Hudebník a publicista Ladislav Jakl v diskusním pořadu Rozstřel. (2. dubna 2019)

Hudebník a publicista Ladislav Jakl v diskusním pořadu Rozstřel. (2. dubna 2019) | foto: Michal Růžička, MAFRA

„Ty seš ten Jakl, lídr SPD!“ Útočníci v metru napadli člena vysílací rady

  • 1322
V pražském metru neznámí útočníci napadli člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a bývalého blízkého spolupracovníka prezidenta Václava Klause, Ladislava Jakla. Radní je po ranách pěstí potlučený, nemá však vážná poranění.

Podle webu Echo24 došlo k incidentu v sobotu v podvečer na lince pražského metra B před stanicí Náměstí Republiky. Souprava byla ještě v tunelu, když na sedícího Jakla, zaútočil jeden ze spolucestujících. „Útoku předcházela jediná věta: Ty seš ten Jakl, lídr SPD,“ popsal napadený situaci pro iDNES.cz. Podle něj byli útočníci dva.

Soukup s TV Barrandov jen využil díru na trhu, řekl Jakl v Rozstřelu

Jakl si z incidentu odnesl především poranění hlavy a ramene. K lékaři se rozhodl zajít až druhý den ráno. „Jsem bolestivě potlučený, ale nemám nic zlomeného, ani žádné vnitřní krvácení,“ popsal Jakl svůj zdravotní stav po nečekaném útoku. Sám na policii trestní oznámí nepodával, uvedl ale, že policie se o incidentu dozvěděla sama a začala ho prošetřovat.

Útok na člena vysílací rady vyústil v úterý odpoledne také ve vyjádření Poslanecké sněmovny. Ta v souvislosti s útoky na poslance Feriho a na Jakla odsoudila vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru.

28.května 2019 v 16:05, příspěvek archivován: 28.května 2019 v 16:41

Sněmovna dnes odsoudila vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru. Návrh usnesení byl schválen především v souvislosti s nedávnými útoky na poslance TOP 09 Dominika Feriho a na někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla.

Předseda SPD Tomio Okamura se k incidentu vyjádřil na svém facebookovém profilu slovy: „Tento útok je důsledkem atmosféry nenávisti vůči lidem s odlišným názorem, kterou ve společnosti rozdmýchali takzvaní sluníčkáři a ‚liberální demokraté‘. Mají plná ústa demokracie, svobody a tolerance, ale když nepodporujete Evropskou unii na věčné časy a neomarxistickou ideologii, jste podle nich nacista či rasista, jehož je třeba zlikvidovat.“  

Doplnil, že se chystá záležitost medializovat na půdě Poslanecké sněmovny, a že bude žádat ministra vnitra Jana Hamáčka aby událost veřejně odsoudil.

28.května 2019 v 11:37, příspěvek archivován: 28.května 2019 v 14:43

Sluníčkáři brutálně zmlátili Ladislava Jakla jen proto, že má jiný politický názor než oni. A mainstreamová média v čele s Českou televizí a Český rozhlasem mlčí… Sedícího šedesátiletého Láďu, který si četl, ve vagonu metra napadli stojící agresoři jen kvůli tomu, že v minulosti kandidoval za SPD do Senátu a jako nový člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) byl rovněž nominován za hnutí SPD. Nemohl se vsedě ani bránit proti stojící přesile. Nyní se celý potlučený... léčí. Naštěstí lékařská prohlídka neodhalila vnitřní zranění.

Za Jakla se postavili také členové české pobočky Světového tiskového institutu (CZ IPI), který sdružuje vedoucí pracovníky médií, novináře a komentátory. „CZ IPI odsuzuje jakékoliv fyzické útoky na novináře a představitele médií z důvodu jejich politických postojů a považujeme je za neslučitelné s demokracií,“ informovala organizace ve své tiskové zprávě.

Jakl je od 1. dubna členem RRTV. Do orgánu, který hlídá práci médií, ho nominovala SPD, členem strany však není. Od roku 2013 pracuje jako analytik v Institutu Václava Klause. Pro bývalého prezidenta pracoval na Pražském hradě také v letech 2003-2013 jako tajemník a ředitel politického odboru.

V posledních senátních volbách kandidoval Jakl za SPD v Praze 2. Získal tehdy 6,3 procenta hlasů a skončil na pátém místě. Jeho kandidatura však nepřímo rozvířila konflikt v ODS. Její tehdejší člen Václav Klaus ml. Jakla totiž v senátních volbách podpořil a to i přes to, že strana měla svého vlastního kandidáta Vladimíra Kratinu, který skončil na třetím místě. Klaus byl za svůj postoj kritizován a nakonec byl i kvůli dalším neshodám ze strany vyloučen.

V druhé polovině dubna byl napaden v Boršicích na Uherskohradišťsku také poslanec z TOP 09 Dominik Feri. K incidentu došlo na degustaci vín. Z potyčky si Feri odnesl poranění hlavy, krvavý šrám na zádech a skončil v nemocnici.

V roce 2010 utržil na předvolebním mítinku ránu pěstí i bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. O čtyři roky dříve byl v Praze 6 zkopán poslanec KSČM Jiří Dolejš

Nejzávažnější útoky na politiky zažilo Česko v devadesátých letech. V roce 1997 byl napaden a pořezán tehdejší poslanec ČSSD Pavel Dostál a v roce 1992 byl před svým domem pobodán tehdejší šéf KSČM Jiří Svoboda.

Reakce Institutu Václava Klause

Hulákání útočníka, kterým svůj útok doprovázel, jednoznačně potvrzují, že šlo o politicky motivovaný čin s cílem napadnout, zastrašit a zranit člověka s odlišnými politickými názory. Jde o čin s mimořádnou společenskou závažností! Naprosto zásadně a se vší rozhodností takové počínání odsuzujeme a věříme, že okolnosti tohoto činu budou důsledně vyšetřeny, pachatel (nebo pachatelé) tohoto odporného útoku budou urychleně dopadeni a s vědomím závažnosti činu i odpovídajícím způsobem potrestáni.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video