Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak politici komentují nesmysly

  0:03
Už jste někdy slyšeli, že plukovník Náhlík odchází z armády? Slyšet jste to nemohli, žádný plukovník Náhlík, absolvent prestižní Královské vojenské akademie v Londýně, neexistuje. Přesto někteří politici vědí, co za tím je: ministr Tvrdík je neschopný a po volbách tam zůstat nemůže. Mezi politiky jsou zkrátka i tací, kteří jsou ochotni se třeba o půlnoci vyjádřit k čemukoli. Včetně toho, o čem nic nevědí.

Před volbami, kdy každý citát v novinách přijde politikovi vhod, to platí dvojnásob.

MF DNES oslovila několik kandidátů do sněmovny a požádala je o reakci na smyšlený problém. Až na ojedinělé výjimky politici bez okolků předestřeli veřejnosti nejen svůj názor na neexistující věc, ale často jej doplnili o obšírný zobecňující komentář. A zpravidla se vůbec nezajímali, jestli náhodou nekomentují něco, co není pravda.

Jediný, kdo z osmnáctky politiků bez vytáček přiznal, že o daném problému nic neví, a nemůže ho tedy jakkoli komentovat, je poslanec ČSSD Václav Pícl.

Na otázku, co říká tomu, že šéfku unie Hanu Marvanovou prošetřuje advokátní komora za to, že ve sporu Rejžek versus Vondráčková hrála dvojí hru a poskytovala informace oběma stranám, Pícl odpověděl: "To se ptáte toho nepravého, já o tom nic nevím, takže se k tomu nemohu vyjádřit. Omlouvám se."

Plukovník Náhlík odchází? Hrůza!
Každý z nich mohl říct: Nevím o tom nic, takže vám k tomu nic neřeknu. Každý mohl říct: Dejte mi chvilku, abych si o tom něco zjistil. Přesto většina z politiků, které MF DNES oslovila ve svém testu, neodolala pokušení vyjádřit se k věci, o které nic nemohla vědět. Prostě proto, že taková věc neexistovala. Až na ojedinělé výjimky politici využili fiktivních otázek k útokům na politickou konkurenci nebo prostě jen k tomu, aby své jméno dostali devět dní před volbami do novin.

"Staří parlamentní harcovníci" Jan Vidím z ODS a Miroslav Kalousek z Koalice jsou rázní střelci. Oba, experti na armádní problematiku, měli zhodnotit odchod vymyšleného plukovníka Náhlíka, absolventa prestižní Královské vojenské akademie v Londýně, z české armády.

Je škoda takových odborníků? Kalousek byl s Náhlíkovým odchodem hned hotov. "Je to škoda. Ale nevypovídá to ani tak o stavu naší armády jako o politické nevůli stanovit její perspektivu. Poslední hlasování Senátu o nadzvukových stíhačkách je toho příkladem," vypálil bez váhání.

Jeden z nejdéle sloužících poslanců Jan Vidím, který začal kariéru už v roce 1990 v tehdejším Federálním shromáždění, využil "případ Náhlík" k tomu, aby si to vyřídil s ministrem obrany Tvrdíkem. "Jen si vzpomeňte na jeho velmi silácká prohlášení, když nastupoval do funkce. Jak ozdraví armádu, jak bude voják vždy na prvním místě. Jenomže skutek utek," rozhořčoval se Vidím. 

Fiktivního plukovníka Náhlíka však poslanec uklidnil, že ještě není vše ztraceno: "Za pár dní jsou volby a já doufám, že vymění i ministra obrany."

Zlatý déšť, úkol pro nové poslance
Poslankyně ODS Kateřina Dostálová už má první úkol pro novou sněmovnu: neprodleně vyřešit problém s novou syntetickou drogou, takzvaným zlatým deštěm, který středoškolákům dodávají chilské gangy.

O tom, zda zlatý déšť jako droga vůbec existuje, Dostálová ani nepřemýšlela a rovnou přišla s receptem na jeho vymýcení. "Cestou je okamžité zasednutí s odborníky v Poslanecké sněmovně. A to okamžitě po volbách. Touto novou situací bychom se měli rychle zabývat," vyzývá poslankyně.

K možnému zavedení vízové povinnosti pro Chilany se však Dostálová postavila jednoznačně. "Jen ne to, co u nás předvádějí Britové na Ruzyni. S tím bytostně nesouhlasím."

Naopak lidovecký odborník na drogovou problematiku Josef Janeček by o zavedení víz uvažoval: "Ale jen pokud by se tu ta droga objevila nějak masivněji." Janeček sice na přímý dotaz přiznal, že o zlatém dešti ještě neslyšel, ale nezabránilo mu to v kritizování, že je Česko k drogám příliš liberální.

Jan Zahradil z ODS je zastáncem legalizace měkkých drog. Zlatý déšť, byť neexistuje, mu posloužil k agitaci. "Je to důkaz, že by se policie měla zaměřit na potírání drog tvrdých a rozbíjení překupnických sítí. Ne pronásledovat teenagery kvůli cigaretě s marihuanou," řekl Zahradil.

Za kolovky a zvířenky odvoláme vedení drah
České dráhy hodlají zavést nové jízdenky, takzvané kolovky a zvířenky. Podle nich by se za přepravu drobného zvířectva či jízdních kol na trasách kratších než sto kilometrů mělo platit třikrát víc než za přepravu osob. Že to není pravda? To politici neřešili. Rovnou přišli s receptem, jak s Českými drahami vyběhnout.

"O zvířenkách nebo kolovkách jsem neslyšel. Jediným řešením je kompletní výměna managementu Českých drah," řekl poslanec ČSSD a karlovarský lídr Rudolf Tomíček.

Komunistický poslanec Pavel Hojda by tak příkrý k vedení drah nebyl, ale i on říká: "S cenovou politikou Českých drah nesouhlasím. Měly by ji přehodnotit."

Petr Koháček, poslanec ODS, o kolovkách a zvířenkách taky nic neví (což přizná až na dodatečnou otázku na závěr), ale ani on je nepovažuje za správné. "Přiznám se, že mi to přijde jako absurdní způsob, jak snížit ztrátu Českých drah." Své tvrzení Koháček doložil obsáhlou přednáškou na téma, jak mají dráhy hospodařit.

Sociální demokrat Jaroslav Palas voličům vzkazuje, že se pokusí kolovky a zvířenky odvrátit. "Není možné znevýhodňovat venkovské obyvatelstvo. Je třeba dále jednat, aby jízdné pro venkovany bylo dostupné v maximálně možné míře," slibuje.

Šéf komunistických poslanců Vojtěch Filip vzal problém kolovek a zvířenek zkrátka. "České dráhy už nemají právo zdražovat vůbec nic."

Pozoruhodný je i názor dvojky liberecké Koalice Jiřího Vacka: "Zvířata patří do rodiny, je to vlastně stejné jako dítě. A co se týče kol, tak pokud nechceme, aby mladí lidé trávili volný čas v hospodách a na diskotékách, tak nemůžeme cyklisty takhle znevýhodnit. Pokud bych byl poslancem, určitě bych interpeloval ministra."

Pošťouchnout protivníka? Politici neodolali
Zeman nám politikům kazí pověst. Přesně touto větou se lídr Koalice Zdeněk Kořistka vypořádal s fiktivní aférou Miloše Zemana, který musí podle vymyšleného nařízení Finančního úřadu Praha 2 doplatit 147 500 korun jako clo za umělecké předměty z tantalového dřeva, jež si dovezl ze své poslední návštěvy ve Vietnamu.

Kořistku nejvíc pozlobila informace, že Zeman nereaguje na výzvu úředníků a nechce platit.

"Když všichni podnikatelé musí reagovat na výzvu finančních úřadů a všichni občané musí platit clo, musí to dělat i Miloš Zeman. Já bych ho hnal k odpovědnosti. Opravdu by měla být v budoucnu omezena imunita poslanců, my (Koalice) o to usilujeme," rozčiluje se Kořistka.

To Michal Kraus z ČSSD byl při hodnocení údajného poklesku jiného politického protivníka - Václava Klause - přece jen opatrnější a nechával si zadní vrátka pomocí formulace "pokud je to pravda".

Ani on si však poučování neodpustil. Kraus měl okomentovat vymyšlenou žalobu, kterou Americká asociace na ochranu autorských práv podala na Václava Klause za to, že ve svých přednáškách plagiátorsky užíval díla tří amerických ekonomů, nositelů Nobelovy ceny.

"Pokud se to prokáže, jde o věc nejenom odsouzeníhodnou, ale i velmi nešťastnou pro prestiž České republiky. Pokud by tomu tak opravdu bylo, měl by se Václav Klaus hluboce zamyslet nad svou přednáškovou činností, minimálně i proto, že on sám s oblibou uvádí tuto činnost jako jeden z významných zdrojů svých příjmů," konstatoval Kraus.

Komunistka Zuzka Rujbrová pojala Klausovo plagiátorství po svém: "Neříkám, zda Václav Klaus míru stanovenou zákonem překročil. Říkám jen, že překročit neměl."

Její stranický kolega Václav Exner podobně řešil to, že Hana Marvanová pracovala ve sporu Rejžek Vondráčková pro obě strany.

Exner sice říká, že je třeba vyčkat verdiktu advokátní komory, která to vyšetřuje, ale prokáže-li se poklesek Marvanové, nešetřil by ji. "To jest - morální profil paní Marvanové by v mých očích ještě více poklesl," řekl Exner.

O čem nevím, to nekomentuji
Sociální demokrat Václav Pícl vyšel z testu se ctí. Nesnažil se zamaskovat, že o Haně Marvanové a její "dvojí hře" nic neví. Rovnou to přiznal a bez jakýchkoli doprovodných řečí se zdržel komentáře.

Nepohořeli ani šéfka US-DEU Hana Marvanová, ani lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Svůj postoj sice "zabalili" do několika vět, podstata jejich vyjádření je však stejná jako u Pícla.

První reakce Marvanové na Zemanův celní únik za tantalové dřevo zněla: "Já bych to prozkoumala, jestli to není nějaká... A on tam opravdu dostal dary za půl milionu?"

Po chvilce pak dodala: "Když vycházím z vaší informace, kterou jsem neměla možnost si ověřit, a pokud by to byla pravda, tak je nepochybné, že ústavní činitel musí jít příkladem v dodržování zákonů. A pokud se mu to stalo nedopatřením, měl by to dát okamžitě do pořádku. Ale připadá mi to natolik absurdní, že bych si to na vašem místě ještě ověřila, zda je to opravdu tak."

Zaorálek se k údajnému plagiátorství Václava Klause postavil stejně.

"Pokud se někdo zabývá jakoukoliv vědou, je možné, že do svých přednášek mimoděk zařadí myšlenku cizího vědce. Je těžké rozlišit, zda jde o schválnost nebo náhodu. Ale to já bych nehodnotil a vůbec bych celou záležitost nerozebíral. Nic o tom nevím. I když je Václav Klaus můj politický oponent, hodnotit a kritizovat ho na základě těchto údajů, o kterých vůbec nevím, zda jsou pravdivé, nebudu a nechci. To by bylo příliš laciné. Jsou jiné, důležitější záležitosti, rozhodnutí a jednání Václava Klause, které si vyjádření, hodnocení a kritiku zaslouží," řekl Zaorálek.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:52

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...