Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na tiskové konferenci po schůzce s ruským...

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek na tiskové konferenci po schůzce s ruským velvyslancem (21. dubna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Běloruská opozice bude mít v Česku zastoupení, řekl Kulhánek

  • 47
Členové vlády se dohodli na přípravě zřízení zastoupení běloruské opozice v Praze. Na Twitteru to po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Bělorusko podle něj bude mít od Česka jednoznačnou podporu.

„Dohodli jsme se na přípravě zřízení zastoupení běloruské opozice v Praze - po vzoru Litvy. Běloruská opozice má a bude mít jednoznačnou podporu České republiky,“ podotkl ministr.

Česko v červnu navštívila vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Sešla se mimo jiné s nejvyššími ústavními činiteli, ministrem zahraničí nebo se zástupci některých parlamentních stran.

Zeman tehdy vyjádřil Cichanouské osobní podporu, ocenil její odvahu a opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem.

V Senátu byla Cichanouská tehdy přijata jako skutečná vítězka loňských prezidentských voleb v Bělorusku a hlava běloruského státu. Znovuzvolení Alexandra Lukašenka neuznává ani ČR, ani Evropská unie.

Volby jsou označovány za zmanipulované a následné represe Lukašenkova režimu proti jeho odpůrcům vedly k zavedení sankcí. Cichanouská mimo jiné usiluje o vypsání nových prezidentských voleb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video