Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak teď žije expremiér Stanislav Gross

  1:00
V novodobé historii české politiky je to nejhlubší pád. Stanislav Gross už měsíc není premiérem a přemýšlí, jak se odrazit ode dna své politické kariéry. Každé ráno teď vypadá jinak než dřív. Ještě před měsícem vstával s tím, že je nejmocnějším mužem v zemi.
Stanislav Gross a Jiří Paroubek

Stanislav Gross a Jiří Paroubek během schůzky v Kramářově vile. (20. května 2005) | foto: MF DNES

Prakticky neodkládal mobilní telefon a od probuzení řešil státnické záležitosti.

Dnes je "pouhým" předsedou ČSSD. Už ho nečekají blesky fotoaparátů, přestřelky s politickými oponenty v televizních debatách ani si netřese rukou se zahraničními návštěvami.

"Uvědomte si, že je to pro něj něco nového, co dosud neznal. Dřív vstával v šest a už řešil politiku a vládní věci. Musí se s tím vyrovnat i po psychické stránce," říká jeden z jeho blízkých přátel.

Své jméno zveřejnit nechce. Stejně jako řada dalších lidí, kteří jsou s Grossem v blízkém kontaktu. A o svém životě v posledních týdnech mlčí i Stanislav Gross sám. "Po tom vám nic není," reagoval na dotaz MF DNES. Jako by se mermomocí snažil co nejrychleji zmizet z očí veřejnosti.

Podle bývalé mluvčí vlády je to jen dobře: "Vždycky jsem mu říkala, že je moc otevřený," prohlašuje Věra Dušková.  Ta je dodnes přesvědčena, že právě tato otevřenost byla příčinou rychlého pádu. "Kdyby mlčel, udělal by ze všeho nejlépe," míní.

Jaký je tedy nový život muže, kterého aféra s financováním bytu a podnikáním manželky stála post premiéra i místo nejpopulárnějšího politika v zemi?

Fandí Slavii a chodí s kamarády na pivo
S porážkou se ještě nevyrovnal, tvrdí jeho přátelé. Možná i proto teď mnohem méně chodí do společnosti a víc si všímá jen svých kamarádů. Jako třeba Jaroslava Tvrdíka.
Chodí do kina - třeba na Pád Třetí říše, nebo na pivo. A odpočinul si na dovolené. Bez rodiny byl na čundru v Orlických horách.

"On i jeho žena se trochu stáhli do ústraní. Chápu ho," říká hudební producent František Janeček, který Stanislava Grosse zná ještě z dob, kdy s politikou teprve koketoval.

"Naposledy jsem s nimi mluvil po svém návratu z Dominikánské republiky, kde jsem strávil dva měsíce. Nepatřím k těm, co by se od něj odvrátili, když už není tím mocným mužem," popisuje Janeček.

"Hodně času tráví se svou ženou a dětmi," říká Grossův někdejší mediální poradce Andrej Surňak. A totéž tvrdí i další známí. Dcery Denisa a Natálie jsou ostatně podle přátel i tím pojítkem, který aférou pošramocený vztah manželů Grossových tmelí.

"Standa je velmi vázaný na děti a to je stmeluje," říká blízký rodinný přítel. "Nedávno pořádal v jedné z pražských hospod setkání se svými nejbližšími spolupracovníky. A věnuje se svému koníčku: fotbalu," říká.

Gross je velký příznivec pražské Slavie, a tak se teď snaží klubu pomáhat. Spolupracuje se šéfem Slavie Leškou a všichni od toho očekávají, že Grossovo jméno přinese klubu větší prestiž a hlavně sponzory.

Mluvčí Slavie Alexander Kliment potvrzuje: "Jsme s ním v kontaktu, naše vztahy jsou výborné."

Šárka Grossová hledá nový životní cíl
A jak teď žije žena, jejíž aktivity Grossovu politickému pádu hodně napomohly? Vychovává děti a podle rodinných přátel přemýšlí, co bude dělat. "Je zklamaná, že se teď nemůže realizovat v podnikání, a řeší, co dál," řekl přítel rodiny.

Šárka Grossová teď mimo jiné čeká, jak dopadne likvidace její firmy Denna Production. "Zatím jsme nic neprodali, čekáme na některá soudní rozhodnutí," uvedla Helena Horová, kterou Grossová pověřila ukončením činnosti firmy.

Manželce expremiéra tak zůstává už jen Nadační fond Diamant, který pomáhá dětem a týraným ženám.  Vlastně jediné, co kdysi prominentnímu páru zbylo z dob minulých, je ochranka. Mají ji oba. Gross proto, že jako expremiér na ni má nárok tři měsíce po odchodu z funkce. A jeho žena?

"Ochrannou službu policie na základě bezpečnostní situace nadále potřebuje. Nic bližšího k tomu nelze říci," sdělila policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Gross však zůstává především šéfem nejsilnější vládní strany. A poté, co si vybral oddechový čas, začíná v Lidovém domě trávit čím dál víc času. Vede jednání nejužšího vedení strany, důležité slovo měl při jednání s komunisty před hlasováním o důvěře vládě nebo při sezení s odbory. A kromě toho se snaží měnit i tvář stranického sídla.

"Procházeli jsme celý Lidový dům od sklepa až po půdu, kde bydlí jen holubi. Byla to opravdu důkladná prohlídka domu, až jsme měli boty pořádně špinavé," říká místopředseda ČSSD Petr Vícha. Důvod exkurze? Gross hledá způsob, jak nebytové prostory sídla ČSSD obchodně využít.

Svůj čas věnuje také tomu, podle jakého klíče budou straničtí kolegové vybíráni na kandidátky do parlamentních a komunálních voleb. A nejde o maličkost. To, jaký klíč Gross s dalšími špičkami strany zvolí, rozhodne o tom, jací lidé budou ČSSD zastupovat v parlamentu a na radnicích.

Řadové členy ČSSD si Gross ostatně začíná opečovávat. "Našel si čas na naše členy ze Strakonicka," říká místopředsedkyně strany Jana Vaňhová. "Členové si takového přístupu velmi cení. Léta po něm volali, ale žádný dřívější předseda na to neměl čas," dodává.

Jenže může Stanislava Grosse, který zažil, jaké to je, být nejmocnějším mužem země, a který se celý život připravoval na dráhu vysokého politika, uspokojovat bloumání Lidovým domem nebo schůzky sřadovými členy ČSSD? To může být naopak cesta do zapomnění.

Angličtina musí počkat
I proto podle přátel Gross přestal mluvit o studiu angličtiny ve světě, i když jazyk si procvičit chce. Nemíní se totiž vytratit z centra stranického dění. Přesně v duchu hesla - Kdo chvíli stál, už stojí opodál. "Dobře ví, že kdyby byl několik měsíců pryč, je to jeho konec. Nic takového neudělá," tvrdí zdroj blízký Grossovi. A nepřímo to potvrzuje i místopředsedkyně Vaňhová.¨

"Nebylo by to dobré. Je důležité, aby předseda na delší dobu neodjížděl," říká. Že se Gross politické kariéry nehodlá vzdát, naznačuje jeho plán, jak se vrátit do poslaneckých lavic. Mohl by se mu podařit ve volbách v roce 2006. "Politická sezona začne na podzim a on uvažuje, že by kandidoval do Sněmovny jako lídr ČSSD ve středních Čechách," prozrazuje jeho kamarád.

Pokud mu voliči uvěří, může to zastavit pád muže, který v životě nedělal nic jiného než politiku.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...