Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní zástupce žádá pro soudce Elischera jedenáct let vězení za korupci

  15:15aktualizováno  17:32
Státní zástupce požádal pro obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera jedenáct let vězení za korupci a peněžitý trest půl milionu korun. Odpovědnost z trestněprávního hlediska Elischer u soudu odmítl.
Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity...

Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity ovlivňoval rozhodování svého senátu v případech drogové kriminality. (5. srpna 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

V úterý u soudu přiznal Ivan Elischer morální odpovědnost za situaci, v níž se ocitl. Připustil, že by u něj mohla připadat v úvahu i odpovědnost kárná, odmítl ale odpovědnost z trestněprávního hlediska. V úvodu závěrečné řeči zopakoval, že v souvislosti se svým rozhodováním nikdy od nikoho nepřijal nabídku úplatku a že nikdy nepřekročil svou pravomoc.

Ze své závěrečné řeči v úterý Elischer stihl u pražského městského soudu přednést jen malou část. Předeslal, že si připravil zhruba 120 stran textu. K ohrádce pro řečníky si přinesl notebook s příslušným dokumentem a sdělil, že své vyjádření bude vzhledem k rozsahu spíše číst než přednášet spatra. Opakovaně zmínil své rétorské schopnosti i vzdělání.

„Cítím se nevinen a také jsem nevinen,“ zdůraznil. „Vždy jsem rozhodoval v souladu se zákonem, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nikdy jsem nebyl nikým ovlivněn,“ uvedl jedenašedesátiletý muž, který od svého obvinění nemůže soudit a pobírá poloviční plat.

„Přesto cítím odpovědnost za situaci, ve které jsem se ocitl. Způsobil jsem ji svým nevhodným a do jisté míry naivním chováním, když jsem se s panem Hungem bavil o trestních věcech. (...) Byl jsem asi naivní, příliš otevřený v komunikaci, ale nikdy jsem se nezpronevěřil svému slibu,“ pokračoval.

Důkazy, které nashromáždila obžaloba, odmítl. Upozornil, že jeho kancelář v budově vrchního soudu rok sledovala policie přes kamery a mikrofon a že stejně tak odposlouchávala jeho i Hungovy telefonické hovory. „Přesto není zachycené žádné předání peněz mezi panem Hungem a mnou. Nikdy jsme s panem Hungem nepoužívali žádnou kódovanou řeč, hovořili jsme vždy otevřeně,“ doplnil.

Elischerův stíhaný kamarád Hung odjel z Česka. Neuprchl, říká obhájkyně

Poté zkritizoval své vyšetřovatele, soudkyni a také státního zástupce, kterého přirovnal ke komunistickému prokurátorovi Josefu Urválkovi. „Co si mám myslet o soudním senátu, který mě nezákonně vzal do vazby? (...) O soudkyni, která si vypomáhá nepravdou, jenom aby mohla rozhodnout podle svého?“ ptal se. Připomněl, že v trestní justici působí od roku 1984.

Podle státního zástupce se podařilo prokázat, že soudce bral úplatky od vietnamské komunity, která chtěla ovlivnit rozhodování v některých odvolacích řízeních o drogové kriminalitě. Trestnou činnost podle obžaloby organizoval Nguyen Quoc Hung, pro nějž státní zástupce požaduje rovněž jedenáctileté odnětí svobody a také desetileté vyhoštění z ČR.

Elischer je obžalovaný ze zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a za nadržování. Pražský městský soud jeho kauzu projednává od srpna 2019, závěrečné řeči začaly toto pondělí. Advokátka Elischera a Hunga Lucie Kýčková v úterý vinu svých klientů odmítla. „Popsaných skutků se nedopustili a ani dopustit nemohli. Z větší části se popsaná jednání nestala, ve zbytku nejsou trestnými činy,“ vysvětlila, proč se domáhá osvobození obou mužů.

Obžaloba uvádí, že Elischer od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Hunga, pro kterého v neveřejných rejstřících lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům údajně zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Ke stěžejním důkazům patří odposlechy.

Soudce Ivan Elischer podle obžaloby za úplatky od vietnamské komunity ovlivňoval rozhodování svého senátu v případech drogové kriminality. (5. 8. 2019)

„Komunikace mezi mými klienty sice nebyla vhodná, ale rozhodně neměla vliv na rozhodovací činnost soudce,“ tvrdí Kýčková. Obsah hovorů označila za „nesourodé tlachání“, které nemá žádnou důkazní hodnotu. „Muži se před sebou rádi vytahují. To, co zaznělo, nemusí mít souvislost se skutečností,“ podotkla.

„Není zadokumentováno, že by pan Hung jakkoliv naváděl doktora Elischera, aby porušil své povinnosti rozhodovat nestranně. Doktor Elischer se vyjádřil tak, že Hungova slova byla slovy bez reálného obsahu a že je nikdy nechápal jako ovlivňování, ovlivňovat se ostatně nikdy nenechal,“ dodala. Hungova chabá znalost češtiny podle ní vylučuje, aby muž na někoho kvalifikovaně působil.

Soudce Elischer opět nepřišel k soudu. Tvrdí, že má postcovidový syndrom

Elischerovi hrozí až 12 let vězení a také propadnutí majetku. Soudce od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu. Policii ve své kauze označil za neobjektivní a podjatou a zpochybnil také způsob, jakým si obstarala důkazy. Neúspěšně si stěžoval rovněž na státního zástupce a soudkyni. U soudu dříve vypověděl, že obžalované kromě Hunga nezná a že neumí vietnamsky. Připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vedle Elischera a Hunga se obžaloba týká dvou žen vietnamského původu, které údajně poskytly úplatek za své příbuzné, a dvou jejich krajanů, kteří se údajně na zprostředkování úplatků podíleli. Obhájci obou žen a jednoho z mužů v úterý rovněž popřeli vinu klientů. Pouze obžalovaný Mac Van Nhat, který je doktorem práv, se už dříve přiznal, že Hungovi předal peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, jehož pak soudil Elischer. Podle Nhatova právníka šlo o ojedinělý exces ve snaze pomoci příbuznému. Pro klienta žádá podmíněný trest.

Hung se po letošním propuštění z vazby nedostavil k soudu a ten s ním nyní vede řízení jako s uprchlým. Mužova obhájkyně v úterý uvedla, že lockdown ve Vietnamu nyní neumožňuje přicestovat do Česka. Ve vazbě byl po svém zadržení v březnu 2018 i Elischer, strávil tam měsíc. Soudkyně ho později do vazební cely poslala na další měsíc, protože se podle ní pokusil ovlivnit svědkyni.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Babiš slibuje nový tvrdý azylový zákon a vyhoštění nelegálních migrantů

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  12:51

Přímý přenos Šéf opozičního ANO Andrej Babiš ve Sněmovně řekl, že v případě návratu do vlády připraví jeho hnutí...

Izrael úder v Damašku neprobral s USA. A íránskou odvetu hrubě podcenil

18. dubna 2024  12:34

Izraelští činovníci neodhadli, jak tvrdá bude odpověď Íránu na vzdušný úder na budovu konzulátu v...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...