Pokud bude vypovězena koaliční smlouva, Kamil Jankovský ve vládě nezůstane a opustil by ji i s dalšími ministry za Věci veřejné.

Pokud bude vypovězena koaliční smlouva, Kamil Jankovský ve vládě nezůstane a opustil by ji i s dalšími ministry za Věci veřejné. | foto: MMR

Jankovský: Bude-li vypovězena koaliční smlouva, odejdu z vlády i já

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský je připraven opustit spolu s dalšími ministry za Věci veřejné vládu, nebudou-li VV v koalici. "Pokud bude vypovězena koaliční smlouva, odejdu z vlády taky," řekl iDNES.cz Jankovský. Premiér Petr Nečas chce, aby z vlády odešli jen ministři Vít Bárta, Radek John a Josef Dobeš.

Jankovský se ke své možné budoucnosti ve vládě pro iDNES.cz vyjádřil při příchodu na jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných, který řešil koaliční krizi. Na jednání klubu se opět nedostavila poslankyně Jana Suchá, o níž se spekuluje, že by mohla být čtvrtou poslankyní, která klub VV oslabí - zatím Věci veřejné ztratily Jaroslava Škárku, Kristýnu Kočí a Stanislava Humla.

Ministr Jankovský o své pozici ve vládě mluvil veřejně poprvé od chvíle, kdy ODS a TOP 09 zvolily k ministrům za VV rozdílný přístup. Poté, co Bárta ohlásil demisi, překvapil Nečas VV tím, že jim oznámil, že z vlády musí odejít i Dobeš a John.

Nečas už v pondělí přinesl prezidentu Václavu Klausovi s Bártovou demisí i návrhy na odvolání Johna a Dobeše, ale Klaus je zatím odmítá přijmout.

"Věřím, že v přiměřeně krátké době dojde k nějakému hmatatelnému efektu koaliční schůzky, že vznikne něco, čeho se můžeme dotknout. A až pak můžeme řešit další, a to i personální otázky. Sekvence, že by to bylo opačně, je pro mě vyloučená," řekl v úterý Klaus. Nechce, aby se země dostala do chaosu. ODS na odvolání ministrů trvá.

V této chvíli není jasné, jestli se ODS, TOP 09 a VV vůbec dokážou domluvit na pokračování koalice. Jako o alternativě politici nejčastěji mluví o předčasných volbách. Ty by podle prvního místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška mohly být už na podzim.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video