Chceme rozhýbat český trh a dodávate sem konopí, tvrdí Izraelci. Ilustrační foto

Chceme rozhýbat český trh a dodávate sem konopí, tvrdí Izraelci. Ilustrační foto | foto: AP

Konopí ze Svaté země. Pěstitelé chtějí obdarovat české pacienty

  • 69
České zádrhele s léčebným konopím pečlivě sleduje i osm pěstitelů v Izraeli. Rádi by k nám konopí dováželi, a tak je napadlo, že zkusí Česku nabídnout dar v podobě sušených částí této rostliny. Distribuci léčebného konopí u nás ale zatím brání nedokončené vyhlášky. Vše zpomalil i pád vlády.

"Jsme připraveni České republice darovat desítky kilogramů sušených části rostlin. Chceme, aby se léčebné konopí dostalo k pacientům rychleji a aby cena nebyla bariérou v jeho dostupnosti. Chceme také, aby se lékaři a pacienti naučili s konopím pracovat a aby se rozhýbal trh v Česku," řekl iDNES.cz Nativ Segev, ředitel společnosti Better, jež provozuje jednu z největších pěstíren léčebného konopí v Izraeli.

Podle Segeva by dar mohl pomoci odhadem až 200 pacientům. Do Česka by mohl proudit rok.

Nápad je teprve v počátcích a Izraelci zatím české úřady neoslovili. "S oficiální žádostí o pomoc při zprostředkování daru izraelského konopí do České republiky se na Česko-izraelskou smíšenou obchodní komoru, ani na naši sesterskou komoru v Izraeli, ještě nikdo neobrátil. Každopádně jsme v případě takovéto nabídky připraveni spolupracovat a podpořit záměr na všech úrovních," sdělil Pavel Košek, tiskový tajemník Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Izraelští pacienti

V Izraeli mohou pacienti s rakovinou, Parkinsonovou nemocí a dalšími bolestivými onemocněními konopí užívat už od počátku 90. let.

V současnosti v Izraeli konopí užívá asi 11 tisíc lidí. Jeden pacient v průměru spotřebuje necelých 40 gramů měsíčně. Žádný maximální měsíční limit v zemi nemají. Záleží na tom, kolik gramů pacientovi předepíše lékař. Užívání léčebného konopí není omezeno věkem.

Pacienti konopí neplatí. Měsíčně ale musí uhradit v přepočtu necelé dva tisíce korun za to, že je zařazen do léčebného programu. V budoucnu se tento způsob změní a pacienti budou platit přímo za předepsané gramy konopí.

Konopí se v Izraeli pěstuje na hlídaných farmách, které jsou zastřešené s možností střechu otevřít. Vodu čerpají ze studní.

S ohledem na legislativu obou zemí i mezinárodním úmluvám by podle Koška bylo nejlepší, kdyby pěstitelé věnovali dar izraelské vládě a ta je potom předala vládě české. Proces by vzájemně doladila obchodní oddělení ambasád obou zemí v Praze a Tel Avivu.

Farmy ročně vyprodukují 400 kilogramů konopí

V Izraeli je celkem osm konopných farem, které zpočátku dotovaly bezplatně i místní trh. Nyní podle Segeva měsíčně vyprodukují 400 kilogramů sušeného konopí a v zemi jej užívá zhruba 11 tisíc lidí.

Segev v minulých týdnech Česko navštívil. Zajímá se nejen o možný export konopí, ale také o to, zda by české firmy měly zájem surovinu zpracovávat třeba na oleje. Podle něj mají izraelští pěstitelé velký zájem do Česka konopí vyvážet. "Musíme mít ale deklarovanou poptávku české vlády, k tomu zatím nedošlo," uvedl s tím, že na přípravu vývozu by bylo potřeba několik měsíců.

Ministerstvo zdravotnictví už v minulosti ústy náměstka Martina Plíška sdělilo, že do Česka bude možné zpočátku vozit konopí pouze z Nizozemska. V zákoně a připravované vyhlášce taková podmínka ovšem napsaná není.

Izrael dokáže pěstovat levněji, dolaďuje ale systém distribuce

Nevýhodou Nizozemska je, že během tří let by Česku prodalo maximálně 100 kilogramů konopí. Bez vývozních licencí a balného by gram sušené suroviny z této země vyšel v přepočtu na 175 korun. iDNES.cz to řekla jedna z pracovnic tamějšího ministerstva zdravotnictví (více čtěte zde). Ročně by českého pacienta legální léčba vyšla na desetitisíce korun, protože Státní ústav pro kontrolu léčiv už rozhodl, že konopí si budou pacienti kupovat za své.

Podle Segeva jsou izraelští farmáři schopní pružně reagovat na poptávku Česka a vypěstovat tolik suroviny, kolik bude potřeba a zároveň dodržet v Česku požadovanou kvalitu. Cena konopí by se podle něj mohla pohybovat mezi 50 až 75 korunami za gram bez poplatků spojených s dovozem a balením.

Nizozemsko ovšem může mít výhodu v tom, že už má zaběhnutou státní agenturu, která pro stát konopí vykupuje. V Izraeli takový institut vznikl letos v lednu a systém tam zatím zčásti jede stále postaru. Tedy tak, že pěstitelé prodávají konopí přímo lékařským pracovištím, odtud jde pacientům. V budoucnu prodají konopí jen agentuře při tamějším ministerstvu zdravotnictví. Teprve ta zajistí dodávky do lékáren či zdravotnických zařízení.

Holcát: Konopí v lékárnách chci, ale není to priorita číslo jedna

Veškeré úvahy o konopí jsou ale zatím jen na papíře. Česku stále chybějí doprovodné vyhlášky k novele, která platí už od letošního dubna. "U vyhlášek se musí počkat ještě na souhlas Evropské unie, pak se to může teprve dodělat," tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Celá věc nejspíš jen tak hned nepokročí i kvůli vládní krizi. Kdo Hegera ve funkci nahradí, se zatím neví. Nabídku dostal zástupce šéfa nemocnice Motol Martin Holcát. Do pondělí si vzal čas na rozmyšlenou. "Dělal jsem si inventarizaci problémů, které jsou zásadní. V legalizaci léčebného konopí je potřeba jednoznačně pokračovat, ale na prvním místě jsou peníze a nemocnice," řekl iDNES.cz Holcát. Ve zdravotnictví totiž v minulých letech chyběly miliardy a ani letošní rok nemusí být lepší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video