Demonstrantka se domáhá omluvy od Andreje Babiše, žalobu projednává soud

  • 125
Okresní soud Praha-západ se bude zabývat žalobou na ochranu osobnosti, kterou podala demonstrantka Jana Filipová na premiéra Andreje Babiše. Ženě vadí výroky premiéra o tom, že lidé byli na loňských demonstracích iniciovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii zaplaceni. Soudkyně o žalobě rozhodne v pátek.

Žena z Domažlicka podle České televize Babiše v minulosti několikrát vyzvala, aby se omluvil, poslala mu dopis, předžalobní výzvu, o omluvu ho žádala i osobně. V dopise po Babišovi prý chtěla, aby se omluvil v televizi Nova, kde podle ní výroky pronesl.

„Žádám vás tímto o omluvu demonstrantům na stejném mediu, na kterém jste nás pošpinil, to je na TV Nova,“ uvedla na svém blogu. Podle Filipové Babiš v televizi uvedl: „Neumím si představit, že by ňáký někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval. Jen tak, že se nudí. Takže asi nějaká motivace tam bude.“

„Skutečně to dělám všechno nezištně, nebereme za to žádné peníze,“ řekla dnes soudu Filipová. Popsala, jak jí po Babišově vyjádření začaly chodit zprávy například s dotazy, kolik za demonstrace „bere“, nejprve od známých, později i od cizích lidí. Filipová podotkla, že některé ze zpráv byly i vulgární. „Ta dehonestace ve veřejném prostoru je skutečně obrovská,“ dodala žena.

8. června 2019

Impulzem pro ni prý bylo to, když se k výrokům Babiše vyjádřila na facebooku a ozvalo se jí mnoho lidí, kteří se cítili stejně. Dodala, že tvrzení o tom, že jsou demonstranti placení, je mezi lidmi stále. „Myslím, že pan premiér z titulu své funkce nemůže do veřejného prostoru vypouštět informace typu jedna paní povídala,“ řekla Filipová. „Těžko se ta lež, která se zakořenila díky panu premiérovi, vyvrací,“ doplnila.

Babiš: Pískající lidé jsou zaplacení

V loňském roce se proti Babišovi a jeho vládě podporované komunisty uskutečnilo několik demonstrací. Filipová dnes u soudu zmínila protest z 11. července, kdy poslanci rozhodovali, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Lidé nejdříve protestovali na Malostranském náměstí a později i u vchodu do Sněmovny.

Po demonstraci poslanec ANO Pavel Růžička zveřejnil, že slyšel demonstranty, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze. To účastníci demonstrace odmítli. Růžička později svůj výrok změnil. 

Čtvrt milionu lidí na Letné. Budeme tu znovu v listopadu, vzkazují Babišovi

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. Odkazoval se právě na informace od Růžičky. Podle právníka Filipové Aleše Rozehnala Babiš nepodnikl žádné kroky k tomu, aby si informace ověřil. 

Na TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplacení. Soud dnes přehrál mimo jiné záznam pořadu, ve kterém Babiš výrok pronesl. „Já vám říkám, že to jsou političtí odpůrci na objednávku,“ řekl také v rozhovoru Babiš. O tom, že jsou lidé, co proti němu protestují, zaplacení, mluvil premiér i v dalších případech.

Filipovou ve středu přišla k soudu podpořit řada lidí, někteří z nich měli na oblečení připnutou trikoloru nebo odznak spolku Milion chvilek pro demokracii. Ne všichni se ale vešli do jednací síně, část z nich proto musela čekat na chodbě.

Demise vlády

Spolek Milion chvilek pro demokracii v loňském roce pořádal demonstrace, protože organizátorům vadilo, že se premiérem stal trestně stíhaný člověk a že je evidován jako agent komunistické Státní bezpečnosti. Kvůli tomu se Babiš soudí a tvrdí že s StB nespolupracoval. Na dalších demonstracích protestující požadovali demisi vlády.

Prahou prošlo podle Milionu chvilek deset tisíc lidí. Dorazili na Hrad

Premiér figuruje v kauze ohledně dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Deník N v pondělí informoval, že státní zástupce se rozhodl stíhání Babiše a dalších obviněných zastavit. Rozhodnutí však ještě není konečné. Babiš případ Čapího hnízda označuje za politickou kauzu. 

Kvůli demisi ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který odchod z vlády oznámil den poté, co policie navrhla Babiše obžalovat, se konaly další demonstrace v letošním roce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video