Chlapecký účes a odhodlání. Honzáková si jako první žena otevřela ordinaci

Seriál   19:05
Ikona české historie, vzdělaná žena, jež byla odhodlaná vypořádat se se všemi překážkami a dosáhla úspěchu. Žena se skromným výrazem ve tváři, chlapeckým účesem a snem stát se lékařkou. Třetí česká promovaná lékařka, první, která svůj diplom získala ve své vlasti. Roli matky vyměnila Anna Honzáková za profesi lékařky, která si přes všechny nesnáze jako první žena otevřela vlastní ordinaci.

Lékařka Anna Honzáková | foto: archiv iDNES.cz

V listopadu 1875 se Anna narodila jako pátý potomek do rodiny Honzákových. Již od raného dětství byla velmi inspirována profesí svého otce Jana, který se živil jako lékař. Praxi vykonával v Kopidlně na Jičínsku, kde se svou rodinou žil. 

Rodiče mladé Anny si velmi přáli, aby šla ve šlépějích svého otce. Ve chvíli, kdy Annin otec zjistil, že v zahraničí je možné, aby se žena stala medičkou, měla o svém osudu rozhodnuto. Honzákovi se svou dceru rozhodli poslat studovat do Švýcarska.

Všechny budoucí plány o studiu v cizině se však rozplynuly, když Annin otec v pouhých osmačtyřiceti letech zemřel na rychlou tuberkulózu. V tu chvíli se totiž život rodiny stočil úplně jiným směrem. Matka Honzáková se rozhodla prodat statek a veškeré polnosti v Kopidlně a společně se svými dětmi se přestěhovala do Prahy na Královské Vinohrady. 

V ten samý rok, co se rodina přestěhovala, se Eliška Krásnohorská zasadila o otevření prvního dívčího gymnázia, které pojmenovala Minerva. Zakladatelka Minervy Eliška Krásnohorská v Anně již během studií viděla velkou naději a průkopnici.

S chlapeckým účesem už od gymnázia

Definitivně se pro své povolání Anna rozhodla právě během studia na gymnáziu. K rozhodnutí ji přiměl incident, jenž se stal při výuce ve třídě. Studentka Anna totiž zachránila život své spolužačce, která dostala epileptický záchvat. Nikdo kromě nadané Anny neuměl zareagovat.

Inspirativní ženy

Dudová: Pomáhání mě nadchlo tak, že mi bylo blbý brát za práci peníze

Havlíčková: Děti jsou můj největší životní projekt

Ďopanová: Lidi si raději zvyknou, než by bolest řešili, říká Nela s rozštěpem páteře

Šimáčková: Kariéru lze sladit s rodinou, vštěpuji mladým ženám

Onderková: Když se boty neprodávaly, stoupla jsem si za pás

Cenigová: Tři dny se učila zavazovat tkaničky. Teď má úspěšný podnik

Kalousová: Ženy se musí prát se stereotypy, mnohdy kvůli nim zazdí kariéru

Šejdová: Menstruace je i mužské téma

Škorpilová: Jediné, co může ženu v podnikání zastavit, je nemoc

Zažímalová: Poslouchala jsem, ať jdu místo práce k plotně

Kijonková: Vždy se můžeme odrazit ode dna, je to pouze na nás

Bradáčová: Práce není jediné životní štěstí. Dejme ženám příležitost

Anna Honzáková se tedy rozhodla oddat povolání lékařky a dokázat, že i ženy mohou být skvělé v tomto povolání, stejně jako muži. Na Minervě Anna složila roku 1895 maturitu s vyznamenáním, zároveň již věděla, že ji ale žádná vysoká škola nepřijme. Během svých studií na gymnáziu se nechala ostříhat na krátko a svůj chlapecký účes již nikdy neopustila.

Odhodlaná studentka

Jak Anna tušila její přihláška na českou lékařskou fakultu byla zamítnuta. Odhodlaná studentka se ovšem jen tak nevzdala, a přestože nebyla řádně zapsána ke studiu, navštěvovala na univerzitě přednášky. 

Docházela každý den dobrovolně do poslucháren v ulici U Nemocnice či na praktická cvičení do Všeobecné nemocnice. Navštěvovala přednášky zoologů, botaniků, mineralogů a dalších odborníků. Po přednáškách se pilně učila a velice četla.

Tehdy byla výuka pro ženy tabu a na radikální převrat si nikdo netroufl. Až po roce 1900 se ženy mohly stát oficiálními studentkami, přičemž v zahraničí již taková praxe byla běžná. Zásluhu na tom jistě měla i mladá Anna, a to nejen díky svým skvělým výsledkům, ale i písemným prosbám do Vídně. Ještě před Annou ukončily studium a staly se lékařkami Bohuslava Kecková a Anna Bayerová, avšak svůj titul získaly ve Švýcarsku, kam měla původně namířeno i Anna.

Profesoři se k prvním ženám na fakultě chovali s úctou, horší přístup měli ke svým kolegyním studenti opačného pohlaví, kteří dávali najevo silné opovržení. I přes drsnější poměry se však studentka medicíny cítila šťastná a ve své kůži. Nakonec přes všechny překážky Anna Honzáková složila zkoušky na výbornou a stala se tak první promovanou lékařkou u nás. 

Manželka i samaritánka. Spisovatelka Svobodová zachytila ženu přelomu století

Diplom si přebrala v březnu 1902 v hlavní aule Karolína, kam se tlačily zástupy lidí. Všichni chtěli vidět první vystudovanou lékařku na české univerzitě. „Jste první žena - doktor lékařství na naší staroslavné univerzitě. Kéž hodnost Vaše jest vám odměnou i povzbuzením,“ pravil latinsky rektor.

Přebrání diplomu ovšem nebyl konec cesty za vysněným povoláním. Anna před sebou měla několik let praktikantské činnosti. V Praze se však místa v nemocnici nedočkala a tak odcestovala do Vídně, kde pracovala jako elévka na chirurgické klinice, následně na oddělení gynekologie a porodnictví.

Na Moráni 7

Po praxi se snažila sehnat práci v nemocnici, ale opět se setkala s odmítnutím, a tak se i nadále odhodlaná Anna rozhodla otevřít si soukromou ordinaci. A znovu se tak rozhodla bořit stereotypy. V Americe již tehdy ženy lékařské praxe otevíraly běžně.

Do své nové ordinace na Karlovo náměstí si nechala přivézt pracovní stůl po svém otci lékaři. Čekárnu ordinace, pro níž si vybrala dům na adrese Na Moráni 7, měla téměř vždy plnou, jako gynekoložka se těšila velkému úspěchu a brzy se rozneslo o jejich kvalitách, pracovitosti a ušlechtilém zacházení s pacientkami.

Život zasvětila svému povolání

Rodinný život Anny se odehrával na stejné adrese hned vedle ordinace. Ve čtyřpokojovém bytě s kuchyní žila se svou maminkou, sestrou Albínou a nejbližší rodinou. I přesto, že se Anna nikdy nevdala byla neustále obklopena velkou rodinou. Jako rodinného příslušníka brala i svou mladou hospodyni, jež předčasně porodila svá dvojčata. Anna jim doslova zachránila život a již nastálo nad nimi držela ochranou ruku.

Anna Honzáková byla první absolventkou pražské lékařské fakulty.

Anna  milovala kulturu, žila výstavami a divadelními představeními. Celý její život ji doprovázely především knihy a odborná literatura. Víkendy ráda věnovala přírodě a procházkám. Honzáková také vystupovala v mnoha pokrokových spolcích.

O čtyřiatřicet let později musela Honzáková kvůli svému zdravotnímu stavu zavřít dveře své ordinace. Anna Honzáková zemřela v Praze 13. října 1940 v nedožitých pětašedesáti letech.

Článek vychází z knihy Evy Uhrové: Anna Honzáková a jiné dámy.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

První dáma z chudé dělnické rodiny. Olga byla pro Havla hlasem selského rozumu

Olga Havlová (na snímku z poloviny 90. let dvacátého století)

VIDEO Státní oficiality a zdvořilostní fráze byly pro upřímnou Olgu Havlovou v roli první dámy utrpením....

Spisovatelka, oběť domácího násilí, ikona. Legenda Boženy Němcové žije dodnes

Božena Němcová

Seriál Božena Němcová patří mezi jednu z nejvýznamnějších českých osobností. Její díla jsou dodnes čtená a...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká armáda chce sebevražedné drony za miliardy. Inspirovala se na Ukrajině

29. března 2024  16:12

Takzvanou vyčkávací munici by si ráda do své výzbroje pořídila česká armáda. Inspirací je současné...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...