Janek Kroupa

Janek Kroupa | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Janek Kroupa: Nedivil bych se, kdyby Kajínek zase utekl

  • 32
Proč nenapsal scénář k filmu o Kajínkově případu, když ho zná nejlépe? "Nevím, jak se vypořádat s nejistotou, jestli to udělal, nebo ne," říká reportér Janek Kroupa v rozhovoru pro Magazín MF DNES. Jen za 100 tisíc by Kajínek podle něj dvojnásobnou vraždu nespáchal.

Už je to bezmála deset let, kdy se Kroupa jako reportér pořadu Na vlastní oči poprvé setkal s Jiřím Kajínkem. Střetli se ve věznici Mírov, kam Kajínka eskortovali po jeho čtyřicetidenním útěku.

"Když jsme tam jeli, představovali jsme si, že třeba naši produkční chytne a bude jí chtít ublížit, takže jsme spekulovali, že mu nesmíme dát tužku, protože by ji mohl použít jako zbraň," vzpomíná Kroupa v rozhovoru pro Magazín DNES, který vyjde ve čtvrtek.

Jiří Kajínek

A jak se podle něj aktuálně má vězeň, o kterém se opět mluví?

"Zestárnul. Nevídám ho pravidelně, ani nevěřím na změnu osobnosti. Jen vím, že je v tom vězení hrozně dlouho a že je tím prostředím ztvrdlý. Nedivil bych se, kdyby znova utekl," míní Kroupa. "Kajínek je typ, který ztloustne, aby vypadal nemotorně, ale není dobré ho podceňovat. Myslím, že si to v tom vězení moc dobře uvědomují."

Společně s publicistou a bývalým televizním kolegou Josefem Klímou čerstvě vydali knihu Pravda o Kajínkovi. Nemají však na sporný případ totožný názor.

"Je pravda, že jsem obecně skeptičtější než kolega Klíma, takže jsem ke Kajínkovi přistupoval vždy daleko kritičtěji."
Nicméně i tak pochybuje, zejména v klíčové otázce, zda Kajínek v roce 1993 skutečně střílel. Nevěří například tomu, že by Kajínek vraždil "jen" za sto tisíc korun.

"Kajínek byl elitní bytař, který jezdil mercedesem. Vykrádal papalášské byty, měl dokonce informátora na Úřadu vlády, který mu dělal tipaře na vládní vily. On, extratřída mezi bytaři, by za sto tisíc tohle nedělal," tvrdí Kroupa.

"Jeden z romantických prvků celého příběhu je, že tragicky přišel o přítelkyni, barmanku, kterou mu zastřelili. Pokud jde o ženy, evidentně nebyl přelétavý typ, chtěl mít rodinu a žít normálně. Kdyby tu holku nezastřelili, mohl se jeho život odvíjet úplně jinak," dodává Kroupa ke Kajínkovu příběhu.

ČTĚTE VE ČTVRTEČNÍM MAGAZÍNU MF DNES

Proč je na tom Kajínek podle Janka Kroupy psychicky špatně? A čím je podle něj Kajínek jako zločinec unikátní?

.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue