Všichni příchozí do pardubické nemocnice musí projít měřením tělesné teploty. (24. března 2020) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Inteligentní karanténa. Co přinese a jak se nouzový stav zmírní

  • 934
Nový systém identifikace nakažených, takzvaná inteligentní karanténa, umožní pomocí dat z mobilů a platebních karet zmapovat, kde se nakažený člověk pohyboval v posledních pěti dnech. Systém by měl být spuštěn po Velikonocích.

Co je potřeba Souhlas sledovaného

Nakažený bude muset s monitorováním souhlasit a při pohovoru s hygienikem by si pak měl vzpomenout, s kým se potkal. Všechno by se mělo stihnout do tří dnů. Nový systém se má spustit už druhý dubnový týden.

„Nakažený bude požádán, aby dal informovaný souhlas. Pak se vyjede jeho stopa, která bude založená na monitorování jeho mobilního operátora za posledních pět dní plus platby kartou,“ popsal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Co bude pak Osloví se rizikové osoby

Po pohovoru s hygienikem se pak udělá kvalifikovaný odhad rizikových osob. Ty budou okamžitě osloveny, bude u nich provedená karanténa a budou za nimi vyslány odběrové týmy.

U všech lidí se kvůli absenci příznaků podle něj nemusí podařit nákazu zachytit. „Bude tu třeba deset nebo dvacet procent osob, které nezachytíme, ale my potřebujeme chytit těch 80 procent,“ zdůraznil Prymula.

Kdo pomůže s akcí Vloží se do toho armáda

Významně se zapojí armáda, která bude mít řadu pravomocí. „Bude koordinovat činnost krajských hygienických stanic tak, abychom byli schopni získat výsledky. Bude zabezpečovat transporty některých odběrových týmů, bude schopná dodat specializovaná vozidla a vozidla použitá na dopravu personálu,“ vysvětlil Prymula.

Co s neposlušnými Přijdou přísné sankce

Spolu s novým systém inteligentní karantény také mohou přijít postihy za její porušování: „Až bude spuštěn, budou postihy přísnější, bude skutečně možno člověka vytrasovat a policie bude dodržování postihovat,“ řekl Prymula.

Dřívější data ukázala, že platební karty 46 procent lidí, kteří měli nařízenou karanténu, byly v jejím průběhu použity. Prymula ale doufá, že je třeba půjčili v rodině, aby jim došli nakoupit.

Cíl IQ karantény Zmírnit nouzový stav

Kromě účinnějšího boje proti šíření koronaviru je zájmem státu postupně opět uvolňovat přiškrcenou ekonomiku, kterou kromě mohutného výpadku služeb začala sužovat i postupné odstavování výroby. Omezení pohybu osob již tedy nemá být plošné, ale cílené na rizikové skupiny a zeměpisné oblasti.

Neznamená to ale celkové uvolnění. Na obnovení hromadných akcí, otevření škol a cestování se bude muset ještě týdny, ne-li měsíce počkat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video