Sněmovna od rána nepracuje, ovládly ji obstrukce.

Sněmovna od rána nepracuje, ovládly ji obstrukce. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Je to jako za Sládka, stěžovali si poslanci na obstrukce levice

  • 725
Jednání Sněmovny dnes připomínalo únorovou prezidentskou volbu. Přestávka střídala přestávku a poslanci se dlouho nemohli shodnout ani na programu schůze. Koalice by ráda projednávala rozšíření sněmovních výborů, opozice se ale proti návrhu bouřila. Bojí se, že vládní strany chtějí zvrátit poměr sil ve Sněmovně.

Politici se pohádali hned zrána, kdy se měli dohodnout na programu schůze.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath se pokoušel do pořadu navrhnout, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vysvětlil, proč v úterý odvolal ředitele Masarykova onkologického ústavu Rostislava Vyzulu. Koalice ale jeho návrh zablokovala.

Ještě větší emoce v jednací síni vzbudilo zařazení bodu, v jehož rámci chce koalice rozšířit počty členů parlamentních výborů ze sudých na liché.

Až dosud byly poměry v klubech vyvážené, aby respektovaly výsledek parlamentních voleb, kdy bloky pravice a levice získaly po stovce mandátů.

Koalice však argumentuje tím, že díky Miloši Melčákovi, Michalu Pohankovi a Evženu Snítilému je nyní poměr 102:97 a tomu by prý měly odpovídat i počty koaličních poslanců ve výborech.

Opozice si naopak stěžuje, že ji vládní strany chtějí převálcovat silou. "Jde o brutální útok na výsledky voleb, protože nerespektujete vůli občanů," řekl šéf komunistů Vojtěch Filip.

Podle předsedy sociálnědemokratické frakce Michala Haška nelze takové změny provádět uprostřed volebního období. "Bylo nalajnováno hřiště, teď jsme v poločase a vy, dámy a pánové, chcete přemalovávat čáry. To je nečestné a nesportovní," vyčetl koalici Hašek.

Poslanci jsou ve skluzu
Rozepře proto blokuje už několikátým dnem jednání Sněmovny, protože ČSSD a KSČM chtějí hlasování oddálit. Požadují proto dlouhé přestávky na poradu svých poslaneckých klubů.

Sněmovna je tak v časovém skluzu už od minulého týdne, protože z více než stobodového programu dosud projednala jen zhruba dvacítku bodů.

Nad praxí automatického respektování požadavků na přestávku se dnes pozastavil místopředseda Sněmovny Jan Kasal. "Není to úplně v souladu s jednacím řádem," řekl poté, co o dalších devadesát minut na poradu požádal předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. "Z tohoto instrumentu, který byl výrazem dobré vůle, aby kluby mohly jednat, se stal nástroj zablokování Sněmovny a musíme se k tomu nějak postavit," namítal Kasal.

Tluchoř: Pánové, už to přeháníte
Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř se do opozice pustil ještě více. "Čelíme nejbrutálnější obstrukci od doby sládkovců. Pánové, já si myslím, že to opravdu přeháníte," vzkázal do opozičních lavic.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jde ale o běžný postoj opozice, která se brání silovému řešení koalice. "My čelíme vašemu pokusu brutálně zostřit poměry ve Sněmovně půl roku před začátkem českého předsednictví," hájil postup levicových zákonodárců.

Na postup opozice si postěžoval i premiér Mirek Topolánek. Ve videovstupu na oficiálních stránkách strany opozici vyčetl, že blokuje práci parlamentu. "Já myslím, že česká veřejnost musí nést nelibě, co se v Poslanecké sněmovně poslední dobou děje. Poslanci prakticky nepracují," přiznal Topolánek. Na vině je podle něj levice, která blokuje jakýkoli návrh vládních stran. - na video se podívejte zde 

Schůze kromě napětí a nervozity nepostrádala ani komické momenty. Když předseda KSČM Vojtěch Filip zeleným vyčetl, že vstupem do koalice zradili svůj program, Martin Bursík nesouhlasně mručel. "Prosím, aby na mne pan ministr Bursík nepokřikoval. Není na pastvě," vzkázal mu Filip.

Na rušení si stěžoval i David Rath. Premiér Mirek Topolánek prý při jeho projevu za jeho zády "vyluzoval velmi podivné zvuky". Rath premiéra žádal, aby to předseda vlády předvedl celé Sněmovně, "aby celý národ viděl, jakého člověka máme za premiéra".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video