Ředitel České televize Jiří Janeček.

Ředitel České televize Jiří Janeček. | foto: Dan Materna, MAFRA

Janeček hraje v ČT škatulata, míchá s funkcemi a přivedl dramaturga Novy

  • 87
Generální ředitel České televize Jiří Janeček oznámil jména nových vedoucích jednotlivých veřejnoprávních kanálů. Ve vysokých funkcích nechal Kateřinu Fričovou, Otu Černého či Milana Fridricha, jen zamíchal funkcemi. Novou tváří je bývalý dramaturg Novy Radan Dolejš, který bude odpovídat za ČT1.

Dosavadní programová ředitelka Kateřina Fričová povede ČT2. Zpravodajskou ČT24 bude mít na starosti Milan Fridrich, dosud ředitel zpravodajství.

Pod Fridrichovu pravomoc již nebude patřit sport, o něž se podělí dva muži. Ota Černý zůstane sportovním šéfredaktorem, ovšem už nepovede ČT4. Stanici bude nově šéfovat Černého dosavadní zástupce Jiří Ponikelský.

Janeček změny představil při zasedání Rady České televize při schvalování restrukturalizace. "Je nutná pro přizpůsobení se situaci v globálním mediálním prostředí a udržení ekonomické situace," uvedl.

Největší debatu vzbudilo Dolejšovo jméno. "Pokud bude s ČT1 nakládat jako s jeho skupinou Šlapeto, pak mě to znepokojuje," poukázal radní Milan Uhde na bulvární zaměření Dolejšovy kapely.

"Mně to naopak přijde jako docela dobrý slogan," reagoval předseda Rady ČT Jiří Baumruk.

Proč si Jiří Janeček Dolejše vybral, je obestřeno závojem, který neumí přizvednout ani tiskový mluvčí televize Ladislav Šticha. "To ví jen generální ředitel, ani mě to neřekl," odpověděl na dotaz iDNES.cz.

Čtveřici vedoucích doplní Andrea Majstorovičová a Václav Myslík jako manažeři pro nové formáty, respektive pro programová centra. "Dostanou významné pravomoci a budou vždy podléhat mé kontrole," uvedl Janeček.

Své návrhy mají manažeři předložit do konce června, změny začnou platit od září.

ČT se přizpůsobuje nové mediální době

Janeček zdůraznil, že Česká televize nereaguje na ekonomickou krizi, nýbrž na novou situaci na mediálním trhu. Plánované změny mají být reakcí na zásadní změny mediálního prostředí, způsobené rozvojem digitálního vysílání, internetu či globalizací.

Restrukturalizace podle dřívějších informací počítá mimo jiné se zrušením 120 pracovních míst v tomto roce a s dalšími úsporami, jako je například snížení nákladů služebních cest či počtu zpravodajských štábů v zahraničí.

Změny ve veřejnoprávní televizi avizoval Janeček již začátkem března. Nejvíc se přetřásalo zrušení postu ředitele zpravodajství, kterému šéfoval Milan Fridrich.

Milan Fridrich iDNES.cz sdělil, že takový systém řízení jednotlivých programů Janečkovi dlouhodobě doporučoval. "Jsem rád, že tento systém vzniká. Je to krok správným směrem a já se těším, že to povede k efektivnějšímu řízení ČT24 i jiných programů," poznamenal.

On sám nyní bude mít více času "piplat" ČT24. "Budu moc rád, když mě zbude víc času na denní plánování programu a také marketing ČT24. Chystáme novinky u ranního vysílání, nové regionální vysílání a další projekty," konstatoval Fridrich. (více o plánech personálního zemětřesení v ČT čtěte zde)

O rozbrojích mezi Jiřím Janečkem a Milanem Fridrichem se spekuluje dlouhodobě. Ředitel zpravodajství údajně chtěl nahradit Janečka v čele televize. Rada ale loni ve funkci potvrdila staronového šéfa.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video