David Rath (ČSSD) řeční během nočního jednání Poslanecké sněmovny. (3.

David Rath (ČSSD) řeční během nočního jednání Poslanecké sněmovny. (3. listopadu 2011) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Jak se hrají obstrukce: boj na ostří paragrafu, střídání jak v hokeji

  • 282
Už desítky hodin trvá poslanecký maraton, v jehož cíli je schválení reformních zákonů vrácených Senátem. Opoziční strany dělají všechno pro to, aby zákonodárci do tohoto cíle vůbec nedoběhli. Z jednacího řádu Sněmovny se stala zbrojnice, v níž poslanci obou táborů hledají, čím soupeře zasáhnout.

Zajímavou strategii zvolila ČSSD, jejíž poslanecký klub má 54 členů. Její zákonodárci se rozdělili na tři osmnáctičlenné týmy vedené místopředsedy klubu - tedy Jeronýmem Tejcem, Janem Hamáčkem a Cyrilem Zapletalem.

V noci se pak jednotlivé skupiny ve Sněmovně točily po vzoru střídání hokejových útoků. "Vedoucí týmů se starají, aby jeho lidé byli včas k dispozici v rámci rozpravy," řekl iDNES.cz předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Pro zvětšení grafiky klikněte na obrázek.

Pro ČSSD to znamená výraznou úsporu živé síly. Zatímco její řečníci desetiminutovými projevy (na tento čas zkrátila koalice délku vystoupení) zdržují chod Sněmovny, dvě třetiny strany mohou odpočívat. Koalice musí být mnohem více ve střehu a udržovat ve Sněmovně 67 poslanců, tedy nejméně třetinu. Jinak by Sněmovna nebyla usnášeníschopná a schůze by musela být přerušena.

Jednání ve Sněmovně minutu po minutě sledujte zde

Opoziční poslanci také během nocí opakovaně testují bdělost svých protivníků a navrhují přerušení schůze. Zatím marně.

Už v noci na středu poslali Petr Gazdík a Zbyněk Stanjura, šéfové dvou koaličních poslaneckých klubů, domů dvacítku kolegyň. Například primářka Patricie Kotalíková, zvyklá na noční služby v kadaňské nemocnici, ale ve Sněmovně zůstala.

"Poslanci nejsou koně. Počítáme s tím, že nadále budeme ve Sněmovně do pozdních nočních hodin, ale občas bychom se vyspat měli," řekl iDNES.cz Petr Gazdík, který počítá s tím, že bude možné prospat jednu noc za dva dny (čtěte také Poslanci spí po křeslech, ale boj nevzdají).

Fotogalerie

"Je potřeba šetřit síly a každý z nás si musí najít čas, aby se vyspal i během toho období, kdy budeme v Poslanecké sněmovně. Postup, který zvolila vládní koalice, že tu drží neustále všechny své poslance, není dlouhodobě únosný," komentoval to šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který se v noci na středu zajel vyspat domů.

Na to, že levici přestane zdržování bavit, ale koaličníci moc nespoléhají. Už ráno vyřadili z projednávání veškeré body, které se netýkají reforem - to proto, aby při jejich projednávání nečelili dalšímu zdržování. A požádali o mimořádnou schůzi, protože na ní nelze navrhovat změny programu tak, jak to v úterý udělal Jeroným Tejc. Jím vyvolaných 102 hlasování o změnách zabralo několik hodin (více o mimořádné schůzi čtěte zde).

Tejc novinářům ve středu večer řekl, že sněmovními kuloáry se nese nová taktika koalice. Ta se prý pokusí sloučit debatu ke všem reformním zákonům. ČSSD proti tomu chce protestovat a opět hrozí Ústavním soudem. "Jsme přesvědčeni, že v takové situaci by nešlo zkrátit rozpravu tím, že pro každého poslance bude lhůta omezena na dvakrát deset minut," podotkl politik.

Noční etuda k záznamům

Zhruba hodinu po půlnoci zaskočila Lubomíra Zaorálka absence zapisovatelů. "Teďka zjišťuji, že to, co říkám, nikdo nezaznamenává. To mi přišlo teda, jestli nemluvím nadarmo," zahrál leknutí. "Nebojte se, pane místopředsedo, vaše legendární řeč je zaznamenávána tady, nahrávána," konejšila ho předsedající Kateřina Klasnová. "Ještě že tak. Dobře. Já to na chvilku přeruším, zjistím, kde jsou stenografové, a když tak se vrátím," slíbil Zaorálek.

Řadu budoucích plánů pochopitelně nechtějí stratégové obou stran odhalovat. "Tím bychom ohrozili naše plány," zdůvodnil Gazdík, proč nechce být konkrétnější.

"Je to technická a interní věc klubu, kterou není třeba komentovat," skrývá karty i Michal Hašek z ČSSD. Řekl ale, že sociální demokraté své zdržovací kroky s komunisty nekoordinují.

Zaorálka k řízení schůzí nepouštějí

Zajímavé také je to, že v případě projednávání Senátem vrácených zákonů nepouští Miroslava Němcová k řízení schůze místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Jediný člen opozice ve vedení Sněmovny by totiž mohl schůzi ukončit například pod záminkou, že v síni panuje hluk. Ale rozhodující slovo v sestavování pořadí předsedajících má šéfka Sněmovny, a tak se při projednávání reforem točí na "kapitánském můstku" jen Miroslava Němcová, Vlasta Parkanová a Kateřina Klasnová.

"Střídáme se zhruba po dvou až dvou a půl hodinách, podle toho, jak je která z nás unavená. Domlouváme se i operativně," řekla iDNES.cz Klasnová.

O náročnosti jednání, jaké nepamatují ani sněmovní matadoři, svědčí i to, že poslanci už stihli "zavařit" jak automat na kávu, tak tým stenografů. Zatímco automatu obstrukci rozmluvil přivolaný technik, zápisy proslovů z nočního jednání Sněmovny se na webu objevují až s velkým zpožděním.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video