Ilustrační snímek

(ilustrační snímek) - Poplatky za recepty

Jak snížit schodek rozpočtu? Janota oprášil plány exministra Julínka

  • 30
Ministr financí Eduard Janota navrhuje v rámci svého úsporného balíčku zavést bezplatné očkování proti pneumokoku a změnit ceny úhrad léčiv. Totožný návrh z dílny ODS kvůli nesouhlasu ČSSD spadl nedávno pod stůl. Podle České lékárnické komory navíc nemají tyto položky žádný vliv na schodek rozpočtu. Balíčkem se bude zítra zabývat Sněmovna.

Eduard Janota by měl za své návrhy ve zdravotnictví platit "autorská práva" tvůrcům zákonů exministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Všechno jsou to totiž věci, které se letos snažil prosadit v některém z reformních zákonů. Po pádu vlády však také spadly pod stůl. Janotův balíček mnohé z nich křísí.

"Vzhledem k tomu, že celý materiál je navrhovaný opakovaně a v řádném legislativním procesu byl pokaždé zamítnut, nabízí se, že autoři se snaží využít situace, kdy je vyhlášena legislativní nouze, a chtějí prosadit něco, co by v řádném legislativním procesu nemělo vůbec žádnou šanci," sdělil iDNES.cz prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Zdravotnická opatření uvedená v balíčku navíc podle něj nemají vůbec žádný dopad na státní rozpočet. "Jejich zahrnutí do balíčku na zmírnění schodku státního rozpočtu je neodůvodnitelné," uvedl Havlíček s tím, že zbývajících patnáct částí balíčku opravdu vede ke snížení schodku rozpočtu.

Očkovat by se mělo jinak

Podle Janotova návrhu by měli rodiče každé dítě ve věku tří až pěti měsíců možnost nechat zdarma očkovat proti pneumokoku - zákeřnému mikrobu, který děti buď zabíjí, nebo jim zanechává těžké doživotní následky. Dnes stát vakcínu platí jen úzké skupině dětí se zdravotními riziky. Podle nového návrhu by ji platily pojišťovny, zato všem, kdo chtějí.

Česká lékárnická komora upozorňuje, že hrazení vakcíny proti pneumokoku se mohlo prostřednictvím změny vyhlášky schválit už dávno.

Další významná novinka, kterou balíček přináší, se také týká očkování - přeočkování proti tuberkulóze v jedenácti letech už nebude povinné. "Vakcínu dostane zaplacenou jen ten, kdo ji bude chtít. Nejde o úspory, lékaři sami říkají, že toto přeočkování není nutné," říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Ceny léků se mají snížit

I další návrh tady už byl - poslanci o něm hlasovali před dvěma týdny a zamítli jej: jde o změny v cenách a úhradách léků. Teď je tu návrh znovu v protikrizovém balíčku. Pokud projde, sníží se příští rok ceny a úhrady u léků o sedm procent, což je nevídaná regulace trhu. "Očekáváme úsporu asi 2,8 miliardy korun," říká náměstek Šnajdr.

"Deklarovaná úspora je iluzorní. Hovoříme o snižování maximálních cen, které jsou pouze hypotetické a neodpovídají těm na reálném trhu. To znamená, že mnohdy se snížením maximální ceny léku nestane nic," upozornil Havlíček.

Podle něj navíc úspora bude z větší části realizována z kapes pacientů. "Ušetří některé pojišťovny. Ale to všechno, co uspoří, budou muset zaplatit pacienti," sdělil šéf lékárníků a dodal, že řešením by podle něj byl důraznější dohled nad stáním ústavem pro kontrolu léčiv.

"Pokud zrychlí systém revize cen a úhrad, může uspořit desetinásobek toho, co tohle navrhované opatření. A navíc ho uspoří dlouhodobě, tohle opatření se schvaluje na jeden rok," uzavřel.

Balíček také zakazuje pojišťovnám platit pojištěncům za přestup a přetahovat si tak klienty. Zdravotní pojišťovny tak nebudou smět při náboru pojištěnců, a to ani když pro ně nábor dělá jiná firma, nabízet lidem za přestup peníze na ruku. Ani jiné výhody. Jinak jim hrozí vysoká pokuta. V pozadí je možná odliv pojištěnců z VZP - ta už nemá 65 procent klientů, ale o čtyři procenta méně právě kvůli agresivním metodám nových pojišťoven, které uplácely lidi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video