Janeček oznámil kandidaturu na Hrad. Těší ho zrušení povinného očkování

  • 1564
Matematik a podnikatel Karel Janeček bude kandidovat příští rok na prezidenta. „Lhaní, manipulace, populismus je obrovská metla, řekl. Představil svou novou kampaň nazvanou Tohle jsme my. „Je důležité, aby každý člověk mohl žít důstojný život i v důchodu,“ prohlásil.

Janeček řekl, že jeho výdaje se budou blížit limitu finančních výdajů pro kandidáty na Hrad. V prvním kole to je 40 milionů korun. A pro druhé kolo dalších 10 milionů.  „Mám tu výhodu, že si to můžu zaplatit sám,“ řekl k tomu.

Potřebuje ale nejdříve nasbírat 50 tisíc podpisů občanů, aby se mohl o funkci hlavy státu ucházet. Komunikuje ale i s některými senátory. „Šéfem týmu je Michal Hošek. Intenzivně spolupracuji s Petrem Bouškou,“ řekl o svých spolupracovnících.

„Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,“ prohlásil Janeček. Voliče plánuje oslovit vizí svobodné, úspěšné a prosperující země.

K oznámení své kandidatury využil holešovické divadla La Fabrika. Na dotaz iDNES.cz řekl, že není pověrčivý, protože toto místo hrálo roli i v kampaních Jiřího Drahoše před poslední volbou v roce 2018 i Karla Schwarzenberga v roce 2013. Ani jeden neuspěl proti současnému prezidentovi. „Je evidentní, že divadlo La Fabrika má tu správnou energii,“ řekl Janeček.

Oznámení kandidatury pojal částečně jako rozhovor se skupinou přátel na scéně divadla o tom, jak by se měl zlepšit život v zemi.

Na webu kampaně Tohle jsme my (www.tohlejsmemy.cz) Janeček píše, jakou společnost chce. „Nenechávejme se svazovat nesmyslnými restrikcemi a nelogickými opatřeními. Nesmíme se poslušně stávat otroky mocných,“ je uvedeno v kapitole, která nese název Svobodná společnost.  Dalšími jsou Země pro 21. století, Vzdělání a děti, Spravedlivý stát a Zdravý, aktivní a šťastný životní styl.

Chtěli byste Janečka za prezidenta?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

Janeček je spolumajitelem společnosti RSJ, která obchoduje s finančními deriváty. Stál u zrodu Nadačního fondu proti korupci nebo Nadačního fond Neuron na podporu vědy. Neuron se od něj ale distancoval.

Beran: Povinné očkování nemá smysl, vakcína vyprchá, kolektivní imunita není

Při předávání Zlatého slavíka v loňském roce vystoupil Janeček proti plošnému očkování dětí kromě těch rizikových. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ řekl. Od jeho vystoupení se potom distancovala TV Nova i nadační fond Neuron, který Janeček kdysi zakládal.

Neočkujme zdravé děti proti nemoci, která je neohrožuje, trvá na svém Janeček

„To, co jsem řekl ve svém projevu na Slavíku, to myslím naprosto vážně. Považuji to za jednu z nejdůležitějších věcí moderní doby, abychom neočkovali zdravé děti proti nemoci, která je neohrožuje,“ řekl Janeček.

Nedávno podpořil Iniciativu 21, která vystoupila proti povinnému očkování lékařů a zaměstnanců dalších profesí tak, jak ho připravilo ministerstvo zdravotnictví v době, kdy ho řídil Adam Vojtěch.

Osmačtyřicetiletý miliardář Janeček v pátek ocenil, že nová vláda Petra Fialy tento týden plán povinného očkování proti covidu zrušila. „Velmi oceňuji pana premiéra. Jsem moc rád a vnímám to jako extrémně důležitý krok, že se zrušilo to povinné očkování, které je absolutně neobhajitelné ze všech pohledů,“ řekl iDNES.cz Janeček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue