Jan Hamáček připustil, že Rusko ve skutečnosti opustilo ne dvacet, ale...

Jan Hamáček připustil, že Rusko ve skutečnosti opustilo ne dvacet, ale sedmadvacet zaměstnanců velvyslanectví.(19. dubna 2021) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ministr Hamáček má posílenou ochranku. Po vypuknutí krize s Ruskem

  • 99
Vicepremiér Jan Hamáček dostal větší ochranku. Informaci redakci iDNES.cz sdělil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Stalo se tak jen několik dní po oznámení zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

„Pan ministr má posílenou ochranku,“ řekl Krátoška. Detaily, zda to souvisí se sobotním zveřejněním informace o podílu ruských agentů na výbuchu ve Vrběticích, však nesdělil. Nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil, že Hamáček má k dispozici také opancéřovanou limuzínu.

Posílení bezpečnosti ministra vnitra a současně pověřeného ministra zahraničí následovalo jen krátce poté, co Česko slovy Hamáčka „rozbilo rezidentury ruských tajných služeb u nás“. Stalo se tak, když Česká republika vyhostila osmnáct zaměstnanců ruské ambasády v Praze.

A po ruské reakci, která zahrnovala vyhoštění dvaceti pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě, Hamáček nevyloučil ani to, že by Česko mohlo přitvrdit a odvolat další diplomaty.

V pondělí večer připustil, že by mohly být diplomatické vztahy nastaveny zcela od začátku, tedy tak, aby množství ruských diplomatů nepřevyšovalo počet českých zástupců diplomacie. Na středu si předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Zmínil se oficiálně však pouze o tom, že chce vznést protest proti dosavadnímu ruskému postupu.

„Velvyslanci v členských zemích Evropské unii a Severoatlantické alianci se mají obrátit na vlády a požádat spojence o solidaritu a kolektivní akci,“ uvedl dále v úterý před poslanci Hamáček. Mimo jiné Česko žádá o to, aby země zvážily předvolání ruských velvyslanců nebo kolektivní akci, která by směřovala k solidárnímu vyhoštění identifikovaných příslušných ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

Ochranka pro Havlíčka, vyhrožování Babišově rodině

Nejde v poslední době o první případ, kdy člen vlády dostal či mu byla posílena ochranná služba. Na začátku prosince byla přidělena ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Havlíčkovi.

Babiš se omluvil za slova o útoku na zboží. Česko žádá o solidaritu EU a NATO

„Ochranku mám dnes z toho důvodu, že jsem byl upozorněn, že mi hrozí určité nebezpečí. Proto mi byla na dobu neurčitou od včerejšího večera nasazena speciální ochranka. Ke konkrétnímu důvodu se nemohu přesně vyjádřit, ale bylo to jasně indikováno,” řekl tehdy Havlíček. Celá situace tehdy korespondovala s datem rozhodování o ukončení využívání uhelných zdrojů a jejich nahrazení.

Na konci února zase prohlásil premiér Andrej Babiš, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Ten byl později dopaden ve Španělsku, Babiš minulý týden v rozhovoru pro Blesk k celé věci uvedl, že již byl podat výpověď na policii.

Není jasné, zda i v případě předsedy vlády byla posílena nyní jeho ochrana.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue