Babiš: Rusy ve Vrběticích řešíme od 7. dubna, nedostanou prověrku k Dukovanům

  • 1076
Vážné podezření na účast důstojníků ruské vojenské tajné služby GRU na útoku na muniční sklad Vrbětice připraví Rusy, firmu Rosatom, o možnost podílet se na stavbě nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Ruský Rosatom nebude podle premiéra Andreje Babiše zahrnut do bezpečnostní prověrky uchazečů o blok v Dukovanech. „Vláda, předpokládám, to takto schválí,“ řekl v ČT.

Podíl dvou důstojníků ruské vojenské tajné služby GRU na výbuchu v Vrběticích v roce 2014 se podle Babiše projednával od 7. dubna.

Ruské firmy by se podle ministra vnitra pověřeného i řízením zahraničí Jana Hamáčka neměly účastnit stavby nového bloku v Dukovanech ani jako členové konsorcia spolu s jinou firmou. Hamáček to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Česká republika měla v příštích dnech rozeslat možný zájemcům o stavbu Dukovan bezpečnostní dotazník. „Asi mohu říci, že nevím, co bych do toho dotazníku pro Ruskou federaci měl napsat vzhledem k tomu, co se tady včera stalo,“ řekl Hamáček.

Rusko se podílelo na výbuchu ve Vrběticích, Česko vyhostí 18 diplomatů

I podle Havlíčka je velmi málo pravděpodobné, že by se Rosatom účastnil tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

„Nejsme pod časovým tlakem. Máme dobře připravenou smlouva mezi státem a ČEZ a vláda může kdykoliv zatáhnout za bezpečnostní brzdu. Vláda může udělat to, že Rosatom nepřizve do bezpečnostního posouzení,“ uvedl Havlíček v pořadu Partie v televizích Prima a CNN Prima News.

Rosatom? Havlíček si to už neumí představit

„Pokud se potvrdí to, co je velice pravděpodobné, nedovedu si představit, že by k posouzení byl Rosatom přizván. Z mého pohledu je nepravděpodobné, že by se Rosatom pustil do bezpečnostního posouzení,“ dodal Havlíček. Pro Českou televizi Havlíček uvedl, že Rosatom bude z možnosti účasti na tendru o dostavbu Dukovan vyřazen během několika dní.

Důvodem je to, s čím v sobotu večer přišli premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček pověřený i řízením ministerstva zahraničí.  Policie a tajné služby mají totiž důvodné podezření, že do výbuchu skladu výbušnin ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské vojenské služby GRU.  Česko proto vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb.

Jedná se o státní terorismus, Rusko nesmí do Dukovan, hřímá opozice

Z útoku na sklad Vrbětice české bezpečnostní orgány podezřívají dva muže, které Britové spojují s pokusem o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie v britském Salisbury v roce 2018 jedem novičokem .Již dříve média oba muže identifikovala jako příslušníky GRU, jejichž pravá jména jsou Anatolij Čepiga a Aleksandr Miškin

Vyřazení Rusů, stejně jako Číňanů, z tendru na Dukovany, dlouhodobě požaduje pravicová opozice, právě kvůli bezpečnostním rizikům pro Českou republiku, jak na ně upozorňují vládu i tajné služby.

Na jednání vlády dorazí i šéf BIS Koudelka

Případ Vrbětice projedná podle premiéra Babiše vláda v pondělí za účasti šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky a bude podle Babiše i odtajněn materiál, na jehož základě se vláda rozhodla ruské diplomaty vypovědět.

Dukovany Rusům by prohloubily naši závislost

Bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor řekl v Partii na Primě, že kdyby zakázku na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany získal ruský Rosatom, jen by to prohloubilo závislost České republiky na Rusku.

„Stejně jsme z 90 procent závislí na dodávkách plynu a ropy z Ruska. Tohle by jen prohloubilo naši závislost na Rusku. A jsem přesvědčen, že tu je potřeba spíše snižovat,“ řekl Šándor.

„To, co se stalo, je útok na svrchovanost Česka a mělo to lidi varovat a nemůže se to dále rozšiřovat tím, že budeme oslovovat Rosatom k dostavbě Dukovan,“ prohlásil bývalý šéf vojenské rozvědky.

„Měli jsme k tomu přistoupit principiálně a říct ruské straně, že máme velké výhrady k tomu, jak se chová ke svým sousedům, například teď k Ukrajině, a proto nemůže být součástí tendru na dostavbu naší jaderné elektrárny. Snaha být za každou cenu neutrální nás ve svém důsledku vede k tomu, že jsme více zranitelní,“ řekl Jiří Šedivý, bývalý náčelník generálního štábu armády ČR.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video