Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová | foto:  Petr Topič, MAFRA

Úmrtí po očkování může být nešťastná náhoda, vše prověřujeme, říká šéfka SÚKL

  • 100
Státní ústav pro kontrolu léčiv zaznamenal již 21 podezřelých úmrtí po očkování na covid-19. Podle šéfky SÚKL Ireny Storové však prozatím není ani u jednoho prokázána přímá souvislost. „Lidé umírají z různých, přirozených důvodů. Pokud byli zrovna nedávno očkováni, může to být hlášeno jako důsledek úmrtí,“ uvedla ředitelka v rádiu Frekvence 1.

„Vzhledem k narůstajícímu počtu očkovaných mezi nimi narůstá počet lidí v populaci, kteří běžně umírají z různých důvodů. Pokud byli zrovna nedávno očkováni, úmrtí může být hlášeno jako důsledek po očkování,“ uvedla Storová.

Podle ní se také může stát, že se člověk nakazí covidem-19 mezi druhou a první dávkou, nebo i krátce po druhé dávce. „To znamená v době, kdy ještě ta vakcína úplně nechrání.“ Úmrtí v souběhu očkování a nemoci covid-19 se v hlášeních také promítne.

SÚKL dlouhodobě sbírá hlášení o nežádoucích účincích u všech léčiv. „Vydáváme také zpravodaj o těchto hlášeních, je to naše standardní agenda,“ uvedla Storová. Nyní je však podle ní 10krát více hlášení než obvykle. I proto se úřad rozhodl, že bude každý čtvrtek v týdenních intervalech úmrtí spojená s očkováním proti nemoci covid-19 zveřejňovat.

18. března 2021

Téměř 2 tisíce hlášení o nežádoucích účincích

Úřad se úmrtími zabývá velmi podrobně. „Zajímá nás zdravotní stav člověka před očkováním, jaké léky užíval. Zajímají nás jeho vyšetření a hospitalizace,“ vyjmenovává informace, na základě kterých se dá vyloučit souvislost s očkováním.

Šéfka lékového úřadu: Máme o Sputniku málo informací. Tlak od politiků necítím

K 16. březnu přijal ústav celkově 1 923 hlášení o nežádoucích účincích. Více než polovinu, tedy 1068, tvoří ty nejběžnější, tedy například horečka, třesavka, zimnice, únava, slabost nebo malátnost. Zde jsou zahrnuty i reakce v místě vpichu, tedy bolest, zarudnutí, otok, teplo, svědění nebo zduření.

Lidé hlásili také příznaky podobné chřipce, otoky obličeje, pocity horka, nebo chladu. Mnozí měli nepříjemný pocit na hrudníku, bolest na hrudi, nebo v podpaží, a také pocítili sníženou pohyblivost končetiny po injekci.

Od začátku očkování proti onemocnění covidu-19 loni v prosinci bylo v Česku podáno přes 1,2 milionu dávek vakcín, přičemž obě potřebné dávky má zatím téměř 329 tisíc lidí. Z toho 395 tisíc dávek dostali lidé starší 80 let, z nich téměř 139 tisíc má očkování ukončeno i druhou dávkou. Na věkovou skupinu sedmdesátiletých připadá 272 tisíc podaných dávek a na šedesátníky 109 tisíc dávek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video