Pokuta za plevel na zahradě. Stát se snaží zabránit šíření invazivních druhů

  0:01
Ministerstvo životního prostředí dokončilo novelu zákona, která na základě nařízení Evropské unie upravuje, jak bojovat proti invazivním druhům. Zpozornět by měli majitelé pozemků, kteří příliš neřeší, co jim na něm roste nebo žije. Pokud totiž nebudou potlačovat jejich šíření, stát je potrestá až stotisícovou pokutou.
Bolševník velkolepý v Nebanicích na Chebsku

Bolševník velkolepý v Nebanicích na Chebsku | foto: Martin Stolař, MAFRA

Bolševník je na první pohled obyčejná rostlina, ve skutečnosti nebezpečný plevel, který se k nám dostal z Kavkazu. Jedná se o jeden z invazivních druhů rostlin, který je zdraví škodlivý. Nejenže omezuje růst jiných druhů rostlin, je také zdraví škodlivý pro zvířata i lidi. Šťáva z jeho listů způsobuje těžké poleptání pokožky. U nás je patrně nejznámější invazivní rostlinou.

Stát návrh zákona připravoval několik let. Mimo jiné rozhodl i o výšce pokut, které budou hrozit za jejich šíření. „V rozsahu běžné péče o pozemky by se měl na regulaci invazivních druhů podílet vlastník pozemku. To znamená, když někdo má na pozemku bolševník, měl by ho při sečení potlačit,“ vysvětluje ředitel odboru druhové ochrany ministerstva životního prostředí Jan Šíma.

Pokud se mu odstranění plevele nedaří nebo z nějakého důvodu to udělat nemůže, vyjde mu stát vstříc. Vlastník bude mít možnost domluvit se s příslušným orgánem ochrany přírody a ten mu s likvidací pomůže, klidně i přispěje.

„Jestliže ale člověk nekoná a ani se na ničem nedohodne, bude podle našeho návrhu moci orgán ochrany přírody provést opatření sám,“ upozorňuje ředitel odboru Jan Šíma.

Pokuta v takovém případě sice nehrozí, zato následný účet za likvidaci může být pěkně nepříjemný. Boj s bolševníkem se může vyšplhat i na statisíce korun.

Pokuty za plevel

100 tisíc. Až taková pokuta hrozí jednotlivci za šíření druhů invazivního druhu.

2 miliony. Až taková pokuta hrozí firmě za šíření invazivního druhu.

A těm, kdo budou takový invazivní druh sami aktivně vysazovat nebo jej prodávat, stát napaří pokutu do výše sta tisíc korun, firmám hrozí sankce až dvoumilionová. Z rostlinné říše se to týká například ještě okrasné tokozelky vodního hyacintu – oblíbené rostliny vysazované ve vodních jezírcích.

Celkem je v Evropské unii přes dvanáct tisíc nepůvodních druhů, z toho deset až patnáct procent je považováno za invazivní. V Česku přesahuje počet známých nepůvodních druhů dva tisíce, podíl invazivních je obdobný.

Tokozelka kromě toho, že ve vodě ubírá kyslík rybám, ohrožuje vodní dopravu. Namotává se na lodní šrouby, čímž zabraňuje jejich pohybu. Zatím u nás tolik nebezpečná není, jelikož v zimě vymrzá. Odborníci však varují, že s postupnou změnou klimatu se to do budoucna může změnit.

Nový návrh ministerstva životního prostředí nicméně nechce tokozelku, bolševník ani další Evropskou unií „zapovězené“ rostliny úplně vyhubit. Záměrem je pod hrozbou pokut zamezit jejich šíření na nová místa.

Černá listina invazivních druhů se netýká jen rostlin, ale také zvířat. Třeba raka mramorového pocházejícího z Ameriky nebo želvy nádherné – ozdoby akvárií. Její majitelé se nemusí obávat, že by teď byli nuceni želvu usmrtit. Ale pouštět ji do volné přírody, což se někdy skutečně děje, nebudou smět. Jinak za to dostanou zmíněnou pokutu do sta tisíc korun, respektive dvou milionů.

Něco jiného je, pokud v Česku daný druh ještě rozšířený není a dostane se sem prvních pár jedinců. V tom případě Evropská unie přímo nařizuje se druhu zbavit. „Kdyby se k nám v kamionu zavlekl jeden roj sršně asijské šířící se z Francie přes Německo, pak bychom ho museli odstranit,“ říká Jan Šíma z ministerstva životního prostředí.

Český „blacklist“ nebude

Evropská unie seznam zakázaných invazivních druhů připravila před několika lety. Zjednodušeně – nařídila, že státy mají jejich výskyt a šíření regulovat. Jaké kroky k tomu podnikne, už si určuje každý stát jednotlivě. Zároveň si může stanovit svůj vlastní seznam invazivních druhů přesahující rámec toho evropského.

Rostliny a zvířata se zákazem Seznam invazivních druhů EU

Rostliny: netýkavka žláznatá, pomíšenka nepitolistá, kabomba karolinská, tokozelka vodní hyacint, bolševník velkolepý, bolševník perský, bolševník Sosnowského, pupečník pryskyřníkovitý, spirálovka větší, zakucelka velkokvětá, zakucelka sp., kapsovec americký, stolístek vodní, stolístek různolistý, sambaba obecná, rdesno sp., puerarie laločnatá, klejicha hedvábná, plevuňka Alternanthera philoxeroides, vodní mor americký, barota chilská, dochan setý, lipnice Microstegium vimineum

Živočichové: veverka Pallasova, vrána domácí, krab říční, promyka malá, skokan volský, muntžak malý, nutrie říční, nosál červený, rak pruhovaný, rak sp., kachnice kaštanová, rak signální, hlavačkovec Glenův, rak červený, rak mramorový, mýval severní, střevlička východní, veverka popelavá, veverka liščí, burunduk páskovaný, ibis posvátný, želva nádherná, sršeň asijská, husice nilská, psík mývalovitý, ondatra pižmová

Česko jej zavádět však nebude. Ministerstvo k závěru dospělo na základě diskuse se zástupci včelařů, myslivců či například rybářů. Podle nich žádný seznam navíc potřeba není, ten z Evropské unie považují za dostačující. Ale nemyslí si to úplně všichni. Třeba zmiňovaný Jan Šíma se domnívá, že by se seznam měl rozrůst alespoň o několik málo živočichů a rostlin. „Jeden z nejproblematičtějších invazivních druhů je norek americký. Na unijním seznamu přitom chybí. Dále jsou druhy, které u nás jsou invazivní, ale v jiných státech EU ne. To je například šťovík alpský šířící se po horských loukách, u nás třeba v Krkonoších,“ vyjmenovává Šíma.

Přírodovědci z Akademie věd mu dávají za pravdu. Ministerstvu životního prostředí napsali otevřený dopis, v němž požadují vznik národního seznamu. „Jsme si vědomi, že evropský seznam nemůže z důvodu politických zájmů jednotlivých zemí a různorodosti prostředí a klimatu obsahovat všechny významné invazivní druhy,“ vysvětlují přírodovědci v dopise, který poskytli ČTK, proč by byl potřeba právě národní seznam.

Miliardové ztráty

Evropská unie vytvořený seznam už jednou aktualizovala, teď chystá aktualizaci druhou. Nově na něj chystá zařadit osmnáct druhů, pro naši geografickou polohu vesměs exotických. Česka se týká jen rozšíření o pajasan žláznatý a slunečnici pestrou. Vzácně ještě u nás můžeme narazit na babelku řezanovitou. Zbylé druhy se u nás nevyskytují, ale v jiných státech už teď způsobují značné problémy.

Ztráty způsobené působením invazivních druhů se v celé Unii odhadují na 310 miliard korun ročně. Náklady na opatření proti šíření, regulaci a odstraňování invazních druhů pak vyjdou až na 2,5 miliardy korun. Celosvětové roční ztráty včetně nákladů na jejich likvidaci experti odhadují na 1,4 bilionu dolarů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  14:40

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...