Šéfka petičního výboru Sněmovny Helena Válková přebírá petici za přijetí...

Šéfka petičního výboru Sněmovny Helena Válková přebírá petici za přijetí Istanbulské úmluvy | foto: Petr Topič, MAFRA

Velikonoce nikdo nezakáže, hájí ministr úmluvu. Vládě mohou pomoci Piráti

  • 873
Přes odpor kritiků se ministr spravedlnosti Jan Kněžínek pokusí v parlamentu protlačit Istanbulskou úmluvu, která se týká prevence proti domácímu násilí vůči ženám. „Velikonoce nám nikdo nezakáže a žádné koncentrační tábory vznikat nebudou,“ řekl poslancům při posledních interpelacích. Pro smlouvu je i ČSSD i šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ve sněmovně tak může projít.

„Osobně jsem zastáncem toho, aby se Česká republika stala smluvní stranou Istanbulské úmluvy, a v budoucnu budou učiněny, předpokládám i ze strany vlády, kroky k tomu, aby se tak stalo,“ uvedl Kněžínek.

Istanbulská úmluva má i podporu vládní ČSSD. „Sociální demokraté jsou dlouhodobě proti jakémukoli násilí nebo možné podpoře latentního násilí na ženách. V minulosti jsme hodně usilovali o zlepšení postavení obětí domácího násilí a v tomto ohledu samozřejmě budeme pokračovat. Některé pochybnosti o Istanbulské úmluvě jsme v kuloárech zaznamenali. Nemáme důvod nevěřit panu ministru spravedlnosti Kněžínkovi, že nic nového Istanbulská úmluva do našeho právního řádu nezavádí a znamená to zejména stop násilí na ženách,“ řekla iDNES.cz místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Poslankyně druhé vládní strany ANO Radka Maxová se v úterý stala ambasadorkou petice na podporu Istanbulské úmluvy. „Domácí násilí není soukromou záležitostí,“ řekla. Ratifikace Istanbulské úmluvy je podle ní priorita hnutí ANO a premiér Andrej Babiš je podle ní citlivý na násilí na ženách, dětech i zvířatech. Hlasovat o úmluvě by se podle odhadu Maxové mohlo v lednu či únoru příštího roku. 

Na odpolední jednání petičního výboru se vypravili naopak odpůrci smlouvy na veřejné projednání petice proti Istanbulské úmluvě. Mezi její kritiky patří ve Sněmovně lidovci a SPD Tomia Okamury, mimo parlament také někteří církevní hodnostáři.

Bartoš: S podporou úmluvy souhlasím

Na pomoc komunistů, kteří podpořili vznik vlády a to, že získala důvěru Sněmovny, zatím kabinet Andreje Babiše ve věci Istanbulské úmluvy nemůže počítat. „Názor na to není u nás jednotný,“ řekl iDNES.cz komunistický poslanec Leo Luzar, člen petičního výboru.

Ale chybějící hlasy by mohli dodat vládě Piráti. „I když tuto mezinárodní úmluvu již ratifikovalo 33 ze 47 členských státu Rady Evropy, v České republice se proti ratifikaci zvedá překvapivá vlna odporu. Na jednání klubu Pirátů toto téma budeme teprve probírat. V současné chvíli se mu věnujeme například v rámci petičního výboru, kde se právě vypořádávají petice občanů a na toto téma jsme spolupořádali s Úřadem vlády seminář, který zaštiťoval poslanec Franta Kopřiva. Předpokládám, že na klubu bude doporučena podpora, ale v této fázi to není ani aktuální,“ sdělil iDNES.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů v pražské Cargo Galery. (6. října 2018)

„S podporou úmluvy souhlasím, ale je třeba připomínat, že to není tak, že by muži byli biologicky předurčeni k tomu být agresory a ženy k tomu být oběťmi. Že násilí, se kterým se potýkáme, je podmíněno kulturně a socioekonomickou nerovností a že se týká i dětí a seniorů, u těch převažují muži. Pirátská odpověď je potom snižování nerovností skrze dostupnější prostředky k důstojnému životu, slaďování péče a práce a ocenění nyní podhodnocených a pro společnost důležitých profesí,“ uvedl v úterý předseda Pirátů.

Lidovcům vadí paragraf o narušení genderových stereotypů

Výhrady k Istanbulské úmluvě mají dlouhodobě lidovci. „ Považujeme Istanbulskou úmluvu za zbytečnou, je nadbytečná v právním řádu. Jistě odmítáme násilí na komkoli, ale to je věc, kterou už ošetřuje náš právní řád,“ uvedl v úterý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„V té úmluvě je sporný článek 12, že by státy měly usilovat o narušení tradičních genderových stereotypů. Co by to znamenalo v praxi? Že nebudeme moci vyprávět dětem pohádky třeba o Popelce, protože je genderově nekorektní, že budeme muset zrušit Velikonoce, jak je známe v Česku?“ prohlásil šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek v rozhovoru pro sobotní Právo.

S hlasy lidovců tak menšinová vláda ANO a ČSSD počítat nemůže. Smlouva je ostatně u ledu od doby, kdy se k ní přihlásila koaliční vláda bývalého premiéra za ČSSD Bohuslava Sobotky, v níž byli rovněž lidovci.

Stejně jak vládě nepomůže radikální SPD, která občas s vládními stranami hlasuje. „Naše hnutí jednoznačně podporuje národní tradice a jsme proti ratifikaci Istanbulské úmluvy,“ řekl ve Sněmovně poslanec SPD Pavel Jelínek.

Problémem pro zastánce Istanbulské smlouvy může být ale hlavně to, že Senát je svým složením výrazně konzervativnější a smlouvu musí schválit obě komory Parlamentu. V horní komoře parlamentu patří mezi nejsilnější kluby lidovci. Mají tam větší sílu než sociální demokraté či ANO.

Piťha kázal na Hradě o nesvobodě ve jménu „genderistů“

Pozdvižení vyvolalo kázání Petra Piťhy na svátek svatého Václava ve Svatovítské katedrále.  „Svoboda buďto je, a pak z ní všechny ostatní přirozeně vyplývají, anebo není a je nesvoboda. Tu máme podle Istanbulské úmluvy uzákonit ve jménu mocné nátlakové skupiny genderistů a homosexualistů. Zdůrazňuji homosexualistů nikoli homosexuálů, z nichž mnozí s názory agresivních homosexualistů nesouhlasí,“ řekl lidem Piťha během svého kázání na den svatého Václava.

Petr Piťha označil Istanbulskou úmluvu za nátlak genderistů

„Úmluva ve skutečnosti není ničím jiným než opatřením, které směřuje a priori proti násilí v rodině, v domácnosti, mezi osobami blízkými. Samozřejmě včetně těch nejintenzivnějších, nejodpornějších a nejvíc barbarských forem násilí, jako je obřízka. Ale to násilí samozřejmě může mít i jiné formy. Navazuje na úmluvu o odstranění všech forem diskriminace žen, ke které přistupovalo už Československo v osmdesátých letech,“ odmítá to Kněžínek. 

„Pokud jde o obsah té úmluvy, tak se přiznám, že tam nespatřuji nic, co by šlo proti tradicím a hodnotám, na kterých stojí Česká republika, na kterých stojí Ústava, na kterých stojí její právní řád,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video