Lidé se budou v restauracích zapisovat, řekl Prymula. Pak se za to omluvil

  • 2252
Při návštěvě restaurací budou lidé muset zapsat data o sobě, překvapil ve Sněmovně ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování,“ řekl Prymula. Premiér Andrej Babiš v České televizi uvedl, že to je nesmysl a Prymula se omluvil na Twitteru.

„Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat,“ napsal Prymula.

Za lživé údaje hrozí v Německu pokuty

Provozovatelé kaváren a restaurací v Německu to měli nejdříve jen doporučeno, od června je to už povinné a údaje, které vyplní hosté, mohou být zlikvidovány nejdříve po čtyřech týdnech.

Za vyplňování falešných údajů hrozí v Německu pokuta nejméně 50 eur, v přepočtu necelých 1400 korun. Ale jak upozornila ČTK, ve Šlesvicku-Holštýnsku je to až 1000 eur, tedy zhruba 27 tisíc korun.

Když vláda Andreje Babiše ve středu schválila od 5. října na 30 dnů nouzový stav, Prymula také oznámil, že v restauracích, jež smějí být otevřené do 22 hodin, bude moci být u jednoho stolu maximálně šest lidí.

Ministr zdravotnictví také řekl, že aplikaci eRouška 2.0 si zatím stáhlo asi 560 tisíc lidí. „Potřebujeme mnohem zásadnější kampaň,“ uvedl Prymula.

42 procent nakažených v nemocnici má lehký průběh

V současnosti je podle Prymuly v souvislosti s covid-19 celkem 1028 hospitalizovaných. „42 procent má lehký průběh, není potřeba ani kyslíku, ani ventilaci,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Odpovídal i na dotaz místopředsedkyně hnutí STAN Věry Kovářové, zda obce budou moci získat anonymizované údaje o počtu nakažených.

„Není důvod, abychom epidemiologická data blokovali,“ opáčil jí Prymula.  „Chceme připravit portál, který by starostům nabízel interaktivní zviditelňování epidemiologických dat,“ uvedl.

Zpočátku byl podle něj problém v tom, že na úplně malých obcích byli lidé schopni vytipovat, kdo je v nakažený. „Mám asi tři příklady, kdy potom lidé třeba rozbili okna v tom daném domě. Ale doufám, že už jsme se dostali dál od toho, že to onemocnění není stigmatem,“ řekl Prymula.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video