Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 10. 2. 2005 18:29

Interpelace na premiéra kvůli bytu

Připravují redaktoři iDNES
s využitím agentury ČTK a živého vysílání z Poslanecké sněmovny

Buďte v obraze, i když nejste na internetu.
Nejaktuálnější zpravodajství na váš mobil - zde

ON-LINE REPORTÁŽ:
Konec on-line reportáže. Děkujeme za pozornost.
ČSSD považuje aféru za štvanici na svého šéfa. Někteří sociální demokraté čekají, že na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD sám nejasnosti vysvětlí. "Já to hodnotím jako hon na čarodějnice," řekl předseda pražských sociálních demokratů Petr Hulinský.
Občanské demokraty neuspokojilo, jak Gross při interpelacích vysvětloval pochybnosti o financování svého bytu. Nicméně ODS neplánuje vyvolat parlamentní hlasování o nedůvěře vládě. "Pan premiér vyloženě neodpovídal na otázky, které mu byly položeny. Odváděl pozornost úplně někam jinam," řekl novinářům místopředseda ODS Ivan Langer.
15:14
Předseda sněmovny Zaorálek ukončil interpelace na premiéra Grosse. "Je 15:14 a čas na interpelace tedy vypršel. Dámy a pánové, já vám děkuji," řekl Zaorálek.
15:13
"Po celé této kauze mám pochopení pro věřitele pana Tlustého, že nechtěli říci své jméno, protože po těchto událostech se jim už nedivím," zakončil svou obhajobu Gross. Následoval mírný potlesk v sále.
15:13
Gross uvedl, že se zpočátku obával, že firma jeho ženy utrpí kvůli kauze milionové ztráty. "Zákazníci ale vše správně pochopili, takže bych chtěl poděkovat, že to byla dobrá reklama, která celé věci pomůže a nakonec na tom ještě vyděláme," řekl premiér.
15:12
"Ano, asi to byla chyba, že jsem se v roce 1999 rozhodl prověrku nepodstoupit. Byl jsem ale tehdy ministr vnitra a nechtěl jsem se nechat prověřovat lidmi, za které jsem ústavně odpovědný," řekl premiér Gross.
15:11
"Pane premiére, vy si myslíte, že svou drzostí překonáte vše ostatní. Neviděli jsme ale žádnou smlouvu, která by vše osvětlila. A o prověrku jste byl požádán už v roce 1999, takže jste ji mohl mít už šestkrát," doplnila svou interpelaci Němcová.
15:10
"Pokud jde o prověrku, tak nejdříve mě ODS vyzývala, abych ji podstoupil a když to vypadá, že to bude trvat devět měsíců, tak se najednou ODS diví, že to bude trvat tak dlouho," dodal Gross.
15:08
"Zda jsem se nezajímal o původ prostředků na můj byt? Pokud jde o půjčku od mého strýce, nepídil jsem se po tom. Co je ale na těch penězích nečistého?" uvedl Gross.
15:06
Slovo dostala poslankyně ODS Miroslava Němcová. "Už mě nebaví, že jsme nedobrovolnými diváky v tomto divadle. Pan premiér ale nedokázal přesvěčivě vyvrátit všechny teze. Nikdo už nevěří ničemu a nikdo už nevěří premiérovi," uvedla.
15:05
"Samozřejmě, že máme garance. Ve smlouvě je vše garantováno naším bytem," uvedl Gross.
15:03
Poslanec Bratský zpívá píseň, kterou chtěl ilustrovat, že důvěra neuvadá. Ve sněmovně vzbudil rozpaky i smích. Pak se Bratský zeptal Grosse na podrobnosti hypotéky, zda má nějaké garance.
15:01
"Veřejnost žije v představě, že majetková přiznání jsou bičem ČSSD. To ale není pravda," podotkl Gross.
14:59
"Byl jsem v minulosti kritizován, že prosazuji majetková přiznání. Byla to ale ODS, kdo s tím přišel do našeho právního řádu," prohlásil premiér.
14:58
"Záloha byla hrazena hotovostně, ostatní částky šly bankovním převodem. Půjčku jsem přebíral od svého otce, k tomu už nebudu nic dodávat. Hypoteční smlouva je standardní a mám ji zde k dispozici," řekl Gross.
14:56
"Pane premiére, platil jste hotovostí či bankovním převodem? A peníze od pana Vika, jste dostal v hotovosti nebo opět bankovním převodem?" zeptal se poté Bratský.
14:55
Slovo dostal poslanec ODS Petr Bratský. "Pane premiére, dovolte, abych vám podal ruku, což bylo v minulosti stvrzení, že muži mluví pravdu," začal Bratský svou řeč. Poté se otočil od řečnického pultu a potřásl překvapenému Grossovi rukou.
14:53
"Není nic, co by na obchodu bylo netransparentního. Co se týká úvěru firmy mé ženy, nedovedu říci, kolik úvěrů bylo takhle rychle poskytnuto," řekl Gross.
14:52
Poslanec Beneš podotýká, že Gross neuvedl ve svém majetkovém přiznání cenu kupovaného bytu. "Navíc kolik firem získává úvěr tak rychle, jako firma vaší ženy?" zeptal se závěrem Beneš.
14:50
Premiér podotkl, že se nehodlá rozvést jen kvůli své lepší kariéře. "Vše jsem zaplatil ze řádných prostředků. Můžete si to zkontrolovat v mých předchozích přiznáních," dodal Gross.
14:49
"Vše jsem uvedl ve svém majetkovém přiznání. Není ale chyba Grosse, že se tehdy o to nikdo nezajímal. To je věc opozice, že si to neprověřila," podotkl Gross.
14:47
"Původ peněz je tak křišťálově čistý, že čistější být nemůže. Pokud se někdo nechává prověřit na nejvyšší stupeň, prověřují se i majetkové poměry celé jeho rodiny. Abych odstupoval na základě vyfabulované kauzy, takovou radost nikomu neudělám," uvedl premiér.
14:45
Premiér Gross reaguje na Benešovu interpelaci. "Škoda, že tady nemůže být má žena. Ta by vám jistě řekla něco hezkého. Z čeho ale financovala ona a její firma nákup nemovitosti, to už bylo řečeno. Není pravda, že neexistuje úvěr a jasně jsem již řekl, že není pravda, že by transakci platila hotově," prohlásil.
14:43
Poslanec ODS Miroslav Beneš dostal slovo. "Pan premiér je obratný řečník, ale hovořil o tom, co neudělal, avšak nehovořil o tom, co udělal. Pane premiére, hovořte o vašich příjmech. Jste připraven zveřejnit majetková a daňová přiznání vaší manželky? Z čeho financovala nákup domu na Proseku?"
14:41
"Co já mohu víc dokazovat? Není nic špatného na tom, že se v rodině nepíší žádné potvrzení na půjčku. Pro mě je rodina přednější, než politická kariéra," prohlásil Gross.
14:41
"Kolegové z ODS od začátku brání přijetí zákonů, které kdyby byly, tak by tato situace nenastala," prohlásil Gross.
14:39
Poslanec Hrnčíř doplňuje svou interpelaci. "Vy jste ale nedokázal doložit financování vašeho bytu. Doložte to písemně a předložte konkrétní smlouvu," vyzval poslanec Grosse.
14:38
"Jsem připraven odpovídat na otázky a nemyslím si, že bych nebyl schopen své záležitosti obhájit," dokončil premiér. Následoval mírný potlesk.