Jedním z krajů, kde ČSSD nepovládne s komunisty, i když by mohla, bude nejspíš Jihomoravský kraj. Michal Hašek se může znovu domluvit s lidovci. Na snímku je s jejich jihomoravským lídrem Stanislavem Juránkem.

Jedním z krajů, kde ČSSD nepovládne s komunisty, i když by mohla, bude nejspíš Jihomoravský kraj. Michal Hašek se může znovu domluvit s lidovci. Na snímku je s jejich jihomoravským lídrem Stanislavem Juránkem. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

ČSSD ztratí nejméně dva hejtmany. Ne všude, kde povládne, kraj zrudne

  • 984
Sociální demokraté ztratí minimálně dva, možná až čtyři hejtmany z dosavadních třinácti. I když v devíti krajích vyhrála a posílili komunisté, ne všude, kde ČSSD povládne, kraj zrudne. Naopak na oranžovo-rudou dohodu to vypadá v jediném kraji, kde vyhrála ODS, tedy v Plzeňském kraji. Vyplývá to z analýzy výsledků.

V několika krajích, tam, kde už ČSSD s komunisty spolupracovala, se s nimi nejspíš znovu dohodne - jedná se o Karlovarský, Moravskoslezský, Středočeský i Plzeňský kraj a také Vysočinu.

1. Střední Čechy - oranžovo-rudé i bez Ratha

Ve Středočeském kraji dokázala ČSSD obhájit vítězství i bez Davida Ratha, který je ve vězení kvůli podezření na korupci. S komunisty má dohromady pohodlnou většinu 39 ze 65 křesel v zastupitelstvu. Otazník je jen nad tím, zda hejtman z ČSSD povede koalici s komunisty, nebo KSČM bude pouze tolerovat jednobarevnou krajskou vládu sociálních demokratů (o situaci v kraji zde).

Volby jsme sledovali on-line

2. Plzeňský kraj - vyhrál Pospíšil z ODS, povládnou oranžovo-rudí

I když je Plzeňský kraj jediný, kde byla první ODS s Jiřím Pospíšilem v čele kandidátky, samotnému Pospíšilovi, kterého Petr Nečas vyhodil z vlády, to nejspíš pomůže jen ve straně. ČSSD si koalice s ODS nepřeje a spolu s komunisty má 27 křesel z 45. Hejtman z ČSSD domluví spolupráci s KSČM. "Je to jedna z možností a není vyloučená," připustil už Pospíšil, že by jeho strana mohla na Plzeňsku skončit v opozici (detaily zde).

3. Karlovarský kraj - KSČM a ČSSD budou licitovat o hejtmana

Jeden z krajů, kde byla dosud přímá koalice ČSSD s komunisty. Bude pokračovat i po vítězství komunistů. Jejich koalice bude mít 27 křesel ze 45. Licitovat se bude o to, kdo bude hejtmanem. Komunisté zde těsně vyhráli, ale nechali se už slyšet, že na tomto postu netrvají. "Křeslo hejtmana není naší prioritou," řekl jejich lídr v kraji Jaroslav Borka (více zde).

4. Ústecký kraj - volenka KSČM: se Severočechy.cz či s ČSSD

Kraj, kde budou mít téměř jistě hejtmana komunisté, poprvé po roce 1989. Většinu mohou dát dohromady buď s regionálním uskupením Severočeši.cz nebo se sociálními demokraty. V obou variantách by dvoukoalice měla pohodlnou většinu. Voliči v tomto kraji rozbili dlouholetou spolupráci ODS a ČSSD, které nemají šanci dát většinu (podrobnosti o výsledku z Ústecka zde).

5. Liberecký kraj - Starostové pro Liberecký kraj mají na výběr

Jedním z krajů, kde výrazně prohrála dosud vládnoucí ČSSD, tak i ODS. Základem koalice budou vítězní Starostové pro Liberecký kraj. Spolu se Změnou pro Liberecký kraj mají dohromady těsnou většinu 23 ze 45 míst v zastupitelstvu.

"Jsme si se Změnou pro Liberecký kraj blízcí, ale naším cílem je sestavit koalici, která se bude opírat o více než 23 hlasů," řekl lídr SLK Martin Půta. "Většina 23 křesel v 45členném zastupitelstvu je většina jen na první pohled," dodal. SLK se tedy bude muset domluvit ještě s ODS nebo s ČSSD alespoň na tiché podpoře této dvoukoalice. Lídr Změny Jan Korytář odmítá přímou koalici s ODS, ČSSD i s komunisty. Další možností je dohoda SLK s ODS i ČSSD, ale bez Změny pro Liberecký kraj. Komunisté zůstanou stranou (ČSSD v kraji prohrála).

6. Královéhradecký kraj - jen těsná většina dvou levicových stran

ČSSD a komunisté mají dohromady 23 ze 45 křesel, tedy riskantní většinu o pouhý jeden hlas. Sociální demokraté se mohou pokusit i o dohodu s Koalicí pro Královéhradecký kraj, tedy s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem, která by byla tiše podporována komunisty, nebo přibrat do dohody s lidovci ještě regionální uskupení Východočeši. Dohodu s ODS ani s TOP 09 si vedení ČSSD nepřeje (podrobnosti o volbách v kraji zde).

7. Pardubický kraj - ČSSD mohou pomoci Zemanovci

Podobně jako na Královéhradecku mají i v tomto kraji ČSSD a komunisté jen 23 hlasů z 45 v zastupitelstvu. Stabilitu dohody levicových stran by mohla posílit Strana práv občanů Zemanovci, ale takovou dohodu mohou mařit vzájemné antipatie ČSSD a Zemanovy strany, která by mohla podpořit i dohodu sociálních demokratů s Koalicí pro Pardubický kraj. Jen s ní ČSSD k většině v zastupitelstvu jeden hlas chybí. Když se nedomluví se Zemanovci, musela by se obrátit na ODS či TOP 09 (ČSSD má šance na nejmladšího hejtmana).

8. Jihočeský kraj - s komunisty, nebo s Jihočechy 2012 a lidovci

Skončí koalice ČSSD - ODS, která ztratila většinu, podobně jako v Ústeckém kraji. Oranžová ČSSD a rudá KSČM mají většinu 31 z 55 křesel, ale lídr sociálních demokratů a dosavadní hejtman Jiří Zimola se může pokusit domluvit také s Jihočechy 2012, lidovci a TOP 09 a Starosty (Zimola slavil vítězství, více zde). Tato tři uskupení vydala společné prohlášení, že při povolebních vyjednáváních v Jihočeském kraji budou postupovat společně. "Žádná ze stran nepovede oddělená jednání a v případě, že by k takovému jednání byla vyzvána, odmítne je. Společně osloveným partnerem bude ČSSD, která v zastupitelstvu získala 18 mandátů," píše se v jejich společném prohlášení.

9. Vysočina - pokračování oranžovo-rudé spolupráce

Na pokračování spolupráce by se hladce mohli domluvit ČSSD a komunisté. V zastupitelstvu budou mít pohodlnou většinu 28 z 45 křesel. Hejman bude znovu ze sociální demokracie - otevřené je jen to, zda půjde o koalici, či toleranci jednobarevné rady sociálních demokratů (více zde). Komunisté už před volbami řekli, že tentokrát dávají přednost koalicím.

10. Jihomoravský kraj - ČSSD nejspíš znovu s lidovci

Vítězní sociální demokraté mají na výběr ze dvou možností. Většinu mají dohromady jak s lidovci, tak s komunisty. Už v sobotu se hejtman Michal Hašek s předsedou jihomoravské ČSSD Václavem Božkem sešli s lídrem lidovců Stanislavem Juránkem a jeho spolustraníkem Davidem Mackem (detaily zde). A podle informací MF DNES se zástupci obou stran na budoucí koalici předběžně dohodli. ČSSD a lidovci by měli 37 křesel z 65 v zastupitelstvu.

11. Zlínský kraj - klíč ke koalici drží Zemanovci

Bude muset vzniknout širší dohoda více stran, žádná varianta dvoukoalice většinu nemá. Ve hře je zde mnoho variant. Vítězná ČSSD se může pokusit o dohodu s komunisty a Zemanovci, nebo s lidovci a se Zemanovci. Většinu ale může slepit i čtyřkoalice lidovců, TOP 09, ODS a Zemanovců (ta by měla 24 křesel z 45). Vedení ČSSD si nepřeje krajské vlády s ODS či TOP 09. Sestavování koalice ale mohou výrazně ovlivnit vztahy místních politiků.

"Nejlepší koaliční partner je přitom ten, se kterým můžeme splnit nejvíc z našeho programu, což odpovídá především KSČM a Zemanovcům. Uvidíme, jak se k tomu postaví," poznamenal lídr ČSSD Stanislav Mišák (více zde).

12. Olomoucký kraj - nejspíš většina ČSSD s komunisty

Vítězná ČSSD může dát dohromady většinu spolu s komunisty (celkem 35 z 55 křesel) nebo znovu, tak jako dosud vládnout v duhové koalici s lidovci, kteří kandidovali v Koalici pro Olomoucký kraj, a s ODS. Proti druhé variantě mluví to, že si ji nepřeje vedení strany. Předseda Bohuslav Sobotka označil koalice s účastí ODS a ČSSD za "patologické" (rozhovor se Sobotkou zde).

13. Moravskoslezský kraj - pokračování rudooranžové koalice

Jestli je někde dohoda na koalici prakticky tutovka, je to Moravskoslezský kraj. I poté, co ČSSD odstavila z pozice hejtmana Jaroslava Palase, bude pokračovat koalice ČSSD s komunisty, která bude mít většinu 44 ze 65 křesel, tedy ještě o dvě více než dosud. Hejtman zůstane sociální demokracii (o výsledcích v kraji zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video