Jan Fischer

Jan Fischer | foto: Nguyen Phuong Thao , MF DNES

Ministr Fischer vyhodil náměstka, který má podezřelý diplom

  • 99
Ministr financí Jan Fischer odvolal svého náměstka Lubomíra Tomana, který nedoložil získání vysokoškolského diplomu. Podle televize Nova se Toman prokazoval falešným diplomem Ekonomické univerzity v Bratislavě, která prý potvrdila, že diplom nevydala.

Ministr ještě dal Lubomíru Tomanovi čas na to, aby dokázal, že studium absolvoval. Ten však žádný doklad nedoložil. "Protože náměstek Toman prohlášení Ekonomické univerzity v Bratislavě doposud nevyvrátil ani neuvedl na pravou míru, rozhodl jsem se ho odvolat," sdělil Fischer. "Jeho setrvání ve funkci by bylo v této situaci pro mě morálně a osobně neslučitelné," doplnil.

Podle Novy je Tomanův diplom z bratislavské univerzity falešný. Náměstek to popřel, ale jak diplom získal, nevysvětlil, uvedla televize.

Toman byl odvolán z funkce náměstka, ale zatím ještě zůstává zaměstnancem úřadu. Ministerstvo financí oznámilo ČTK, že Toman má do pondělí 16. září věrohodně doložit studium a získání vysokoškolského diplomu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. "Pevně věřím, že se tak stane," doplnil ministr.

Třiačtyřicetiletý Toman měl jako náměstek na ministerstvu na starosti oblast hospodaření s majetkem státu a informatiky. Do vysoké státní funkce jej v polovině letošního července jmenoval ministr Fischer.

Ministerstvo tehdy Tomana označilo za nepolitického odborníka s mnohaletými zkušenostmi, který pracoval na manažerských pozicích ve významných mezinárodních společnostech. Před nástupem na ministerstvo Toman podle svého životopisu na webu úřadu pracoval například jako výkonný manažer IBM Czech Republic.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue