Covid oddělení v Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Covid oddělení v Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně | foto: Petr Topič, MAFRA

INTERAKTIVNÍ MAPA: Nemocnice hledají dobrovolníky. Kde se můžete zapojit?

  • 26
Epidemie koronaviru v Česku stále nabírá na síle. Covid-19 se rychle šíří i mezi zdravotníky, každý den přibude přes tisíc nakažených. Nemocnicím tak rychle dochází personál. Hledají proto dobrovolníky, kteří by zastali široké spektrum pozic – od sanitáře po pomocníka s administrativou. Redakce iDNES.cz sestavila interaktivní mapu zařízení, která shánějí pomoc.

Pomoc urgentně hledají hlavně středně velká krajská zařízení. Fakultní nemocnice většinou dobrovolníky z řad veřejnosti neshánějí, koordinují si totiž pomoc mediků z vlastních lékařských fakult. Nemocnice přednostně hledají zájemce se zdravotnickým vzděláním. Medici mohou pomoci na pozici sanitáře, velký zájem je i o bývalé zdravotní sestry.

„Může jít o studenty zdravotnických škol, lékařských fakult, ideálně zdravotníky pracující mimo obor. Samozřejmě také o zdravotníky, kteří jsou v penzi, případně pracují na zkrácený úvazek,“ popsal ideálního kandidáta mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Jiří Krušina.

Většina zařízení však neodmítne ani dobrovolníka bez zdravotnického vzdělání. „Potřebujeme každou ruku, nejen sanitáře a ošetřovatele na výpomoc v péči o pacienty, ale i expertní dobrovolníky se zkušenostmi nebo zájmy v oblastech jako úklid, péče o prostory nemocnice, řidiče nebo pomocníky v prádelně,“ uvedla zase mluvčí krajských nemocnic v Královéhradeckém kraji Lucie Chytilová.

„Uvítáme i další inspirativní nápady, protože dost možná můžete nabídnout pomoc s něčím, o co ani my netušíme, že bychom mohli požádat,“ vyzvala také mluvčí veřejnost.

Nakazilo se přes 14 tisíc zdravotníků

Česká lékařská komora k úterý evidovala nákazu u 2 800 lékařů, 6 600 sester a 5 100 ostatních zdravotníků. Na začátku října přitom bylo podle jejích dat nakažených téměř 600 lékařů, asi 1 000 sester a 900 ostatních zdravotníků. Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku 50 tisíc lékařů a přes 117 tisíc zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Podle odborníků je právě nedostatek odborného personálu spolu s nedostatkem lůžek pro péči o nakažené s vážným průběhem nemoci covid-19 největším rizikem současného velkého nárůstu pozitivně testovaných v zemi. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video