Jak fungují nábory v ČSSD? Kdo přivede víc „černých duší“, vyhraje

  5:30aktualizováno  10:29
ČSSD nedokáže zabránit účelovému nabírání nových členů. Reportér MF DNES strávil ve straně Jiřího Paroubka téměř rok a byl svědkem toho, jak někteří podnikatelé přivádějí do sociální demokracie "černé duše", aby tak ovládli konkrétní stranickou buňku.

Té dívce evidentně není dobře. Raději by ležela doma, místo toho musí sedět na členské schůzi sociálních demokratů v Praze 7. Nabírají se totiž noví členové.

Je srpen 2009. Mezi schůzujícími členy sedím i já. Jmenuji se Martin Vokáč, je mi 21 let a jsem reportérem MF DNES. U sociálních demokratů v Praze 7 jsem však v utajení: už od května mapuji, jestli a jak ČSSD ovlivňují "černé duše", tedy účelově nabraní členové, kteří mají před parlamentními i komunálními volbami posílit vliv jedné stranické kliky na úkor druhé.

"Neptejte se jí, proč chce vstoupit, vždyť vidíte, že jí není dobře," prosí straníky otec nemocné dívky. Schůze, kde se schvaluje vstup do strany, je jediný moment, kdy musí být člověk fyzicky přítomný. V tomto případě takřka za každou cenu.

INKOGNITO
VE STRANÁCH

Reportér MF DNES Martin Vokáč byl od loňského května až do tohoto týdne, tedy deset měsíců, členem ČSSD v Praze 7.

Další reportér, Richard Valoušek, se od května pokoušel o přijetí k ODS. Neprošel ale přijímacím pohovorem. Podařilo se mu to až napodruhé letos v únoru.

Tato srpnová schůze ČSSD je obzvlášť důležitá. V jedné z místních organizací totiž zuří boj o moc. Vyhraje ten, kdo na dnešní schůzi přivede členů víc. Proti sobě stojí dvě křídla: na jedné straně lidé okolo vlivného podnikatele Aleše Kyselého, na druhé odpůrci, kteří jej viní z toho, že chce místní sociálnědemokratickou buňku ovládnout. A po podzimních komunálních volbách zařídit na radnici Prahy 7 velkou koalici s ODS, jejímž členem dříve Kyselý byl a s jejímiž straníky se dobře zná.

Byl v KSČ i ODS. Teď je z něj sociální demokrat

Aleš Kyselý, okolo něhož se dění v Praze 7 točí, je kontroverzní osobnost. Předrevoluční člen KSČ vstoupil po roce 1989 do ODS, nyní je členem sociální demokracie.

"Byla to zajímavá zkušenost. To se tak v životě stává, že člověk někam vstoupí a pak mu to tam nevyhovuje," komentuje Kyselý své převlékání kabátů.

Otázky budí také Kyselého podnikatelská činnost: je spojený s kauzou nepovedeného školení pražských strážníků za deset milionů korun či s nevýhodnou smlouvou na stavbu půdních bytů pro radnici v Praze 7. Právě Kyselého vstupem do sociální demokracie na jaře loňského roku začínají problémy: jeho osobnost a kauzy stranu štěpí na dva nesmiřitelné tábory.

Černé duše

ODS: Jením z prvních "velrybářů" byl podle spolustraníků starosta Prahy 5 Milan Jančík. Známější je ale buňka ODS v Dubí, která se rychle rozrostla o více než 300 členů. Měli podpořit Petra Gandaloviče. Za hlasy dostali až tři tisíce korun. Když pronesli v hospodě heslo "velrybář", měli zdarma oběd. Další problémy měla ODS v Českých Budějovicích nebo v Děčíně.

ČSSD: Také sociální demokraté měli problém s "velrybáři" v Děčíně. Volební manažer Tomáš Horáček tu "najímal" desítky mladých za účast na rautech nebo projížďky v limuzínách. Kontrola ČSSD také zjistila, že jablonecká buňka ČSSD získala členy podvodem. Černé duše byly i v Brně nebo v Teplicích.

Aleš Kyselý navíc do strany hned po svém vstupu přivádí zhruba desítku dalších lidí, kteří prý mají také zájem rozšířit řady ČSSD. Pro srovnání: před jeho vstupem bylo v organizaci 127 straníků, na konci roku 2009 už 162.

Podnikatelovi souputníci však popírají, že by nově příchozí byli spojeni s Kyselým. "S Alešem přišli tak maximálně dva tři kamarádi," řekl Jaroslav Kopecký, jeho kamarád a přímý nadřízený ve stranické hierarchii.

Je pravda, že počet straníků navýšil i blok, který proti němu bojuje. "Snažili jsme se transparentními nábory udržet rovnováhu v počtu členů mezi Kyselého přáteli a těmi, kdo s jeho členstvím v naší straně nesouhlasí," řekl jeden z nich.

Proč chcete vstoupit do ČSSD? Mám rád život

Ale zpět k srpnové schůzi. Přijímání nových členů běží jako na drátkách, i nemocná dívka je bez námitek přijata. "Můžu ji teď odvést domů?" ptá se starostlivý otec. Je to pravděpodobně poslední moment, kdy ji někdo na schůzi viděl.

Nemocná dívka, za kterou odpovídá její otec, ale není zdaleka jediná, jejíž vstup do strany je podezřelý. Při přijímání musí totiž zájemci odpovědět na jednu základní otázku: Proč chcete vstoupit do ČSSD? Jenže někteří lidé nejsou schopni odpovědět ani na to.

"Mám rád život," koktá například jeden z mužů. Ale je přijat, stejně jako všichni ostatní. Odpovídají jako přes kopírák, že je politika zajímá a chtějí se do ní aktivně zapojit.

Vedení celopražské ČSSD však odmítá, že by se v některé organizaci jakékoliv černé duše nabíraly. "Nemám o tom žádné informace, kdybych je měl, určitě by to řešil krajský výkonný výbor," reagoval pražský šéf partaje Petr Hulinský.

Jiří Paroubek s redaktorem MF DNES.
NEJDŘÍVE OCHOTA... Jiří Paroubek se s redaktorem, který ho přišel konfrontovat se svými zjištěními, zprvu přátelsky pozdravil.

A podobně mluví i šéf ČSSD v Praze 7 Karel Klíma. Podle něj k žádnému masovému nabírání členů nedošlo. "Připadá mi směšné, že se někdo chce bavit o tom, že účelové nabírání je přistoupení deseti lidí," řekl Klíma. Kyselý má podle něj podporu tří čtvrtin členské základny v Praze 7.

Lidi, kteří se zajímají o členství, nijak nekádrujeme

Rozložení sil je však jiné: stojí proti němu minimálně tři ze sedmi místních buněk. "Před vstupem Aleše Kyselého do strany byla sociální demokracie v Praze 7 jednotná, teď už je to jinak," přidává vlastní pohled na situaci Jakub Landovský, člen opozičního křídla. To potvrzuje i Klíma. Největším problémem je pro spolustraníky Kyselého předrevoluční členství v KSČ.

Podle předsedy pražských socialistů Petra Hulinského však není dost dobře možné zájemce o členství v ČSSD selektovat. "U nás může být členem téměř každý, kdo nebyl u StB nebo nebyl trestaný. Lidi, kteří se zajímají o členství, nijak nekádrujeme," řekl Hulinský ke Kyselého minulosti.

Jiří Paroubek odmítl případ příjímání
A PAK ODCHOD. Předseda prudce ochladl, když se dozvěděl téma: podezření na černé duše v Praze 7. "Dejte mi to písemně," řekl jen a ukázal redaktorům záda.

"Členství v KSČ nebo třeba ODS není překážkou," potvrzuje jeho slova také místopředseda pražské ČSSD Miroslav Poche.

Klímovi přitom medializovaná situace v jeho organizaci škodí. Přesto drží nad Kyselým ochrannou ruku. Za to například nebyl znovu zvolen na místo celopražského volebního manažera pro jarní sněmovní volby, kterou zastával dříve.

A Kyselého podporuje i jeho kamarád a šéf jeho buňky, označené jako 1, Jaroslav Kopecký. Tomu se přitom po vstupu Kyselého jeho buňka rozpadla. "Odpadlíci", mezi něž patřím i já, založili na protest proti podnikateli vlastní buňku v Troji.

"V Troji jsme organizaci vždycky chtěli. Pak se objevili mladí kluci a řekli, že by to chtěli dělat," říká šéf Klíma. Potvrdil, že s odštěpenci odešlo několik lidí, kteří byli nespokojeni s tím, že do jejich organizace vstoupil Kyselý.

Jeho podřízený Kopecký se o situaci bavit odmítl. Na žádost o rozhovor nereagoval ani Aleš Kyselý. Opoziční tábor však možná přesto vyloučení Kyselého dosáhne. Kvůli všem popsaným kauzám byla na konec března svolána mimořádná schůze, kde se o Kyselého vyloučení bude rozhodovat.

Odhalen po deseti měsících

Právě tahle konference, ke které celé dění ve straně necelý rok směřuje, se stala pro moje devítiměsíční angažmá ve straně osudnou.

Hraje se totiž o hodně, každý je lustrovaný a každý je potenciálně podezřelý. Moje identita je však snadno průstřelná: stačí jednoduché zadání mého jména do vyhledávače. Loučíme se taktně, odhalilo mě totiž "moje" křídlo. Medializace je pro ně lepší, než kdybych byl Kyselého agent.

Magazín Víkend

Tajná mise mezi politiky – redaktorům MF DNES se podařilo nahlédnout zevnitř do dvou největších politických stran. O čem straníci mluví za zavřenými dveřmi? Jak upřímně to myslí s volebním programem? Jaké jsou skutečné pohnutky lidí, kteří vstupují do aktivní politiky?

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rusko Rusům! Putin kráčí nad propastí, nenávist k migrantům nabírá na síle

28. března 2024

Premium V Rusku po teroristickém útoku na koncertní centrum na okraji Moskvy rostou protiimigrantské...

IS bourá ruské teorie o vazbách teroristů na Kyjev, vyzývá k útokům na „křižáky“

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  19:44

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...