Diskuze

Prahou prošli účastníci středoevropského skautského jamboree

Stovky skautů a skautek ze středoevropských zemí i dalších regionů se ve čtvrtek odpoledne vydaly průvodem z pražského Výstaviště na Letnou. Pochod v krojích byl jednou z akcí Středoevropského jamboree, jehož se účastní v české metropoli zhruba dvanáct set dospívajících skautů z třiadvaceti zemí světa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KT

Diskuse dodatečně pročistěna... Nedává smysl. Většina lidí netuší, jak se ke skautu postavit a nezávidím cenzorovi určit, co je sprostota a co diskuse?

Škoda, zmizela debata k Sokolu. Každopádně, bylo to počátkem 20. století bouřlivé. Začínala turistika, pobyty v přírodě, dětské tábory. S dětmi pracovalo kdejaké politické hnutí. Vcelku okatě šlo o světonázor a ideologii. Platí to dodnes. Pak vše zneužili nacisté a komunisté. (K tomu Karel May a Hitlerjugend. Foglar a Kuratorium. Robert Baden-Powell obdivující Hitlera a Mussoliniho. Svojsík varující před "pionýry ze Svazu" v okamžik zahájení 2. sv. války Říší a Svazem.) ;-)

Prožíváme právě tu samou historii. Válčíme se "Svazem" a jsme za fašisty. Skaut, jako dětský pomocník armády, opět stoupá na hodnotě. ;-D

0 0
možnosti
LJ

Až na poslední větu s vámi, pane Trejbale, souhlasím.

Skaut není pomocník armády, tedy armády vojáků jako je AČR.

Skaut je pomocník jinačí armády. Najděte si současný slib české skautské organizace.

0 0
možnosti
EG

Skaut je organizace, která má vychovávat a vzdělávat mládež.

Trochu to zavání stranickostí, a ty uniformy... nic pro mě.

Ale kdo má rád organizovanou zábavu a polovojenský režim, je určitě spokokojen.

0 1
možnosti
JS

Kdejaký kroužek (keramika, hudba, chovatelství apod.) nebo sport je organizovaná zábava. Na tom přece není nic špatného.

Uniformy - Kroj - jasně, zakladatel, sir Robert Baden Powell, byl voják, proto i to "armádní" členění. Ale znovu, každý sportovní klub má svou uniformu (dres), na společných akcích často bývá sjednocující prvek (triko, šála, náramek). Přináší to pocit sounáležitosti a také k identifikaci.

Ano, souhlasím s vámi, že skaut není pro každého, ale možná máte jen špatnou představu o tom, co to skaut skutečně je.

0 0
možnosti
PN

P53e95t33r 22N83o64v35á38k

12. 8. 2022 9:22

Milá redakce, název spolu zní: Junák - český skaut... a nikoliv Junák, český skaut.

0 0
možnosti
JH

Ať si každý dělá pod rouškou lesa co chce ale ať to netahá na veřejnost.

Anebo?

4 4
možnosti
PD

P13e22t24r 87D75o62l35á15k

12. 8. 2022 6:29

V USA skauting mnohde homosexuálové vedli a něco tohoto druhu se svěřenci i praktikovali. Akorát pak vyplácení držhubného obětem tu organizaci přivedlo k bankrotu.

0 0
možnosti
KT

Až vyjde měsíc... Skauti jako věřící mají blízko k fašismu. Líbí se mi na fotkách Rakušané v tom vínovém. Znamená to něco? Vzdálit se od "hnědých košil" mi přijde fajn.

Teď jsme tady měli Peroutku a Hrad. Slávka Peroutková byla sekretářkou Teunera v Kuratoriu. Moravec junior chodil k Foglarovi do oddílu. Foglar pro časopis Kuratoria chvíli psal. Skaut byl oficiálně zakázán, ale Teuner Foglarovi doporučil uspořádat letní tábor.

Kuratorium řídili němečtí poradci. Teunera drželi na vedlejší koleji. Po atentátu na Heydricha Kuratorium zorganizovalo nejvýznamnější čin české kolaborace s Berlínem, dny mládeže. Hitler dojatě děkoval české mládeži za podporu.

Potkal jsem kauzu Vladimíra Vojtěchovského, nadějného cyklisty. Varoval Foglara před agentem Kurta Wilfera (šéfa SD) v Kuratoriu a tím ho zachránil. Sám v hospodě litoval, že Hitler není po atentátu po smrti. Byl odsouzen za schvalování atentátu k smrti. Otec uplácel. Teuner intervenoval. Marně. Vojtěchovský byl popraven.

Wilfer měl síť agentů provokatérů. Zúčastnil se akcí proti SNP s vyvražďováním civilistů. Po válce přešel do služeb StB a svoji síť nacistických agentů provokatérů převedl do služeb KSČ. Radil Vávrovi, jak točit filmy o Atentátu. Nakonec byl odsouzen 1966 a StB mu umožnila odchod do SRN v roce 1971.

1 5
možnosti
KT

Copak? Mimo téma?

Foglar to zpracoval v knize Strach nad Bobří řekou. Což je pokračování Hochů od Bobří řeky. Pokračování vyšlo poprvé 1990. Foglar tepe kolaboraci. Jak aktuálně. K tomu skauti vydali knihu o Foglarovi za protektorátu 2018.

Načteno to nemám, ale jako podstatné mi přijde, že měl v oddílu malého Moravce. Patrně si užíval protekce.

Koukám na Teunera. Kmotr Ferdinat d'Este. Vlajkaři z okruhu katolíků a šlechty, co republiku nemuseli. Opozice už za 1. republiky. Soudruh Beneš a komunisté je po válce vesměs popravili a pozavírali. KSČ katolické aktivity komplet vykostila.

A poznatek, jak Gestapo a SD - úderka nacistů přešla do služeb komunistů, je docela dobrá informace. Neb následovala bitka mezi rudou a katolickou mládeží, reálně o rudou totalitu.

0 1
možnosti
JK

J22a62n 25K42a95r41z80a

11. 8. 2022 22:26

Aby se nepomíchali s hrdobci z Prague Pride.🤗

5 0
možnosti
VM

já myslím, že v těch hnědých košilích by zapadli spíš mezi odpůrce

0 0
možnosti
Foto

Já byl pionýr a také jsem pochodoval ve stejnokroji, ve volném čase krmil ptáčky a sčítal chocholouše..... ;-( prý už nejsou dnes k vidění?

1 6
možnosti
VV

To se chlubíte, anebo se kajete pane Hejtmane?

Pionýr byla neozbrojená ruka režimu, co se učila být ozbrojená, aby pak třeba pokračovala v LM.

Jak to bylo u vás?

0 1
možnosti
PJ

P53e84t62r 63J86a68h84n

11. 8. 2022 20:45

No tak snad se to nepomíchá s těmi, co jsou hrdí na své bůh ví co. To by mohl být docela masakr. ;o))))

10 0
možnosti
JK

J12i13ř86í 47K75y37t97k20a

11. 8. 2022 21:04

Frank Drebin to dokázal skloubit.

0 0
možnosti
BG

Pokud se počet členů zvýšil, tak je vidět, že je skaut docela populární. Tak snad si tu procházku všichni užili. :-)R^ Ale čekal bych, že bude v článku zmíněno, co "jamboree" znamená...

Jinak bych čekal, že v diskuzi bude daleko více komentářů. Zřejmě diskutéři sbírají energii a jedovaté sliny na sobotu. ;-D:-P

6 3
možnosti
PD

P81e22t94r 90D14o70l61á76k

12. 8. 2022 6:32

Z fotek je alespoň vidět, že feminizace vítězí na všech frontách. Původní skauting byl o něčem jiném.

1 0
možnosti
JS

A primátor to také zahájil a sponzoruje to Praha nebo mládež není priorita?

8 1
možnosti
JZ

Díky podpoře hlavního města mohou letos čeští skauti navázat na své předchůdce a uspořádat jamboree v České republice, a to pod názvem “IRIS” přímo v hlavním městě Praze.

3 1
možnosti