Podnikatel Jan Kočka na snímku z roku 2009

Podnikatel Jan Kočka na snímku z roku 2009 | foto: Dan Materna, MAFRA

Kočka a spol. uklidili firmy na nedohledatelné cizince, zjistila MF DNES

  • 256
Podnikatel Jan Kočka a další obvinění v případu rozsáhlých daňových podvodů převáděli své firmy na nedohledatelné cizince či lidi s trvalým bydlištěm na městském úřadě. Některé společnosti posléze zmizely z obchodního rejstříku, zjistila MF DNES.

V listopadu 2015 dorazily k brněnskému notáři hned tři delegace místních podnikatelů. Chtěli totiž své firmy převést na dvaadvacetiletého mladíka Volodymyra Vybranovského z Ukrajiny. Plán byl prostý. Firmy, které jim patřily, musely zmizet. A Vybranovský tomu měl ukrytím skutečných majitelů napomoci.

Kočka a komunální politici pomohli obrat stát o 134 milionů, míní policie

Dvě ze tří firem tehdy přepisovaných na Ukrajince totiž byly podle policie součástí řetězce společností, jež se podílely na krácení daní v celkové hodnotě 134,4 milionu korun. Policie kvůli tomu už obvinila 24 lidí a dvě firmy v čele s podnikatelem Janem Kočkou. Okruh firem, které údajně byly do podvodů zapojeny, byl ale daleko širší. Mělo se jednat o třiadvacet společností.

Aktéři daňové kauzy, které vyšetřuje policie

Milan Nedvědil

  • Místostarosta Dolních Počernic se podle policie s Danielem Janotou a Janem Kočkou měli domlouvat, jak krátit daně. S Janotou jej pojí členství v ODS, s Kočkou zase to, že působí v dozorčí radě firmy Prostor. 

Jan Kočka

  • Pražský podnikatel měl být podle policie hlavní postavou kauzy. Přes svou firmu Prostor, a. s., údajně vyplatil 406 milionů za fiktivní služby a takto uměle navyšoval náklady své firmy. Dle detektivů připravil stát na daních o 134,4 milionu.

Daniel Janota

  • Místopředseda ODS na Praze 14 je majitelem firmy Elvostav dříve vlastnil společnost 3+S s.r.o. Tyto firmy podle policie vystavily fiktivní faktury v hodnotě 13,5 milionu.

Podle policie stát o daně připravovaly tak, že si navzájem fakturovaly práce, jež ve skutečnosti nebyly nikdy dodány. Tím si navyšovaly náklady a v konečném důsledku snižovaly daňovou povinnost. V poslední době však více než polovina z těchto firem změnila majitele tak, že se jimi stali buď neidentifikovatelní cizinci, nebo Češi s trvalým bydlištěm na městském úřadě.

Tam si své sídlo nejčastěji umisťují lidé skrývající se před věřiteli nebo bezdomovci. Často figurují jako bílí koně.

Ztracený Ukrajinec

Jedna z firem převedených na Vybranovského už skutečně zmizela. Letos v dubnu ji insolvenční správce vyškrtl z obchodního rejstříku. Déle než rok se snažil ukrajinského majitele sehnat.

„Ze strany likvidátora byly prováděny úkony směřující k navázání kontaktu s jednatelem společnosti Volodymyr Vybranovskyi, bytem Ul. Černovola 15/22, Iv. Frankvist Ukrajina, avšak nepřinesly kladného výsledku,“ napsal insolvenční správce do závěrečné zprávy o likvidaci firmy.

Tato taktika, vybrat si v zahraničí člověka, jehož lze jen těžko najít, a převést na něj svou firmu, se mezi lidmi viněnými kriminalisty v této kauze stala běžnou praxí. Mělo se tak stát v sedmi případech. 

Další z „vybraných“ lidí byl i Artem Pushkov, který má bydliště v sibiřském městě Norilsk známém jako nejznečištěnější město v Rusku. Letos v únoru na něj přešla pražská společnost ApliKor. Jejím předchozím majitelem byl Michal Nováček, podnikatel, jehož také vyšetřovatelé obvinili z krácení daní.

Přes ApliKor totiž měl účtovat fiktivní služby v hodnotě 32,4 milionu korun firmě Prostor Jana Kočky. Pak peníze převáděl na další firmy, jež si u něj fakturovaly další nikdy nedodané služby. Celkem takto podle policie pomohl připravit stát o 10,7 milionu korun. 

Podpis Jerzyho Lipińského, majitele a jednatele společnosti Gormit Park, vypadá nápadně neuměle.

Majitelem další z firem z policejního seznamu se letos v březnu stal také Polák Jerzy Lipiński. Muž z polského Zgorzelce, středně velkého městečka s asi 30 tisíci obyvateli, byl zapsán jako majitel a jednatel společnosti Gormit Park z Prahy.

Na listině, která to má potvrzovat, jeho podpis vypadá, jako by si prvňák cvičil psaní velkých písmen.

Podnikatelé z městského úřadu

Kromě cizinců se novými majiteli firem zapojených do údajných daňových podvodů stali i lidé, kteří mají jako své trvalé bydliště nahlášen městský či obecní úřad. V policejním seznamu se jich vyskytuje sedm. 

„U osob, které mají trvalý pobyt na stejné registrované adrese jako městský, resp. obecní úřad, existuje riziko, že se záměrně skrývají před kontaktováním například ze strany věřitelů či státu nebo ve statutárním orgánu firmy hrají roli takzvaného bílého koně. Stejně tak se může jednat o zkrachovalé podnikatele,“ vysvětluje analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová.

Firma 3+S s.r.o. se podle policie do krácení daní zapojila podobně jako společnost Michala Nováčka. Stát údajně připravila o 6,3 milionu korun. Nyní ji vlastní a vede Monika Konečná. Ta podle obchodního rejstříku bydlí na adrese Horní náměstí 583, Olomouc, tedy na zdejší radnici.

Před Monikou Konečnou byl majitelem této firmy pražský podnikatel a politik ODS Daniel Janota. Toho policie stíhá pro krácení daní. Když MF DNES Janotu kontaktovala, nechtěl tento místopředseda ODS na Praze 14 nic komentovat.

Janota peníze z firmy 3+S s.r.o. údajně přeposílal na další společnosti, které mu za to však podle policie nic nedodávaly, například pražská firma Ehor, která od Janoty inkasovala celkem 15 milionů korun. Do začátku roku 2017 byla její majitelkou pražská podnikatelka Eva Horányiová. Pak ji však stejně jako svou další firmu Ehor Envi převedla na Miroslava Vitoucha, jenž bydlí na obecním úřadě v městysu Nosislav nedaleko Brna.

Firmy, které po Horányiové získal, se podle policie také zapojily do krácení daní. Jejich exmajitelku detektivové dokonce obvinili z legalizace výnosu z trestné činnosti.

Horányiová totiž měla ovládat celkem devět bankovních účtů, z nichž vybírala peníze, jež jí předtím za fiktivní služby zaslaly firmy zapojené do krácení daní pod vedením Jana Kočky. „Účelem těchto operací bylo pouze zastření původu finančních prostředků,“ píší policisté. Horányiová se podle nich podílela na legalizaci výnosu trestné činnosti v celkové výši 20,4 milionu korun. 

Když se ji MF DNES pokoušela kontaktovat, její mobilní telefon byl odpojený a na zaslaný e-mail nereagovala. Stejně na dotazy redakce nereagoval ani Jan Kočka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video