Fortuna v při s Langerem namítá podjatost soudkyně. Pracovala s jeho ženou

  • 34
Soudní pře mezi bývalým politikem Ivanem Langerem a Fortunou se zadrhla kvůli námitce na podjatost soudkyně. Sázkové kanceláři se nelíbí, že pracovala u soudu, kde působí i Langerova manželka. Někdejší ministr vnitra a poslanec požaduje omluvu a pětimilionové odškodnění za sázky, které Fortuna vypsala po jeho zadržení v roce 2015.

Žalobu podal v květnu 2016 k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který ji začal projednávat v listopadu téhož roku. Spor řešila Kateřina Sedláková, která však později odešla pracovat na Městský soud v Praze. Případ proto převzala jiná soudkyně - Iveta Nedozrálová. 

Na počátku čtvrtečního jednání obě strany upozornila, že v letech 2001 až 2017 soudila na olomouckém okresním soudu, kde je zaměstnaná jako soudkyně také Markéta Langerová. „Naše vztahy byly běžné, kolegiální. Já sama se podjatá v této věci necítím,“ sdělila Nedozrálová s tím, že účastníci mohou ohledně její osoby podat námitku. A právě toho právní zástupce Fortuny využil.

„Zjistili jsme, že stávající soudkyně minimálně do března 2017 působila na Okresním soudu v Olomouci, kde zároveň pracovala manželka Ivana Langera. Takže nám přišlo správné a opatrné tuto námitku podat,“ vysvětlil iDNES.cz mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Pro samotný spor to znamená další průtahy, jelikož soudkyně líčení kvůli podané námitce odročila na neurčito. O její možné podjatosti musí rozhodnout nadřízený Městský soud v Praze.

Langera průběh jednání překvapil. „Já se s paní soudkyní vůbec neznám,“ řekl iDNES.cz bývalý politik. „Pro mě to znamená, že se mi možného zadostiučinění může dostat s odkladem několika měsíců. Je otázkou, jestli vůbec nějaký rozsudek může napravit újmu, obzvlášť v situaci, kdy takový rozsudek případně přichází několik let od okamžiku, kdy k té újmě došlo,“ dodal Langer.

Bývalý politik vede spor s Fortunou kvůli sázkám, které vypsala po jeho zadržení policií v roce 2015 (podrobnosti v článku Langer se soudí s Fortunou). Zásah měl souvislost s kauzou Vidkun. 

U žalované sázkové kanceláře si v té době mohli lidé vsadit například na to, jestli se u Langera najdou peníze v krabici od vína, od pračky nebo od televize. Bookmakeři také vypsali kurzy na to, že policie Langera obviní z krádeže kola či vlastizrady. Nejnižší kurz, čtyři ku jedné, byl vypsán na obvinění z korupce. Fortuna nabídku stáhla po 42 hodinách. Policisté nakonec exposlance ODS neobvinili a po několika hodinách propustili. 

Langer trvá na tom, že vypsané sázky zasáhly do jeho osobnostních práv. Fortuna naopak tvrdí, že mu tím újmu způsobit nemohla.

Langer žaluje Fortunu kvůli sázkám (30. 11. 2016):

30. listopadu 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video