Lískové ořechy zdraží o Vánocích. Ovlivňuje nás i Trump, říká majitelka pražírny

  17:38
Dovoz a zpracování ořechů může být věda. A i přes neustále nové trendy jsou Češi v konzumaci ořechů poměrně konzervativní. Své o tom ví generální ředitelka pražírny ořechů Alika Petra Vránová, která je ve vrcholném managementu spolu s dalšími pěti ženami. „Celosvětová spotřeba roste, ale není to dané tím, že bychom najednou jedli více samotných ořechů,“ prozrazuje Vránová v rozhovoru pro iDNES.cz.
Petra Vránová (22. května 2025)

Petra Vránová (22. května 2025) | foto: archiv Petry Vránové

Téměř celý váš život je spojený s firmou. Bralo se za samozřejmost, že budete pokračovat v byznysu, který rozjeli vaši rodiče?
Po střední škole jsem nastoupila na taneční konzervatoř a později jsem stihla založit i taneční školu. Takže jsem vedle firmy stihla i to, co mě nejvíc bavilo. Měla to tak i moje sestra Markéta, která vystudovala veterinu a dnes spolu se mnou řídí firmu. Nedaleko od pražírny se nám proto pasou koně. Obě jsme měly možnost odbočit někam jinam. Když ale přišla nabídka, že by naši pražírnu odkoupila konkurenční firma, rozhodly jsme se s Markétou do toho jít naplno.

Sešlo se to s dobou, kdy vám chtěla maminka, zakladatelka pražírny, podnik svěřit?
Téměř. Mamka chtěla odejít v šedesáti do důchodu, nakonec k tomu došlo až o dva roky později. Na předání už jsme se ale připravovaly mnohem déle. Ve firmě jsme měli společnost, která monitorovala všechny procesy a pomohla nám s nastavením středního managementu. Také jsme se zamysleli nad tím, kam s firmou chceme směřovat, a do toho procesu jsme zahrnuli všechny zaměstnance. Byl to takový velký brainstorming. Sestra si pod sebe nakonec vzala celou výrobu a já obchod.

Petra Vránová

Generální ředitelka rodinné firmy Alika Petra Vránová. (22. května 2025)
    • Generální ředitelka rodinné firmy ALIKA, která se specializuje na výrobu pražených ořechů. Je také zakladatelkou a zároveň lektorkou taneční školy Pirouette.
    • Studovala jazyky v Kanadě a Španělsku, vedení firmy převzala v roce 2022.
    • Firma je největším zpracovatelem ořechů ve střední Evropě. V jejím vrcholném managementu se pohybují pouze ženy.

Obě jste ředitelky jednoho oddělení ve firmě. Na dalších čtyřech také vládnou ženy. Jak k tomu došlo?
Nebyl to záměr. Naše zaměstnance známe dlouho a dobře. Například finanční ředitelka je dcera naší hlavní účetní, která s námi vyrostla. Máme tam i sestry a do firmy je zapojený i můj manžel.

Už začínám chápat váš apel na to, že jste rodinná firma.
Začíná to být sranda, když se řeší dovolená. Odjede nám celá jedna rodina a nám najednou chybí lidi.

Jak to řešíte?
Naštěstí u spousty pozic máme zastupitelnost. V létě pak jedeme jen na jednu směnu. Předzásobíme se vždy pár týdnů dopředu, abychom našim zaměstnancům vyšli s dovolenou vstříc.

Pojďme ještě krátce k čistě ženskému vedení vaší firmy. Vidíte v tom nějaké výhody, nebo nevýhody?
Nemám jinou zkušenost z velkých kolektivů, ale u nás pozoruji absenci mužského ega. Ženy u nás řídí celá oddělení a mají velkou zodpovědnost, na druhou stranu se nebojí říct si o pomoc. Já osobně nemohu říct, že by se mi jednalo lépe s ženami, nebo s muži, ale je vtipné, když přijedeme na nějaké velké jednání všechny. Rázem se v místnosti objeví šest žen. To jsou z nás pak občas nervózní.

A nevýhody rodinné firmy?
Není jednoduché říkat nepříjemné věci lidem, které máte rádi. Ale občas je to nutné.

Divoké devadesátky

Vy jste ve firmě prošla všemi možnými pozicemi. Od fakturantky, celní deklarantky až po nákupčí. Co vám to dalo do dnešního řízení firmy?
Hodně. Od základu vím, jak firma funguje. Velká změna pro mě byla, že jsem pod sebou najednou měla a mám poměrně velký tým lidí, což jsem předtím nezažila. Dnes máme kolem 85 zaměstnanců.

Vaši rodiče zakládali pražírnu před více než třiceti lety, ještě v divokých devadesátkách. Jak se podnik od té doby proměnil?
Přesně jak říkáte, začátek byl hodně divoký. Maminka původně zakládala firmu jako pražírnu kávy, chtěla dělat výborné a kvalitní kafe. Bohužel do toho s revolucí přišla móda rozpustné kávy, lidé nechtěli téměř nic jiného.

Kolumbus naštěstí všechno nepřivezl, druhů pepřů je přes sto, říká znalkyně koření

K výběrové kávě se tu dostáváme až v posledních letech, to byla maminka opravdu vizionářka.
Byla, ale až moc. Předtím dělala na potravinářské inspekci, tak k tomu měla blízko a hodně tomu rozuměla. Nakonec spojili síly s taťkou a objevili arašídy, které pražili pro křupky pro jinou výrobní firmu. Toužili ale po vlastní značce. Pořídili tedy první olejovou fritu a začali pražit arašídy jako samostatný produkt. Vzniklo několik výrobních řad, současně se začalo nakupovat i víc druhů ořechů z různých zemí původu a ve velkém začala i distribuce.

Takže na začátku všeho stojí arašíd.
Ano, zajímavé je, že se k němu teď opět vracíme. To, na čem firma před lety vyrostla, je stále její nejsilnější nohou. Stejně jako se nemění to, že chceme být spolehlivým dodavatelem pro naše partnery.

Z toho, co jsme si řekli už před rozhovorem, jsem pochopila, že investujete i do technologií. Co všechno si pod tím můžeme představit?
Odběratelé našich ořechů požadují pětadvacetikilové balení ořechů jak z ekologického, tak ekonomického hlediska. Skládat takové balíky celou směnu ovšem není hračka. Proto jsme před třemi lety zavedli robotickou linku, která tyto balíky skládá na paletu, a zaměstnanec už funguje pouze jako supervizor. Přesně takové technologie vedou ke zvýšení kvality i výroby, ale zároveň nás nenutí zvyšovat kapacitu personálu. Naším cílem není zaměstnávat stovky lidí a produkovat ještě víc. Chceme udržet rodinnou atmosféru a v produkci udržet to, co máme teď.

To je celkem udržitelné směrem k vašim zaměstnancům. Řešíte udržitelnost i jinde?
Řešíme, jen to neumíme moc prezentovat. jsou to takové drobnosti, které dělají velký celek. Třeba maximální využívání balení. Od nás si nekoupíte pytlík ořechů, který bude z půlky naplněný vzduchem. Protože je to plýtvání obalem a my nechceme prodávat vzduch.

Jako u chipsů, které bývají z půlky plné vzduchu.
Přesně tak. Samotné mi to vadí. Momentálně měníme i velikost kartonu tak, aby ideálně zaplnil paletu a měl nejvyšší možnou nosnost. Tímto krokem snížíme počet převozů aut s našimi produkty k zákazníkům. Řešíme i recyklaci sáčků. Nyní testujeme monofólie neboli jednodruhové fólie, které jsou plně recyklovatelné. Můžeme ořechy balit do papíru, ale pak vydrží maximálně měsíc, což nikdo nechce.

Ořech jako trend. Hlad je po pistáciích

Arašídy stále zůstávají u Čechů nejoblíbenější? I když to fakticky není ořech.
Je to tak. Z komodit, které zpracováváme, tvoří arašídy stále téměř třetinu produkce. Slané arašídy v plechovce jsou zkrátka takovou tradicí. Co se týká slaného segmentu, jsou Češi velice konzervativní, slaná chuť prostě vítězí. Druhá věc je, že je to stále jedna z nejlevnějších slaných pochutin.

A když pomineme tradiční věci, co teď frčí?
Rozhodně tahini pasta (pasta vyrobená z loupaného sezamu, používá se například k výrobě hummusu, poz. red.) a s trendem dubajské čokolády byla obrovská poptávka po pistáciích. Trendy hodně nastavuje mladá generace na sociálních sítích. Před časem takto frčela chia semínka.

A co ořechová másla?
Pravda, téměř 90 % výrobců ořechových másel s námi spolupracuje. Jsou to naši významní zákazníci. Noví výrobci v současné době už moc nevznikají, ale ti stávající se drží a rostou.

Pistácií je nedostatek. Jejich zásoby se tenčí kvůli trendu dubajské čokolády

Jaký ořech je na trhu momentálně nejdražší?
Kdyby se pistácie standardně prodávaly bez slupek už vyloupané, tak jsou určitě jedny z nejdražších. K drahým prémiovým patří i makadamové ořechy. Prodávají se ovšem okrajově, mají specifickou chuť a vysoký podíl tuku. Z tohoto důvodu ho tolik nevyužívají ani výrobci.

Zkoušeli jste třeba makadamové máslo?
Zkoušeli, ale opravdu v něm bylo hodně oleje. Chuťově to taky nebylo nic moc. Ve zpracovatelském průmyslu zkrátka frčí pistácie a mandle.

Roste poptávka po ořeších?
Celosvětová spotřeba roste, ale není to dané tím, že bychom najednou jedli více samotných ořechů. Spotřeba roste díky potravinářskému průmyslu, který ořechy využívá víc a víc. Třeba do zmrzlin, čokolád, pečiva a podobně.

Odkud vaše ořechy nejčastěji dovážíte? Máte své stálé farmáře, nebo se trh pořád mění?
Máme země původu, které musíme dodržovat, protože jakmile ji změníte, promítne se to i do chuti ořechů. Arašídy bereme z Argentiny, podobné odrůdy má ještě Brazílie. Testovali jsme i americké arašídy, které sice vypadají úplně stejně, ale chuť je diametrálně odlišná. Kešu se dříve nakupovalo hlavně v Indii a Vietnamu, teď se zájem hodně přesouvá do Afriky.

Takže berete v podstatě z celého světa. Jste tedy závislí i na změnách klimatu a politické situaci.
Ano, s výběrem zemí jsme hodně opatrní. Naše nákupní oddělení sleduje počasí po celém světě. Dnes třeba víme, že v Turecku přišly před týdnem mrazy, a už teď se odhaduje, že sklizně bude o 20 % méně. K nám se tato sklizeň dostane někdy na podzim, což znamená, že před Vánoci můžeme očekávat zdražení lískových oříšků. A politika má také vliv, jakmile nám Donald Trump „dá“ nějaké clo, tak se to samozřejmě projeví. Navíc ořechy se nakupují v dolarech. Ve chvíli, kdy začne pracovat kurz, se mění i cena. To ale bohužel nemůžeme úplně predikovat.

Kolik dáme za jídlo a o kolik zdraží boty? Američané vyhlížejí dopady cel

Jak poznat čerstvý nebo kvalitní ořech?
V rámci vstupní kontroly máme senzorické zkoušky, zkoumáme chuť, pach i případné nečistoty. Pak přichází na řadu laboratorní zkouška, kde se testuje například vlhkost. Ta je důležitá z hlediska skladování a zpracování, abychom neprodali ořech, který chytne plíseň. Pak máme také vlastní technologii, která určí stáří ořechu. Tuto kontrolu děláme proto, aby nám někdo neprodal starou sklizeň, která může po upražení žluknout.

Jak taková technologie funguje?
Je založená na mnohaletém sběru dat. Pro každý druh ořechu, protože se sklízí jenom jednou za rok, máme křivku, ze které už vidíme, v jakém období se ořech nachází v topové kvalitě. Po extrakci olej z ořechu (semen) určí laboratorní stroj hodnotu, která nám na křivce ukáže, v jaké fázi stáří se vzorek nachází.

Vydáváte se za ořechy i do cizích zemí?
Ano. Je velmi důležité, abychom porozuměli tomu, co prodáváme. Jelikož se u nás ořechy nepěstují, tak neznáme jejich specifika. Když to vidíte na vlastní oči, začnete problémům mnohem lépe rozumět. Loni jsme byli v Turecku – v Istanbulu a v Ordu. Právě Ordu je jedna z největších oblastí pro pěstování lískových ořechů. Lískové oříšky se zde sbírají ručně. Aby byl zajištěn dostatek pracovních sil, musí zpracovatelské firmy zajistit i sociální programy pro děti sběračů. Vznikají tak velké sociální programy se školkami nebo letními tábory pro děti brigádníků.

Po rozvodu přišla o všechno. Síť luxusních cukráren vybudovala znovu od nuly

Podnikatelka a cukrářka Iveta Fabešová. (20. června 2025)

Seriál Přetavila krizi v úspěšný restart. Cukrářka Iveta Fabešová se po rozpadu osobního i podnikatelského...

Na mateřské rozjela byznys s přírodní kosmetikou. I ta má zakázané látky, říká

Tereza Nová se inspiruje i z tradičního bylinkářství, které se u ní v rodině na...

Seriál Zakladatelka malé značky přírodní kosmetiky vyrábí krémy, séra i masti. V recepturách kombinuje...

Štěstí šla naproti do Pařížské. Dnes kaligrafku oslovuje Prada i Dior

Lucie Špatenková, kaligrafka, lektorka a zakladatelka značky Ta usměvavá. (9....

Seriál Už jako dítě si všímala krásných písmen na školní tabuli. Dnes Lucie Špatenková vede vlastní kurzy...

Léky na hubnutí vytvářejí iluzi zdraví, říká nutriční terapeutka o „Ozempic kultuře“

Klinická nutriční terapeutka Markéta Gajdošová (1. května 2025)

Seriál Ještě nikdy v historii lidstva nebylo tak snadné ztratit se v záplavě informací a podlehnout...

Dvakrát vyhořela. Dnes její firma pomáhá s péčí o duševní zdraví zaměstnanců

Simona Zábržová

Seriál Se syndromem vyhoření má zkušenost každý třetí Čech. Když Simona Zábržová na několika vysokých...

Obrazy vybírejte srdcem. Kupujte i současné české umění, radí kurátorka

Kurátorka umění Renáta Mužíková.

Seriál Kupovat umění v první řadě proto, že se nám líbí. Až poté ho brát jako investici. Takový názor...

Vysoký věk má smysl jen ve zdraví. V cizině jsem začala od nuly, říká fitness manažerka

Generální manažerka Balance Club Brumlovka Petra Tyrpeklová (30. dubna 2024)

Seriál Po letech strávených ve světe fitness a sportu zakotvila Petra Tyrpeklová na pozici generální...

Všichni pacienti jsou pro mě jako Bohdalová, říká kardiolog Neužil

Nejčtenější

Obří výpadek elektřiny ochromil velkou část Česka. Energetici řekli příčinu

Sledujeme online

Velkou část Česka včetně Prahy a dalších velkých měst postihl masivní výpadek proudu. Bez elektřiny zůstaly nejenom domácnosti, firmy a doprava, výpadek způsobil i druhotné problémy. Mnoho lidí...

Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys

Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a na druhém jezu, který vodáky od Lipna čeká, se tvoří fronta. Širokých raftů s neohrabanými...

A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko

Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce lidí doufající v jediné: že jim chlapíci s emblémem OSN zachrání život. Ale nestane se tak. Píše se...

Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů

Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní filmový festival v Karlových Varech. Jednou z nich je topmodelka Hana Soukupová. Rodačka z Karlových Varů...

OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci

Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do karlovarské Sparkasse Gallery. V neděli zde totiž sám tvůrce odhalil svou novou fotografii již zesnulého...

Jen jsem se bránila, řekla žena viněná z vraždy muže při hádce o kuřecí stehna

Na konci loňského roku se v rodinném domě v brněnské Slatině strhla hádka, která vyústila ve smrt jednasedmdesátiletého muže. Obžalovaná Danuše V., která jej podle obžaloby dvakrát bodla kuchyňským...

9. července 2025  16:15

Zásah na Benešovsku. Po smrti muže padlo podezření na nebezpečnou drogu

Po intoxikaci doposud neznámou látkou zemřel v nemocnici muž z obce Pyšely na Benešovsku. Kvůli podezření z otravy extrémně nebezpečným opioidem zasahují ve středu odpoledne v bydlišti zemřelého...

9. července 2025  16:11

ČSSZ přestane posílat oznámení o zvýšení penze poštou. O dopis se musí požádat

Lidé, kteří pobírají starobní, invalidní či pozůstalostní důchod, už nebudou informace o jeho navýšení dostávat poštou. Místo dopisu údaje o valorizaci své penze nově najdou na portálu České správy...

9. července 2025  16:11

Další verdikt v kauze konopného magazínu, soud snížil peněžité tresty

Krajský soud v Ostravě za šíření toxikomanie znovu uložil šéfredaktorovi magazínu Legalizace Robertu Veverkovi i časopisu peněžité tresty. Veverkovi však trest snížil ze 100 tisíc na 80 tisíc korun a...

9. července 2025  16:02

Rusko stojí za sestřelením letu MH17, rozhodl poprvé mezinárodní soud

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP) dospěl k závěru, že Rusko má na svědomí četná porušení lidských práv v konfliktu na Ukrajině. Rovněž rozhodl, že Rusko stojí za sestřelením letu...

9. července 2025  14:08,  aktualizováno  15:57

Vláda odmítla produkty čínské DeepSeek, kompenzace kvůli blackoutu nebudou

Vláda zakázala ve státní správě všechny produkty a aplikace využívající AI čínské společnosti DeepSeek. Rozhodla se pro to na základě doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační...

9. července 2025  5:05,  aktualizováno  15:52

Exhumace v Ďáblicích. Z hrobu obětí zločinného režimu vyzvednou ostatky tří hrdinů

Na Ďáblický hřbitov se už na podzim vrátí archeologové, aby vyzvedli kosti dalších obětí komunistického totalitního režimu. V minulosti už vyzvedli ostatky faráře Josefa Toufara, ubitého...

9. července 2025  15:38

Třináctiletý hoch zemřel po pádu ze střechy bývalé továrny, patrně jde o sebevraždu

Areál bývalé továrny na nábytek ve Starém Plzenci u Plzně byl v noci na dnešek dějištěm tragédie. Z přibližně desetimetrové výšky tu spadl teprve třináctiletý hoch. Podle policistů dosavadní zjištění...

9. července 2025  15:35

Důchodová reforma platí, rozhodl Ústavní soud. ANO ji hodlá změnit po volbách

Ústavní soud potvrdil platnost důchodové reformy. Její zrušení neúspěšně navrhovali poslanci opozičního hnutí ANO. Nyní je hranice věku odchodu do důchodu 65 let. Podle reformy, kterou v parlamentu...

9. července 2025,  aktualizováno  15:21

Slyšel jsem zvuky a ucítil úder do břicha. Fico popsal atentát, útočníka neviděl

U soudu v Banské Bystrici, který nyní projednává loňský atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, zazněla i výpověď samotného předsedy vlády. Vyšetřovatelům v ní říká, že kritické chvíli nevěděl...

9. července 2025  14:15,  aktualizováno  15:13

Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor
Dovolená v Jeseníkách? Zkuste Kraličák, areál plný zážitků i klidu hor

Jeseníky, to jsou horské túry, kola a krásná příroda. Jenže málokdo tuší, že přímo pod Králickým Sněžníkem vznikl areál, který opravdu myslí na...

Fáze ozbrojeného boje PKK skončila, řekl Öcalan v prvním videu od roku 1999

Proces odzbrojování Strany kurdských pracujících (PKK) bude rychlý, řekl v novém videu šéf PKK Abdullah Öcalan. Fáze ozbrojeného boje skončila, dodal s tím, že věří v sílu politiky a sociálního...

9. července 2025,  aktualizováno  15:09

D3 na Benešovsku zablokoval hořící kamion, dálnici už částečně zprůjezdnili

Dálnici D3 u Mezna na Benešovsku ve středu dopoledne v obou směrech uzavřel požár kamionu. Podle první verze u něj došlo k defektu pneumatiky, jehož následkem prorazil středová svodidla a po nárazu...

9. července 2025  9:02,  aktualizováno 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.