Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tradiční rodina proti ženské lobby. Jak se bojuje o Istanbulskou úmluvu

  18:02
Hned dvě petice k Istanbulské úmluvě v úterý dostala do rukou předsedkyně sněmovního petičního výboru Helena Válková. Jednu z nich předaly Amnesty International ČR a Česká ženská lobby, které žádají, aby se úmluva přijala. Druhou petici předala Tradiční česká rodina, která naopak žádá, aby se od přijetí úmluvy odstoupilo. „Máme vlastní zákony,“ tvrdí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Amnesty International ČR v úterý předalo petici pro přijetí Istanbulské úmluvy s přibližně 10 500 podpisy. V petici apelují na poslance, aby Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí bezodkladně přijali. 

Velikonoce nikdo nezakáže, hájí ministr úmluvu. Vládě mohou pomoci Piráti

„Každá třetí žena v EU má osobní zkušenost s fyzickým či sexuální násilím a každá pátá se stala obětí nebezpečného pronásledování, každá druhá žena byla vystavena některé z forem sexuálního obtěžování. Vyzýváme Parlament ČR k bezodkladnému přijetí,“ píše se v průvodním dopise k petici.

K hnutí a petici se přidala také České ženská lobby, která dlouhodobě usiluje o to, aby Česká republika dokument ratifikovala. 

„Nejdůležitější v boji proti násilí je jeho prevence, proto aktivně podporujeme ratifikaci. Úmluva popisuje nástroje pomoci, které vycházejí z dobré praxe odborníků a odbornic na tuto problematiku, a díky komplexnímu přístupu žádná oběť nezůstane bez pomoci,“ uvedla ředitelka lobby Hana Stelzerová. 

Ambasadorkou ve Sněmovně je poslankyně Radka Maxová, která se staví za přijetí úmluvy. „Nesouhlasím s násilím na ženách. Z osobních zkušeností vím, jak funguje náš svět, a proto jsem se ráda zhostila této role,“ uvedla.

Podle ní se od doby, kdy se České republika zavázala k přijetí úmluvy, podařilo změnit mnoho věcí. „Přesto se někdy stává, že policie a zdravotní personál neumí adekvátně reagovat na oběti násilných činů, je proto důležité úmluvu přijmout,“ uvedla.

Podle Maxové tím dá České republika jasně najevo, že domácí násilí není soukromou záležitostí, ale společenským problémem. „Ratifikací Česko potvrdí, že jí záleží na lidech, kteří se nemohou sami bránit. Zařadí se po bok dalších států,“ doplnila ředitelka lobby.

Občanská iniciativa Tradiční česká rodina je proti

Předsedkyně petičního výboru Válková do rukou v úterý dostala i petici, která přijetí Istanbulské úmluvy odmítá. Podle iniciátorky petice Ivany Schneiderové má Česká republika v otázce prevence a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí vlastní dostatečné zákonné prostředky, které jsou v souladu s mezinárodními smlouvami.

„Lidská práva zaručuje Ústava České republiky společně s Listinou lidských práv a svobod. Úmluva je z těchto důvodů zbytečná a diskriminuje práci a činnost  stávajících organizací zabývajících se tímto tématem,“ uvedla.

Jste pro to, aby Česká republika přijala Istanbulskou úmluvu?

celkem hlasů: 10519

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 13. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 9454
Ano
Ano 943
Je mi to jedno
Je mi to jedno 122

„Zavádění do praxe by bylo velmi finančně náročné, prostředky můžeme v rámci našich možností využít podle našich zákonů. Úmluvu k tomu nepotřebujeme,“ dodala. 

Istanbulská úmluva

Úmluva Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí neboli Istanbulská úmluva, je mezinárodní smlouva Rady Evropy, která posuzuje především všechny druhy násilí vůči ženám jako formu historicky a kulturně podmíněné diskriminace. Jinými slovy to znamená, že násilí vůči ženám bude jasně bráno jako porušení lidských práv a forma diskriminace. Zavázané státy se budou muset zodpovídat, pokud na takové násilí nebudou adekvátně reagovat. 

Nově definuje některé trestné činy, například vynucený sňatek, stalking či vynucený potrat. Zaměřuje se hlavně na prevenci, ochranu obětí a stíhání pachatelů násilí páchaném na druhém pohlaví. Týká se to hlavně žen, které chrání před obřízkou či před sterilizací.

Podle občanské iniciativy je Istanbulská úmluva přímým zásahem do školství a vzdělávání mládeže. „Na základě této úmluvy mají být děti poučováni o ‚nestereotypních genderových rolích’, což je snaha o indoktrinaci dětí vedoucí k genderové neutralitě a vzniku jakéhosi třetího pohlaví,“ argumentují v petici odmítající ratifikaci Istanbulské úmluvy.

Pod tu se do úterý podepsalo 8 759 lidí. Není však jedinou peticí, která vznikla a vystupuje proti Úmluvě Rady Evropy. Přes dvanáct tisíc podpisů nasbíral pod svoji petici i spolek  Středoevropská inspirace, jemuž předsedá někdejší poslankyně za TOP 09 Nina Nováková.

„Cesta podezíravosti, cesta třídního dělení na muže a ženy, cesta diskriminace většiny, cesta neodpustitelných zásahů do výchovy dětí opravdu není způsob, jak může Evropa v současných globálních problémech přežít,“ sdělila webu Lidovky.cz.

Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) by přijetí úmluvy nevyvolalo podstatné změny v českém právu, většina opatření už v něm je.

Vláda předloží evropský dokument poslancům až poté, co zákonodárci přijmou novelu trestního zákona. Ta mimo jiné zavádí nový trestný čin „nucený sňatek“ nebo počítá s tresty za násilnou sterilizaci. Čeká se na schválení Senátem. 

Ženy si mohou za znásilnění samy, myslí si lidé

Podle průzkumu agentury Focus pro Amnesty International a Českou ženskou lobby si téměř tři pětiny dospělých lidí v Česku myslí, že za znásilnění si mohou v jistých případech ženy samy. „Až 58 procent lidí si myslí, že si o to žena nějakým způsobem řekla. Že mohla násilníka navnadit k tomu, že se to stalo. Otáčí nám to vztah oběť-pachatel. Velká část lidí si myslí, že pachatel není pachatel, ale oběť,“ řekl na tiskové konferenci za Amnesty International Martin Balcar.

Podle 71 procent dotázaných násilí na ženách představuje v Česku problém. Pětina naopak míní, že ČR problém s násilnými výpady vůči ženám nemá. Celkem 84 procent lidí si myslí, že by se země měla ještě víc než dosud zaměřit na prevenci násilí na ženách. 

Podle Balcara je v Česku rozšířený stereotyp, že násilníkem bývá někdo cizí. V roce 2015 si to myslelo 55 procent dospělých, teď 44 procent. Ve skutečnosti spáchal znásilnění neznámý člověk asi v desetině případů, dodal Balcar.

Průzkum se uskutečnil v září a říjnu, odpovídalo 1012 lidí nad 18 let. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...