. 

Zařízení ústavní výchovy

  • Dětský domov 
  • Diagnostický ústav 
  • Dětský domov se školou 
  • Výchovný ústav

„Nebyla jsem připravená. Z dětského domova jsem odešla hned v osmnácti. Měla jsem pocit, že můžu konečně rozhodovat sama za sebe. Šla jsem za svobodou,“ říká Karolína Stránská. Když odcházela z dětského domova, dostala pět tisíc. „Nikdy před tím jsem nic nedostala, dostávali jsme čtyřicet korun měsíčně,“ dodala s tím, že s částkou neuměla vyjít. 

Pomoc v zapojování do běžného života mladým lidem, kteří odcházejí z ústavní péče, pomáhají například Domovy na půli cesty. „Naším úkolem je pomoct mladým lidem v tom, jak se mají v životě orientovat a směrovat je k tomu, aby si našli práci, případně pokračovali ve studiu. Snažíme se, aby za námi přišli s tím, co je trápí,“ řekla Eva Mikulecká, ředitelka Ekumenické sítě pro aktivity mladých.

Poslechněte si vyprávění ženy, která se v devíti letech ocitla v dětském domově:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  14:37

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  13:59

Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...