(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Kubát, MF DNES

Firma Bártových vyhrála miliardovou zakázku, pohlídá Dukovany a Temelín

  • 227
Jaderné elektrárny skupiny ČEZ bude od začátku roku 2019 hlídat společnost i Mark2 Corporation Czech, která patří do majetku rodiny Bártových. Ostraha temelínské a dukovanské elektrárny vyjde v příštích pěti letech na více než 1,1 miliardy korun.

Se zjištěním přišel web Euro.cz, který se odkázal na oznámení ve věštníku veřejných zakázek. Podle něj se jedná o největší zakázku svého druhu v Česku. Její cena se totiž vyšplhala na 1,1 miliardy korun, přestože ČEZ podle Eura původně počítal s částkou 650 milionů korun na roky 2019 až 2023. 

„Důvodem vypsání tendru byl cíl zajistit poptávané služby v co možná nejvyšší rozumně dosažitelné kvalitě a s ohledem na potřebu neustálého zlepšování a zvyšování úrovně bezpečnosti,“ uvedl tiskový mluvčí jaderných elektráren Petr Šuleř. Podle něj očekávaná cena v rámci výběrového řízení nebyla stanovena. 

Výběrového řízení se zúčastnily pouze dvě firmy - Mark2 Corporation (M2C) a G4S, která měla ostrahu jaderných elektráren na starost posledních dvacet let. Výběrové řízení ostrahy elektráren trvalo dvanáct měsíců.

„Dodavatel služeb byl vybrán formou řádného výběrového řízení, který za danou cenu v komplexní posouzení nejlépe vyhověl předem stanoveným kritériím,“ dodal Šuleř. 

„Pro nás je to hlavně velký závazek, a tak k tomu i přistupujeme. Samozřejmě, že si této příležitosti vážíme. Projekty tohoto typu jsou chráněny podle zákona, vysokých standardů a očekávání, na což jsme zvyklí u různých zákazníků i v jiných státech Evropy,“ uvedla za M2C Tereza Rýparová. 

Podle Eura ČEZ v této zakázce zpřísnil pravidla pro zájemce, kteří museli doložit, že do roku 2015 získali minimálně tři významné kontrakty, přičemž hodnota každého z nich musela činit 70 milionů korun a více. Požadavek měl ověřit připravenost zájemců na ostrahu Dukovan a Temelína. 

„Co se týká služby, jež byla vysoutěžena, je možné ji přirovnat například k práci dodavatelských firem na mezinárodních letištích, kdy ve spolupráci s dalšími složkami, zajišťují například dohled nad některými činnostmi, dohlíží nad vstupy a výstupy zaměstnanců, dodavatelů a návštěvníků do a ze střežených pásem a podobně,“ uvedl Šuleř. 

Na ochraně jaderných elektráren se podílí kromě dodavatelské společnosti zajišťující fyzickou ostrahu také bezpečnostní složky státu, například dislokované speciální jednotky policie. 

Společnost Mark2 Corporation Czech tak G4S v ostraze elektráren nahradí už příští rok. Firma rodiny Víta Bárty nesla až do roku 2012 název ABL. Tehdy kromě názvu změnila i logo a akcionáře. Tehdejší mluvčí firmy Martin Marcilis odmítl uvést, zda měla změna souvislost s Bártou a Věcmi veřejnými. 

V současnosti jsou vlastníky skupiny Mark2 Corporation jeho příbuzní Matěj Bárta a Stanislava Bártová. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video