Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Geniálně jednoduché. Nápad mladého českého vědce poletí až na Mars

Seriál   19:00
Je to zjevení české vědy. Ve svých pětadvaceti ještě ani nestihl dokončit studia a přesto se už podílí na vesmírné misi. Pracuje ve vědeckém týmu Akademie věd a jeho nápady - často inspirované přírodou - jsou prosté a geniální zároveň. Jan Lukačevič je novou postavou seriálu iDNES.cz Cesty vzhůru o mladých lidech, kteří jsou ve svém oboru nejen dobří, ale navíc k němu přistupují jinak. Lépe, inovativně, nekonvenčně.
Mladý vědec Jan Lukačevič konstruuje zařízení detekující atmosférické...

Mladý vědec Jan Lukačevič konstruuje zařízení detekující atmosférické elektrické výboje na Marsu pro misi ESA ExoMars plánovanou na rok 2020. Foceno v Planetáriu Praha. | foto:  František Vlček, MAFRA

„Jestli si neopravíš známky, dopadneš jednou jako tenhle pán,” šeptá výhružně matka svému malému synovi. Nenápadně při tom kývá směrem k mladíkovi s motýlkem, který je zrovna obsluhuje na slavnostní večeři. Jenže to není ani tak potichu, ani tak nenápadně, aby si toho zmíněný nevšiml. „No to by byl fakt průšvih,“ pousměje se sám pro sebe raketový inženýr.

Sociální sonda

Dnes už si Jan Lukačevič na svatbách a rautech tak často přivydělávat nestíhá. Většinu času věnuje práci v Akademii věd, zbytek pak studiu a cestování po světových konferencích. Ale na brigádu, kde se mimo jiné odehrála zmíněná historka, vzpomíná rád. Od malinka s mámou doma vařil, takže když ho rodinný známý oslovil, aby mu pomohl v jeho cateringové firmě, ani na chvíli neváhal. Vydělal si tam víc než ve výzkumu. „A taky to byla neuvěřitelná společenská sonda,“ vzpomíná.

Obsluhoval zbohatlíky, pak v kuchyni klábosil s číšníky a kuchaři. „No a taky ovládám etiketu,” usměje se mladík a mimoděk na stole srovná lžičku do správné polohy.

Dost o stolování; v životě tohoto nadaného muže šlo jen o epizodu. „Vaření mě baví, ale nikam mě neposouvá. Proto je to jen koníček a já se věnuji vědě,“ říká pětadvacetiletý Jan, který už za pár týdnů dokončí studia na pražské ČVUT. Ale je to jen formalita, už léta dělá vědu na vyšší úrovni, než je ta na magisterském stupni - vždyť mu za výzkum byla udělena prestižní British Interplanetary Society Award.

I když... Nikdy si pro ni vlastně nepřišel. Když ji vyhlašovali, přilétal zrovna do Švédska, aby mohl dokončit svoji vědeckou práci. „Pozoroval jsem z okna polární záři a fantazíroval, jaké to asi na tom vyhlašování je,“ popisuje.

Netušil, že v Mexiku, o pár tisíc kilometrů dál, čeká celý sál v trapném tichu. Jeho omluva, že pro cenu nedorazí, se pořadatelům někam zatoulala, takže na samém sklonku slavnostního večera vyhlásili Janovo jméno. „A ono nic. Představuji si, jak tam seděli všichni ti Elonové Muskové a další celebrity a nechápali, co se děje,“ směje se při vzpomínce.

Bouře na Rudé planetě

Třeba bude mít brzy šanci si společenskou pověst napravit. V současné době vyvíjí Jan se svými kolegy z Akademie věd anténu, která poletí s modulem na Mars v rámci mise ExoMars2020. Projekt vzniká pod taktovkou Evropské vesmírné agentury a ruské agentury Roskosmos (více zde). Na planetu by měl modul dorazit v roce 2021 a jeho cílem bude najít známky života.

Úkolem Čechů na této dost možná přelomové výpravě bude... chytat blesky. Vážně: Jan s českou skupinou totiž zkoumají, jak je tamní prostředí vhodné pro lidské osídlení. A pracují s teorií, že na povrchu Marsu dochází při prachových bouřích k elektrickým výbojům. „Pokud to potvrdíme, bude to zásadní zjištění,“ tvrdí Jan.

Když nechápavě zvedám obočí, zkusí příměr s mimozemšťany na Zemi. „Kdyby sem přiletěli, neznali naše bouřky a nebyli na ně připravení, stačí jeden výboj, který zničí loď a ohrozí život posádky. No a teď si to představte s první raketou na Marsu,“ dodává. Pokud tam opravdu elektrické výboje jsou, bude se tomu muset přizpůsobit celý plán osidlování planety.

Jan Lukačevič

Narodil se v červenci 1991 v Brně, vystudoval místní osmileté gymnázium, po maturitě se odstěhoval do Prahy a nastoupil na ČVUT, na Fakultu strojní. Část studia strávil v Paříži na École des ponts ParisTech. Pracuje pro Akademii věd v Ústavu fyziky atmosféry.

Jan má na starosti mechanismus rozvinutí antény. Zatím pracuje s dvěma návrhy. „Tenhle jsem dělal podle kapradiny,“ ukazuje model v počítači. Anténa stočená do klubíčka se rozvíjí stejně jako rostlina. „A ten druhý? Ten je podle špuntu v šampaňském.“ Anténa se z modulu odstřelí do několikametrové dálky. Pomůže jí k tomu nízká hustota atmosféry i malá gravitace.

Tedy... Tak to aspoň Jan plánuje. Na Zemi stejné podmínky zajistit nelze, testovat může vždy jen jeden aspekt. Gravitaci v laboratoři, povrch téhle červené planety bude simulovat na pískovišti.

Není výjimkou, že ho příroda při vědeckém bádání inspiruje. „Často tam najdu ta nejjednodušší a nejspolehlivější řešení problému,“ tvrdí. Pak v práci ukáže návrh a zeptá se: „Šlo by to takhle?“
„Možná ano, tohle před tebou ještě nikdo nezkusil,“ uslyšel už párkrát.
„Proto mě ta práce tak fascinuje. Je dynamická a je tu pořád místo pro nové nápady,“ říká.

Život po nemoci

Jan je chodícím důkazem, že už v nízkém věku je možné ve vědeckém světě něčeho dosáhnout. Rád by motivoval mladé, kteří se třeba bojí, že mezi ostatními neobstojí a ve vědě je čeká jen nekonečné bádání bez výsledků. „Tak to není. Na vědu stačí, když je člověk zvědavý. Já jsem taky jen žabař, co nosí jednoduché návrhy, a kam jsem se s tím dostal,“ oponuje. „Nikdo takhle mladý a nevzdělaný pro Akademii věd nedělá,“ směje se v narážce na svůj věk a stále ještě neuzavřený ročník na ČVUT.

Poprvé se potkáváme na Veletrhu vědy. Jan stojí u stánku se starými satelity a ochotně ukazuje malým návštěvníkům, co k čemu slouží. Koho by napadlo, že jen plní povinnou službu na stánku, křivdil by mu. „Baví mě to. Cítím v tom šanci ukázat lidem, že vědci si v laboratořích nebádají sami pro sebe. Že zkoumáme pro ně, abychom se všichni posunuli někam dál,“ vysvětluje.

Cesty vzhůru

Nebylo jim ani třicet a už se o nich v branži mluví. Server iDNES.cz představuje mladé lidi, o kterých v budoucnu pravděpodobně ještě uslyšíte. S každým z nich jsme strávili minimálně den a sledovali je při práci i ve volném čase. Přečtěte si, co stojí za jejich úspěchem. Je to nekonečná dřina, nebo jen talent a štěstí?

Seriál Cesty vzhůru

Víte o někom, kdo by neměl v seriálu chybět? Napište nám o něm na Michaela.Cerna@idnes.cz.

Na svůj věk působí Jan pokorně a upřímně. Jenže tahle životní vyrovnanost je draze vykoupená. „Býval jsem hroznej,“ zděsí se sám nad sebou. „Soustředil jsem se jen sám na sebe, šlo mi o to být nejlepší, musel jsem působit hrozně arogantně,“ začíná vypravovat o úplně jiném Janu Lukačevičovi.

O Janovi, který se měl stát profesionálním sportovcem, veslařem. Ve dvaceti byl členem reprezentace za Duklu Praha, myslel si na olympiádu... „Dařilo se mi, a přesto jsem byl permanentně frustrovaný. Žádné vítězství mě nenaplňovalo, pořád jsem chtěl víc,“ vzpomíná hořce. „Pak se to najednou začalo sypat.“

Nejdříve se u Jana objevilo podezření na rakovinu. Čekání na výsledky bylo nekonečné, a tak napřel všechno úsilí k učení. Přestože se testy vrátily jako negativní, nedařilo se mu vrátit do původního tempa. „Byl jsem neskutečně unavený, kazil jsem zkoušky ve škole. Nechápal jsem to.“ Jan už v té době trpěl nemocí, která mu měla na dlouhou dobu převrátit život - boreliózou, ke které se přidal zánět mozkových blan.

Nemoc ho na měsíce vyřadila. „Nemohl jsem číst, procházet se, psát, ani se dívat na filmy. Jen jsem spal, budili mě pouze při podávání léků,“ popisuje. Když přešlo to nejhorší, začal úplně od začátku. První krátká procházka venku, první jídlo u stolu... Každá maličkost byl úspěch a za každou drobnost byl rád. „Od té doby nic neberu jako samozřejmost a všeho si vážím,“ tvrdí.

Zní to jako fráze, ale člověk tomu rychle uvěří, když venku celý den prší, Pražané přeskakují kaluže a schovávají se pod stříškami obchodů a Jan prochází Letnou v promočené košili a usmívá se. „Jo, jsem rád i za déšť,“ mrkne. „Už si nechci na nic zbytečně stěžovat. Občas si říkám, že lidé, co pořád něco kritizují, možná jen nic opravdu špatného nezažili.“

Jak pracuje Jan

  • Na Akademii věd má 0,6 úvazku, tráví tam ale mnohem víc času. „Všichni tu práci máme rádi, často odcházíme pozdě večer,“ popisuje.
  • Kromě výzkumu by se rád angažoval i v popularizaci vědy a zlepšování podmínek pro doktorandy.
  • „Moje práce je dynamická. Každý den dělám něco jiného,“ tvrdí. Nemůže jen odevzdat návrh. K tomu zkoumá prostředí Marsu a různá omezení. Návrh modeluje v počítači, konstruuje různá řešení, testuje je v simulovaných podmínkách...
  • Ve volném čase sportuje. Běhá a jezdí na kole.
  • Baví ho architektura a výtvarné umění. „Mám rád pointilismus, postimpresionismus... Vždycky si najdu čas na návštěvu galerie,“ říká. Mezi jeho oblíbence patří Egon Schiele nebo Ludwig Mies van der Rohe.
Cesty vzhůru

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...