Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Účinná vakcína proti chřipce vzniká měsíce, teď už je na očkování pozdě

  • 12
Nejlepším měsícem na to, dát se očkovat proti chřipce, je září. Což je paradoxně měsíc, kdy po létě za ještě teplého počasí člověk na nějakou chřipku myslí asi nejméně. Celý koloběh očkování přitom začíná každoročně už v únoru, kdy zdravotničtí experti stanoví, který z kmenů chřipky se asi toho roku bude vyskytovat s největší pravděpodobností.

Pak je potřeba vakcínu vyrobit a klinicky odzkoušet, proto je k dispozici v září. Teď už je na očkování pozdě. Epidemie je v plném proudu (viz tento článek).

Nikdy se nerozšíří jen jeden kmen, ale nejčastěji tak tři až čtyři (letos se do nich vakcinologové trefili a připravili dobrou protilátku). Účinnost injekce je až 80 procent (80 očkovaných lidí ze sta neonemocní). Když jeden kmen farmaceutické firmy „netrefí“, tak může účinnost klesat až k dvaceti procentům.

V Česku se nechává očkovat každoročně asi pět procent lidí, ostatně nabídka by ani všechny neuspokojila. „Kdyby se chtělo očkovat více lidí, ani by nemohli. Není zájem, tak se víc vakcín nedováží,“ vysvětluje sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Lékaři zpravidla doporučují očkování starším lidem nad 65 let, kardiakům, nemocným cukrovkou a lidem s vysokým tlakem.

Účinnost vakcíny se samozřejmě odvíjí i od odolnosti organismu. Lékaři někdy říkají, že mladí se očkují proto, aby chřipku vůbec nedostali, zatímco staří pro změnu proto, aby u nich nemoc neměla komplikovanější průběh.

Stačí 300 Kč a jedna návštěva

Roman Chlíbek připomíná, že očkování podceňují sami zdravotníci, kteří pak mohou nemoc dál roznášet. Třeba lékař Vladimír Gregor ze Strážnice MF DNES přiznal, že on očkovaný není.

„Doporučuji to starším pacientům, ale ostatní populaci ne. Já se neočkuji vůbec. Mám k tomu rezervovaný přístup. Média v tom hrají velkou roli, lidé jsou masírováni reklamou, že se mají očkovat, a pak cítím, že ta poptávka je větší,“ říká Gregor.

Opačně to vidí lékařka Kateřina Javorská z Nového Města nad Metují.

ROZSTŘEL: Na vlnu chřipky se ptejte epidemioložky Zdeňky Jágrové

„Ráda bych všem doporučila spolehlivě předejít onemocnění chřipky aplikací vakcíny, ale je mi jasné, že někteří pacienti a možná i kolegové mohou mít na tuto problematiku jiný názor, který respektuji,“ napsala MF DNES Javorská.

Očkování stojí v ordinaci 300 korun (někde se cena může trochu lišit) a stačí na něj jedna návštěva lékaře. Logicky stačí na jednu sezonu - tedy zimu po aplikaci vakcíny, chřipka je každý rok jiná. Podle Javorské někdy proplácejí tuto prevenci zaměstnancům zaměstnavatelé nebo zdravotní pojišťovny, takže stojí za to se informovat.

Kdyby se chtělo očkovat více lidí, ani by nemohli. Víc vakcíny se nedováží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue