Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bavilo mě hledat řešení náročných otázek, říká bývalá soudkyně Tribunálu EU

  13:43
Soudce musí být pokorným sluhou spravedlnosti a práva, nikoli arogantním přikazovatelem. Z evropské úrovně si tedy můžeme vzít respekt k obecným hodnotám spravedlnosti, říká v rozhovoru pro seriál iDNES.cz Inspirativní ženy Irena Pelikánová. Bývalá soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU mimo jiné mluvila o překážkách v justici na evropské úrovni či zájmu Čechů o evropský soud.

Soudkyně Irena Pelikánová | foto:  Dan Materna, MAFRA

Právu se věnujete celý život. Co vás k němu přivedlo?
K právu mě přivedla rodinná tradice – otec, jeho bratr i manžel jeho sestry – všichni byli právníci, ale i moje zájmy. Již od střední školy jsem tíhla k humanitním vědám. Paradoxně mě však otec odrazoval, říkal, že „v této zemi není žádné právo“ a přemlouval mne ke studiu medicíny. Jenže byl rok 1967 a já naivně věřila, že u nás právo bude. Netušila jsem, že budu muset hodně dlouho čekat.

Když se ohlédnete zpětně. Vydala byste se jiným profesním životem?
Asi ano, můj otec měl pravdu, medicína byla a je na politice méně závislá. Ztratila jsem 20 let, než konečně komunistický režim padl. Na druhé straně se mi podařilo nějakým zázrakem zůstat po studiích na právnické fakultě jako interní aspirantka, a za to jsem byla velice šťastná. Bohužel i poměrně brzy po změně systému začala znovu politika pronikat do výkonu právnické profese i tam, kde by tomu tak být nemělo.

Jako soudkyně Tribunálu Soudního dvora EU jste pracovala zhruba patnáct let. Specializovala jste se na nějakou konkrétní oblast?
Soudce, který přijde k Soudnímu dvoru EU si zpravidla svoji specializaci přinese s sebou. Já jsem si přinesla specializaci na soukromé a obchodní právo a tu jsem neopustila. Jenom jsem prohloubila aspekt unijního práva a vydala se do některých nových oblastí.

Setkávala jsem se jenom s poctivým úsilím

Jak si běžní lidé mají představit Soudní dvůr EU? Co je tam jiného než u českého soudu?
Především je tam jiný mezinárodní a evropský rozměr. Pracujete každý den s lidmi z různých evropských států a se všemi sdílíte obrovské nadšení pro evropskou myšlenku.
Není o tom třeba mluvit, protože se to rozumí samo sebou, všichni si jsou vědomi, jak významná myšlenka to je a že stojí zato pro ni pracovat. Všichni, s nimiž jsem pracovala, byli zapáleni pro unijní právo a byli do něj zcela ponořeni. Takové prostředí je velice motivující. Vždy jsem se setkávala jenom s poctivým úsilím vyřešit věci co nejsprávněji.

Jak se dala takováto skloubit práce s osobním životem?
V mém případě snadno, protože jsem měla již dospělé děti a můj manžel byl v důchodu. Mohli jsme se snadno přemístit do Lucemburku a já se plně věnovala své práci.
V poslední době přicházejí ovšem soudci mladší, pro které je to poněkud náročnější. Musí umístit děti do škol. Většinou ovšem oceňují, že evropská škola, která je v Lucemburku, dává dětem dobré startovní postavení pro budoucí kariéru.

Co vás na práci nejvíce bavilo?
Mě nejvíce bavilo hledat správné řešení náročných právních otázek, které nám denně přicházely na stůl. Měla jsem štěstí, že jsem našla skvělé asistenty, s nimiž bylo takové hledání velmi podnětné. Každý den jsme začínali diskusemi o problémech, které musíme řešit, a nelituji času, který jsme věnovali těmto ranním debatám.
Pokud někdo poctivě vykonává právní profesi, je nestále stavěn před náročné otázky právní teorie, právní logiky, ale také principů, které musí být respektovány.

Co naopak jste na této úrovni považovala za problém či překážku?
Často jsem narážela na problém v senátních poradách, kde se nedařilo vždy dospět ke konsensu, někdy bylo naše stanovisko málo pochopeno. Ale to je asi nevyhnutelné v každé týmové práci. Otázka vzájemného porozumění není jenom problém jazykový, ale mnohem víc je to problém vůle, snahy o porozumění, pochopení argumentů druhého. Kde chybí snaha porozumět, stává se diskuse bezúčelnou.

Soudkyně Irena Pelikánová | foto: Jakub Dospiva

Tam potom rozhoduje jenom většina, ale nikoli argumentované přesvědčení. V řadě případů nedojde k vzájemnému pochopení i v důsledku nedostatku času, nedostatku pozornosti nutné k pochopení problému. To se dotýkám problému, zda je lépe rozhodnout rychle a třeba špatně, nebo později, ale dobře. To je věčné dilema soudní práce.

V mé rodinné tradici je frankofilie

Jak velký rozdíl je soudnictví v Česku a na evropské úrovni? Co musí umět takový soudce navíc?
Národní soudce musí zvládat národní právo, unijní by měl zvládat právo unijní, to je stejné. Unijní soudce musí ale často vykonat exkurzi i do národního práva a nemůže si dovolit ho zkreslit. Národní soudce na druhé straně musí pronikat i do unijního práva, které má před národním právem přednost.
Nezbytné u soudního dvora EU je samozřejmě být schopen komunikovat v pracovním jazyce, tedy ve francouzštině. Leckdy je nedorozumění produktem nedostatečné znalosti francouzského jazyka některých soudců. Nutné jsou i alespoň dílčí znalosti dalších jazyků, zejména angličtiny. Obsah spisu nutno zkoumat v jazyku řízení, není možné ve všech případech žádat o překlady, to by velmi zdržovalo. Tento problém národní soudce zpravidla nemá.

Inspirativní ženy - rozhovory

Ouhrabková: Domácí kvašení je vzpoura proti potravinářskému průmyslu

Dvořáková: Práce konzulky mě nabíjí, je to oddech od advokacie a rodiny

Hrdá: Na začátku jsem chodila brečet na záchod

Čírtková: Vztahové schopnosti v populaci klesají, „ne“ je vidět

Koenigsmark: Nejsem typ na pískoviště, ale chci na Hrad

Chatardová: Slýchám, že jsme malý stát a ničeho nedosáhneme. Není to pravda

Kutnarová: Mrzí mě veřejné narážky, že ženy naplňuje jen vaření a uklízení

Jiřičná: Nechápu, jak se někomu může líbit socialistická architektura

Šmerdová: Ženy do armády patří, sbor nás uznává pro to, co umíme

Bacíková: Říkali mi, že bych byla šťastná, kdybych byla více submisivní

Vondrová: Představa, že špičkový odborník z praxe půjde učit, je mylná

Osako: Japonská kultura má silné základy. Chyběly mi ale emoce a smích

Nerudová: Stereotypy nejde bořit silou, snažím se být ženám inspirací

Havlíčková: Děti jsou můj největší životní projekt

Cenigová: Tři dny jsem se učila zavazovat tkaničky

Šejdová: Menstruace je i mužské téma, říká výrobkyně menstruačních kalhotek Šejdová

Zažímalová: Poslouchala jsem, ať jdu místo práce k plotně

Kijonková: Vždy se můžeme odrazit ode dna, je to pouze na nás

Bradáčová: Práce není jediné životní štěstí. Dejme ženám příležitost

Jak jste se k práci soudkyně u Soudního dvora EU dostala?
Upozornil mě na zahájené řízení tehdejší děkan právnické fakulty profesor Kindl. Neváhala jsem, ačkoli jsme v té době vůbec neznala žádné podmínky spojené s touto prací.

Pracovním jazykem evropského soudu je francouzština. Nebylo to omezující?
Naopak. V mé rodinné tradici je frankofilie, takže jsem i maturovala z francouzštiny, i když jsem poté 20 let nemohla tento jazyk využít. Byla jsem velmi šťastná, že pracuji ve frankofonním prostředí.

Před několika lety jste v jednom z rozhovorů říkala, že Češi se na Evropský soudní dvůr moc neobrací. Změnilo se to?
Bohužel nikoli. Zrovna nedávno jsem viděla statistiku, podle níž za Českou republiku bylo podáno v roce 2021 jenom 6 předběžných otázek. Pro srovnání za Německo to bylo 106, za Polsko 34, za Maďarsko 17, za Bulharsko 58. Tato čísla vypovídají dostatečně o rozdílu v postojích, který je výsledkem soustavné politické protievropské manipulace.

S čím se na Evropský soudní dvůr nejčastěji obracejí Češi?
Předběžné otázky se týkají nejrůznějších oblastí, nelze to jednoznačně charakterizovat, ale brzy lze očekávat, že budou častější i takzvané přímé žaloby v souvislosti se strukturálními fondy.

V jakém stavu je podle vás justice v Česku? Co by si naopak mohla vzít z evropské úrovně?
Domnívám se, že české soudy obtížně hledají hranici mezi nutným a správným výkladem právní normy a kreativitou hraničící s libovůlí. Najít tuto hranici není snadné. Je třeba také přihlížet k celkovému kontextu případu, aby výsledné rozhodnutí bylo spravedlivé i v očích veřejnosti. Jenom tak posílíme obecnou důvěru v právo a justici.
Soudce musí být pokorným sluhou spravedlnosti a práva, nikoli arogantním přikazovatelem. Z evropské úrovně si tedy můžeme vzít respekt k obecným hodnotám spravedlnosti.

Věnuji se psaní a občas přednáškám

V posledních týdnech se spekuluje o zmrazení platů pro soudce. Je to podle vás dobře?
Nikoliv, soudci musí být placeni nezávisle na jakýchkoli politických změnách a výkyvech, jejich nezávislost je zaručena mimo jiné i materiální stránkou jejich postavení, aby nebyli v pokušení podlehnout korupci.

Jak těžké bylo odejít ze soudnictví? Není vám to někdy líto, že již nesoudíte?
Je mi to líto velmi často, ale respektuji, že v 70 letech je čas odejít a přemýšlet.

Čemu se nyní věnujete?
Věnuji se psaní a občas přednáškám. Věnuji se tomu, nač jsem 15 let, ale ani předtím, neměla čas.

Jaký případ vám za dobu kariéry nejvíce utkvěl v hlavě?
Nebyl jenom jeden, ale určitě kartel elektrických spínačů nebo ADR Center a rovněž případy zmrazení fondů fyzických a právnických osob z Íránu.

Ocenila byste více žen v justici?
Nemyslím, že by se mělo rozlišovat podle pohlaví, ale na druhé straně se obávám, že mužská dravost pořád výrazně ovlivňuje obsazování funkcí v justici i jinde. Ženy zpravidla nejsou schopny vyvíjet takový tlak. Příkladů je mnoho.

Na co jste se nejvíce těšila až budete mít volno?
Na to, že konečně budu moci dočítat knížky až do konce a že budu moci soustředěně psát.

V jednom z rozhovorů jste rovněž říkala, že žijete s manželem v Lucemburku. Jak se vám tam žilo? Nechyběla vám Česká republika?
V Lucembursku se nám žilo velmi dobře. Musíte si uvědomit, že jsem denně odcházela ráno do práce a vracela se pozdě večer, někdy i hodně pozdě. Takže na nějaké velké užívání si nebyl čas ani síly. Do Prahy jsme se vraceli několikrát do roka vždy jenom na pár dnů. Postrádala jsem samozřejmě děti i vnoučata, která jsem viděla jenom vzácně.

Po těch letech života v jednom z center Evropské unie. Necítíte se dnes už spíš jako Evropanka než jako Češka?
Cítím se skutečně především jako Evropanka a velmi těžko snáším jakékoli xenofobní a protievropské řeči, na něž u nás dost často narážím. Je mi velmi líto, že se národ dal tak snadno zmanipulovat proti svým vlastním vitálním zájmům.

Jak vy osobně vnímáte protievropské nálady v Česku?
Už jsem vlastně odpověděla – vnímám je nesmírně těžko, dá se říci, až fyzicky. Nechci se stýkat s lidmi, které něco tak zaslepeného hlásají. Nepřesvědčuji je, protože vím, že to není možné, své závěry nestaví na rozumové úvaze.

Studium je náročná životní etapa

Co říkáte na současnou situaci v Česku. Sledovala jste dění i ze zahraničí?
V současné době se poněkud obávám, že síly, které jsem volila, nesplní naše naděje. Koneckonců první akt, s nímž jsem se setkala, byl, že jsem byla odvolána z funkce předsedkyně rady justiční akademie. Přitom se jedná o orgán, který má ryze odborné poslání a na politických změnách nebyl dosud závislý.
Nemyslím, že to je příliš překvapivé, ale není to radostné. Opět se setkáváme se snahou oddálit vstup do eurozóny, přestože nás to staví na periferii EU, a to mne rozesmutní. Lucemburk je pro mne osvěžením, protože tam je Evropa přítomna.

Co byste vzkázala mladým začínajícím právníkům, kteří sní o soudcovské kariéře nebo o práci na Nejvyšším správním soudu? Co byste jim doporučila?
Domnívám se, že rozhodující je být zapálený pro věc, mít touhu prosazovat právo a pomáhat této zemi. Práce musí být radostí a naplněním. Cynický oportunismus a egoismus brání osobnímu štěstí, protože to musí pramenit z práce. Té přece věnujeme naprosto největší část svých životů. Začátek cesty je už na právnických fakultách.
Studium musí být centrálním zájmem, aby student získal profesní kompetenci. Mám dnes dojem, že všichni studenti na fakultách studují dálkově, protože každý má nějaké vedlejší zaměstnání v advokátních kancelářích. Výuky se jich zúčastňuje jenom zlomek.
Již v totalitní době jsme však vždy věděli, že z dálkových studentů zpravidla skuteční právníci nevyrostou. Studium je náročná životní etapa, bez jejíhož úspěšného absolvování stěží může někdo být dobrým soudcem. Jestliže tedy studenti nechodí na přednášky a navíc často ani nečtou učebnice a nahrazují je jakýmisi amatérskými excerpcemi na internetu, zbavují se sami možnosti dosáhnout později vysoké odborné úrovně.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Autor:

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Žen je v našem oboru málo. Diskriminaci ale necítím, říká úspěšná matematička

Když se měla matematička rychle rozhodnout, co při focení napíše na tabuli, bez...

Seriál Jako malá chtěla být Lenka Slavíková spisovatelkou. Nakonec se z ní stala matematička. A velmi...

„Baba“ je často silnější než chlap. Jazyk společnost mění, říká lingvistka

Jazykovědkyně specializující se na lingvistiku genderových a sexuálních identit...

Seriál Jako první v Česku se zabývala rolí žen a mužů v českém jazyce. Za více než třicet let po revoluci...

Společnost stojí na péči. Přitom ji neumí ocenit, říká ředitelka Jako doma

Lenka Vrbová

Pomáhá ženám bez domova. Chybu nehledá v nich, ale v systému, který je nechává napospas tíživými...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...