Primátor Prahy Bohuslav Svoboda

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda | foto: Dan Materna, MAFRA

Je to jako dávat ženám pás cudnosti, vzkazuje kritikům pochodu Svoboda

  • 271
Primátor Bohuslav Svoboda zaštítil akci homosexuálů s názvem Prague Pride. Jeho podpora se stala záminkou pro ostrou názorovou přestřelku. Svoboda po kritice z Hradu vzkazuje, že své rozhodnutí nezmění. Podle něj je diskuse nad tabuizováním sexu stejná jako přidělávat ženám pás cudnosti při odjezdu do války.

"Od začátku jsem si byl vědom toho, že je to záštita, která vyvolá nějakou reakci. Ovšem nečekal jsem tuto bouři ve sklenici vody," řekl v rozhovoru pro MF DNES pražský primátor a gynekolog Bohuslav Svoboda (ODS).

"Hysterické výkřiky" jej nakonec prý donutily vzít si na sebe pomyslně bílý plášť: aby připomněl, že homosexualita dnes není ani trestným činem, ani chorobou.

"Když někdo vstupuje na odborný led, tak si zaprvé má vzít brusle, které jsou vhodné, a zadruhé se má něco naučit, něco si o tom přečíst," adresoval primátor výtku hradnímu vicekancléřovi Petru Hájkovi.

Právě Hájek byl prvním, který se proti akci s názvem Prague Pride veřejně ohradil, podle Svobody ale říkal bludy.

Pražský primátor ročně řeší zhruba dvě stovky žádostí o záštitu. Podporu Prague Pride vysvětluje vyjádřením tolerance a liberalismu. "V otázce Pride party jsem liberál, v otázce hospodaření města a státu jsem naprosto zarytý a tvrdý konzervativec," upozorňuje Svoboda.

I přes záštitu na žádnou z akcí Prague Pride nedorazí a nezmění se ani nic na jeho přesvědčení, že homosexuálové by neměli mít možnost adoptovat děti.

Průvod homosexuálů vnímá politik jako karneval s jistou dávkou nadsázky. Společnost podle něj už dávno překonala názor, že cokoliv souvisí se sexem, je hříšné a nebezpečné. "Tohle je o tom, jestli jsme ve třetím tisíciletí, nebo ve středověku. Je to v jiné rovině, ale úplně stejné, jako když budete při odjezdu do svaté války přidělávat ženám pás cudnosti," míní Svoboda.

Od záštity by primátora odradilo jen to, kdyby akci pořádali extremisté. "Není žádný důvod, proč bych dělal nějaký rozdíl mezi požadavkem menšiny, skupiny zájemců o jazz, mezi fotbalisty nebo třeba lidmi bojujícími za zelenou Prahu," dodal primátor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue