Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéf krkonošského parku: Senátní novela zákona by nás poškodila, je zmatená

  16:29
Původní verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny je postavená dobře a neupírá práva obcím v národních parcích. Naopak senátní návrh by znamenal období nejistoty a mohl by parkům uškodit. V rozhovoru pro iDNES.cz to řekl ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. „Ten návrh zkrátka není dobrý,“ dodal ke kritizované senátní verzi novely, kterou naopak prosazuje prezident Miloš Zeman.
Krkonošský národní park

Krkonošský národní park | foto: Martin Veselý, MAFRA

Poslanci v úterý začali jednat o senátorské verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Ocenil byste, kdyby odhlasovali původní znění zákona?
Stoprocentně, byl by to dobrý signál. Myslím si, že je původní novela postavená dobře a že ministerstvo životního prostředí udělalo dobrou práci. Je to zákon, který rozhodně žádným způsobem nepošlape práva obcí. Od toho jsme tady my - správy národních parků - abychom také respektovali vůli místních lidí. Bez nich to dělat nejde.

Jan Hřebačka

Ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka (11. 3. 2010).

Jan Hřebačka se narodil v roce 1967. Vystudoval Lesnickou fakultu na Vysoké škole zemědělské v Brně. Ve správě Krkonošského parku působí od roku 1994. V druhé polovině 90. let absolvoval řadu stáží na amerických univerzitách na Floridě, v Michiganu a v Coloradu. Ředitelem krkonošského parku je od roku 2008.

Co by se stalo, kdyby poslanci schválili senátorskou verzi novely?
Senátorská verze novely z pera Jaroslava Větrovského (předložil Senátu kritizované pozměňovací návrhy, pozn. red.) je dle názoru renomovaných právníků zmatečná (více jsme psali zde). Zavádí do novely zmatek a pojmy, o kterých nikdo neví, co znamenají.

Pro nás by nastalo období nejistoty. V případě, že by někdo předložil nesmyslný návrh na nejrůznější projekty uvnitř národního parku, který bychom zamítli, nedokázali bychom dopředu říct, jakým způsobem by to skončilo. Vzniklé spory by mohly jít k soudu, jehož rozhodnutí nelze předvídat.

Co přesně je na senátorské verzi novely nejasné?
V podstatě by byl zrušen hlavní cíl národních parků, což je ochrana přirozených procesů a přírodních ekosystémů. Ve verzi od Senátu je místo toho ochrana tradiční středoevropské krajiny, která je ale na území celé České republiky. Souhlasím s tím, že by se měla chránit, ale poslání národních parků je jiné. Ať v nich příroda ukáže, jak je silná a jak se bude dál vyvíjet.

Může ponechání přírody přirozeným procesům způsobit „zelený mordor“, jak říkal prezident Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně?
Nemyslím si, že by to mohlo způsobit cokoliv negativního. Příroda je velmi silná, dokáže sama svými procesy obnovit vše, co například člověk poničí. Samozřejmě dokáže obnovit i les po velkoplošném kolapsu, který bývá velmi bolestivý.

Otázkou zůstává, co je větší zlo - vykácený kus lesa, nebo uschlý kus lesa? Pro někoho je depresivní se koukat na vykácený kus lesa, pro někoho je nesmírně depresivní koukat se na uschlé stromy. Obě varianty ale směřují k nové šanci na nový les. V hospodářském lese - ale i v části národních parků, kde se předpokládá takzvaný trvalý přírodě blízký management - je možno část stromů odkácet a zasadit nové stromky. V části národních parků, kde se ale s lidskými zásahy již natrvalo nepočítá, je nutné se připravit i na časově omezené pohledy na uschlé stromy. To je zkrátka něco, co k této části přírody bezesporu patří.

Pokud člověk tedy odpovědně a správným způsobem zasahuje tam, kde se s lidskými zásahy počítá, neměl by přírodu poškodit. Přírodní procesy nelze řídit, ze samé podstaty a silou přírody působí vždy správným směrem.

Potýkaly se Krkonoše někdy s velkoplošným kolapsem? Kdy naposledy tam byla kůrovcová kalamita?
Ano, i Krkonoše čas od času čelí přemnožení kůrovce. Téměř celá poslední čtvrtina uplynulého století byla velmi dramatická. Tehdy se spojilo několik vzájemně působících faktorů. Nejprve nás dohnal zcela nevhodný způsob hospodaření v lesích včetně tvorby rozsáhlých smrkových monokultur. Následně začaly působit kyselé deště a v neposlední řadě nastoupil kůrovec. V důsledku těchto problémů odumřelo téměř 10 000 hektarů lesa. Situace se začala zlepšovat postupně až v devadesátých letech minulého století.

Hrozila by ve vašem národním parku výstavba nějakých sjezdovek nebo lanovek v případě, že by prošla senátorská verze zákona?
To je spekulace a jako k takové bych se k ní nerad vyjadřoval. Myslím si, že ani senátoři si tohle nepřejí. Ten návrh zkrátka není dobrý a my si myslíme, že by mohl způsobit velké komplikace.

A jak by se změnila spolupráce na ochraně přírody v rámci Evropy nebo našich nejbližších sousedů?
Personální vztahy mezi národními parky v EU by doufám zůstaly stejné, ale právní stránka věci by byla rozdílná. Principy, které vycházejí z poslání národního parku, by byly zcela odlišné. My bychom měli v zákoně o ochraně přírody a krajiny uvedeno, že cílem národních parků je regionální rozvoj. Ten je přitom obsažený v zákoně o územních plánech.

Potýká se vaše správa parku s podobnými problémy jako Národní park Šumava, který se s obcemi střetává v problematice jejich rozvoje nebo vstupu do nejpřísněji chráněných oblastí?
Nerozumím tomu, proč se obce na Šumavě nedokážou dohodnout se správou. My taky řešíme spoustu střetových bodů, ve kterých nejsme zajedno, ale v otázkách o směřování národního parku jsme ve shodě. Přírodu je potřeba chránit. Zároveň si myslíme, že je potřeba obce rozvíjet, aby se v nich lidé měli dobře. Zákon by nás přece neměl stavět proti sobě.

Za ochranu národních parků demonstrovali lidé u Poslanecké sněmovny:

21. února 2017

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...