Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očkovaní lidé budou mít při rozvolňování jisté výhody, nastínil Blatný

  12:14aktualizováno  14:44
Očkovaní lidé budou mít v budoucnu při rozvolňování jisté výhody, řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný. Až nastane čas k rozvolnění, budou některé činnosti podmíněny negativním testem na covid-19. Občanů, kteří v té době již budou mít obě dávky vakcíny, se testování týkat nebude. „Je to i motivace pro lidi, kteří se o očkování teprve rozhodují,“ vysvětlil.

„Očkování lidé jsou minimální hrozbou pro sebe i své okolí. Jak se bude očkování rozšiřovat, budeme zvětšovat možnosti a priority, které bude mít naočkovaný člověk. To je ta správná cesta,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Kromě volného cestování, o kterém společně jednají státy Evropské unie, budou mít očkovaní lidé výhody už také během jarního rozvolňování. „Až budeme pokračovat s dalším rozvolňováním, bude to v určitých oblastech a činnostech podmíněno testováním občanů. Lidé, kteří budou již naočkovaní, nebudou muset být testovaní,“ oznámil Blatný.

Nová hlavní hygienička Pavla Svrčinová doplnila, že výhody by měly být podobné jako v ostatních unijních státech. „Oblasti, které se toho budou týkat, budou následovat doporučení Evropské unie, která s námi dopodrobna diskutuje, jak konkrétně by měl zelený pas vypadat. Budeme korelovat naše opatření s evropským společenstvím,“ doplnila.

Ve středu začne registrace rizikových pacientů

Blatný na tiskové konferenci také oznámil, že do Česka v průběhu dubna dorazí desítky tisíc vakcín od americké společnosti Johnson & Johnson. K očkování stačí jen jedna dávka. Podle ministra zamíří přímo k praktickým lékařům. 

Od středy pak začne přednostní očkování pro rizikové pacienty. Registrovat se mohou přes kód, který obdrží od ambulantního specialisty.

Z chalupy odjet můžete, vrátit se už ne, reaguje Hamáček na nejasnosti

„Oprávněný zájemce o očkování se bude moci od středy registrovat k očkování na základě kódu, který obdrží od svého ambulantního specialisty. Ti nebudou očkovat, budou však zhodnocovat, kdo má jaké komplikace a zda vakcínu přednostně dostane,“ vysvětlil Blatný.

Lidé podle něj zatím nemají volat svým lékařům, proces bude zahájen až ve středu. „V očkovacím centru pak předloží kód a lékařskou zprávu. Kromě toho i nadále platí, že rizikoví pacienti mohou využít další dvě možnosti k očkování. Prostřednictvím svého praktika, kteří už nyní vakcíny mají, nebo v zařízení sociální péče, kde jsou dispenzariováni (sledováni),“ doplnil. 

Kódy umožní lidem hlásit se do očkovacích center, i když jsou mladší než skupiny obyvatel, které jsou nyní mezi prioritními. Seznam diagnóz, se kterými budou mít lidé přednost, podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka zatím hotový není. Blatný uvedl, že mezi diagnózami budou například obezita, cukrovka či ischemická choroba srdeční.

Očkujeme rychleji než sousedé, tvrdí Blatný

Blatný si na tiskové konferenci pochvaloval očkovací strategii. Její funkčnost se podle něj odráží i v číslech, zejména v počtu nakažených a úmrtí u proočkované skupiny lidí nad 80 let a také u minimalizace nákazy mezi zdravotníky.

Dostal jsem nabídku být ministrem zdravotnictví, odmítl jsem, řekl Smejkal

„V rychlosti očkování si vůbec nevedeme špatně. V porovnání s dalšími evropskými státy zaujímáme pěkné místo. V Česku je vyočkováno více než 80 procent z dodaných látek. Jsme na tom lépe než Francie, Německo i Slovensko,“ upozornil ministr. 

Zároveň odmítl, že by docházelo ke zpožděním při distribuci do krajů. „Znovu opakuji, nikde neleží žádné vakcíny. Dokazuje to i fakt, že zpoždění dávky u Pfizeru, byť o jediný den, by znamenalo, že bychom neměli čím očkovat,“ uvedl Blatný. K očkování miliontého občana alespoň první dávkou podle něj dojde během pondělí. 

Interval mezi dávkami prodloužit nechce

Ministr zdravotnictví nadále odmítá návrh vakcinologů, aby se prodloužil interval mezi první a druhou dávkou očkování, čímž by se v následujících třech týdnech navýšil počet očkovaných o 180 tisíc. Podle ministra by však kvůli tomu v dubnu chyběly vakcíny pro druhé dávky.

Prodloužení intervalu mezi dávkami navrhla minulý týden Česká vakcinologická společnost. Na Blatného kvůli tomu v týdnu naléhal také premiér Andrej Babiš a nově vzniklá expertní skupina epidemiologa Petra Smejkala. 

Podle návrhu by se u očkovacích látek Comirnaty od Pfizer/BioNTech a Moderna mohl interval mezi první a druhou dávkou prodloužit až na šest týdnů. V současné době je u Comirnaty druhý termín přidělovaný zhruba po 21 dnech a u Moderny po 28 dnech. U AstraZeneca by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů.

Blatný se však k návrhu ve čtvrtek večer vyjádřil odmítavě. Česko by sice při prodloužení intervalu v příštích třech týdnech naočkovalo první dávkou o 180 tisíc lidí více, ale následně by na přelomu dubna a května nemělo dostatek očkovacích látek na podání druhé dávky pro všechny, uvedl ministr na tiskové konferenci po jednání vlády.

Vakcinolog: Jsem pro delší interval očkování, Blatný na to není odborník

„To znamená, že bychom jenom problém posunuli,“ poznamenal Blatný, jemuž prodloužení intervalu nedoporučila ani analýza očkovacího týmu ministerstva zdravotnictví. Detailní jednání k záležitosti se podle něj uskuteční ještě v pátek.

Vakcinologové s Blatným nesouhlasí. „Pan docent není vakcinolog a to téma pro něj není úplně odborně blízké. Má k tomu konzervativní přístup,“ řekl ve čtvrtek Rádiu Impuls vakcinolog Marek Petráš. Česko by podle něj mělo díky prodloužení intervalu mezi dávkami šanci dosáhnout daleko větší proočkovanosti než doposud. 

Na věkovou skupinu sedmdesátiletých připadá 272 tisíc podaných dávek a na šedesátníky 109 tisíc dávek. Podle vládní očkovací strategie mají senioři dostat vakcínu přednostně. Je u nich totiž vyšší riziko vážného průběhu nemoci a úmrtí. V Česku se přednostně očkují také učitelé, zdravotníci, záchranáři a pracovníci kritické infrastruktury.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Fiala uctil v Kongresu Havlův odkaz, opatrně lobuje kvůli pomoci Ukrajině

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  22:05

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se zaobírá...

Vysoké renomé, hodnotí Fialu v USA vládní politici. Jen loutka, míní Okamura

16. dubna 2024  21:41

Návštěva premiéra Petra Fialy v USA se neobešla bez komentářů politiků na domácí půdě. Podle...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  21:13

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...