Po rozvodu přišla o všechno. Síť luxusních cukráren vybudovala znovu od nuly

Seriál   17:31
Přetavila krizi v úspěšný restart. Cukrářka Iveta Fabešová se po rozpadu osobního i podnikatelského života vrátila s ještě silnějším konceptem a od soutěže v televizi se dopracovala až k vlastní značce a akademii. „V řemeslných oborech prostě platí: čas, trénink, píle. A možná trocha talentu, ale ten většinou stejně kráčí ruku v ruce s ochotou makat,” říká.
Podnikatelka a cukrářka Iveta Fabešová. (20. června 2025)

Podnikatelka a cukrářka Iveta Fabešová. (20. června 2025) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Vaše logo zní: „Pro ty, kdo věří ve své sny“. Jaké sny byly kdysi ty vaše? A naplnily se?
Vždycky jsem byla opatrná na to říkat své sny nahlas, ale jeden z těch největších se mi splnil – dělám práci, která mě baví. To považuju v životě za výhru. Všichni strávíme v práci obrovskou část života a když děláme něco, co nám nedává smysl, je to strašně deprimující. Takže mám štěstí, že mě živí to, co mám ráda.

Jednu dobu ale muselo být těžké těm snům dostát. Netajíte se tím, že vaše první manželství nebylo ke konci spokojené. A když jste z něj odešla, přišla jste o všechno.
Měla jsem čtyři pobočky a cukrářskou akademii, všechno fungovalo. A pak to ze dne na den skončilo. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že je to nejlepší věc, která se mi stane, považovala bych ho za blázna. Ale dneska to tak skutečně vidím. Ale bylo to těžké.

Nejsem Dalajláma, abych nelpěla na věcech, které jsem roky budovala. Sama bych tehdy ze vztahu nedokázala odejít, i když už jsem v něm nebyla šťastná. Ale když přišlo to vynucené zastavení, pochopila jsem, že mi život vlastně daroval svobodu. Ten pocit, že můžu zase volně dýchat nepřišel hned, trvalo to. Ale přišel. A s ním i úplně nová energie začít znovu.

Iveta Fabešová

Podnikatelka a cukrářka Iveta Fabešová. (20. června 2025)
    • Pochází ze Znojma. Vystudovala sociální pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati.
    • V roce 2010 se zúčastnila kulinářské soutěže Na nože!
    • O dva roky později založila s tehdejším manželem síť kaváren IF Café.
    • Po rozvodu o svou značku přišla a vše budovala znovu od nuly.
    • Dnes provozuje kavárnu v pražské Werichově vile a na Masaryčce. Vybudovala také cukrářskou akademii, vede kurzy a napsala několik kuchařek.

Ještě jste v té době měla dvě malé děti.
Bylo to těžké. Měla jsem rozjeté podnikání, čtyři pobočky, akademii, všechno nějak fungovalo. A najednou jsem musela odejít a stála jsem na začátku, bez zázemí, s obrovským tlakem, jak se vůbec uživím. V tu chvíli mi strašně pomohla moje rodina a kamarádi. Bratr, máma, přátelé, kteří mi nafotili produkty, udělali e-shop, nabídli kuchyň.

Bylo to v době covidu, že?
Ano. Kavárny zavřené, ale já mohla fungovat alespoň online. Věřila jsem, že to bude dobré. Ale přiznávám, podruhé už bych si to nechtěla zažít.

V jednu chvíli jste se vrátila i do Werichovy vily. Jak k tomu došlo?
Oslovil mě Jiří Pospíšil z Nadace Jana a Medy Mládkových (Politik TOP 09, pozn. red.). Nabídl mi, jestli nechci prostor vily znovu převzít. A tak jsme se tam vrátili, zakotvili a trošku se stabilizovali. Pak přišel druhý velký krok. Otevřeli jsme nový prostor na druhé straně Vltavy. A ten je zase jiný, má jinou atmosféru. Jsem za to nesmírně vděčná.

Působíte silně a pozitivně. Byly i momenty, kdy jste to chtěla vzdát?
Bylo jich hodně. Měla jsem tehdy pocit obrovské nespravedlnosti, vzteku, bezmoci. Nejednou jsem uspala děti a pak šla brečet do polštáře. Ale věděla jsem, že nemůžu polevit. Dívala jsem se na svoje dvě děti a věděla, že prostě musím jít dál. Pomáhaly mi i jiné ženy se svými příběhy. Sdílely se mnou, co si prožily, fandily mi. A já měla pocit zodpovědnosti, že jim přece nemůžu ukázat, že jsem to vzdala.

Co pro vás bylo největší zjištění z celé té zkušenosti?
Že je strašně důležité nastavovat si pravidla hry než ji začneme hrát. A to s kýmkoliv, s kým v životě vstupujete do jakéhokoliv vztahu. Ať už je to partner, kolega, děti nebo přátelé. Jasně si říct, jaké jsou hranice, co je ještě v pořádku a co už ne. A pak taky chránit sama sebe. My ženy to moc neumíme. Umíme se rvát za druhé, ale málo za sebe. To chci naučit i svou dceru, že na prvním místě musí být ona sama. A že se sebou musí umět být.

Roláda pro Hegerovou

Začínala jste značkou IF Café. Jak tehdy vaše pečení vypadalo?
Co vám budu povídat. Člověk se pořád vyvíjí, a protože cukrařina je řemeslo, je přirozené, že se posouváme. Vždycky říkám kolegyním, že by bylo smutné, kdyby naše vitrína vypadala pořád stejně jako před lety. To, že vidím posun v tom, co vyrábíme, považuji za důležité a vlastně i krásné. Řemeslo je specifické v tom, že se vám dostává do rukou víc a víc, každá nová zkušenost se nabaluje na tu předchozí a to je prostě fajn.

Pamatujete si nějaký konkrétní nepovedený začátek?
Některé moje první dorty byly fakt katastrofální. Pamatuju si, jak jsem dělala dezert pro Divadlo na Vinohradech, kde měli premiéru představení Ženitba. Upekla jsem dort, který jsem polila čokoládou a pak na něj „psala“ bílou polevou. Vypadalo to jako práce osmiletého dítěte.

Nebo jednou jsem pekla roládu pro zpěvačku Hanu Hegerovou. Teda původně nebyla určená pro ni, měla být pro známé, kteří nakonec nepřišli. A můj tehdejší partner navrhl, že ji dáme právě jí. Já jsem se hrozně styděla, protože o paní Hegerové se vědělo, že je velká gurmánka, že si dávala o víkendech zákusek a skleničku šampaňského. A já tam najednou stála s krabicí a tou roládou.

Takže začátky byly těžké.
Byly. Nejsem vyučená cukrářka. Všechno, co umím, jsem se naučila metodou pokus-omyl. V mém oboru je totiž strašně důležitá praxe. Musíte si to odmakat, opakovat, získávat zkušenosti. V řemeslných oborech prostě platí: čas, trénink, píle. A možná trocha talentu, ale ten většinou stejně kráčí ruku v ruce s ochotou makat.

Je pravda, že když dáme třem lidem stejný recept, stejně můžeme dostat tři různé výsledky.
A to je přesně ono. Mám malou akademii, kde vedu kurzy. A je vtipné sledovat, jak máte deset lidí, všem dáte stejný recept, stejné suroviny – a výsledkem je deset úplně jiných dezertů.

Lískové ořechy zdraží o Vánocích. Ovlivňuje nás i Trump, říká majitelka pražírny

Podle čeho dnes poznáme dobrý dezert?
Myslím, že to poznáte už na první pohled. Když přijdete do cukrárny a vidíte přecpanou vitrínu bez ladu a skladu, moc vás to neláká. Nevidíte za tím péči, lásku, úsilí. Takže vizuální čistota, řád, rukopis, to všechno je první klíč. A druhý, samozřejmě, je chuť. V Česku už jsme se taky „projedli“ k lepším věcem. Když je dezert dobrý, potěší vás na těle i na duši a chcete se vracet. Když ne, nic ve vás nezůstane. A nemáte důvod přijít znovu.

A umí Češi ty „lepší věci“ ocenit? Vaše zákusky se cenově pohybují kolem dvou set korun za kus. To může někoho odradit.
Důležité je si za tou hodnotou stát. Pokud dává smysl, má význam a vy za ní stojíte, je to v pořádku. Navíc to rozhodně není tak, že bychom my cukráři měli domy u moře nebo létali soukromými letadly. Každý si doma upeče bábovku a má pocit, že to je totéž. Jenže není. V provozu platíte nájmy, zaměstnance, energie. Používáte kvalitní suroviny. To jsou rozdíly, které prostě nejdou porovnávat.

A také čas.
Ano, další faktor, který se strašně podceňuje. Proto jsem úplně přestala dělat svatební a modelované dorty. Neměli jsme rovné podmínky s lidmi, kteří je dělají doma jako přivýdělek a nešlo s nimi cenově soutěžit.

Jsou suroviny, bez kterých si svou tvorbu vůbec neumíte představit?
Jednoznačně čokoláda, vanilka, smetana a máslo. To je moje základní čtyřka.

Cukrářský sáček jako test

Jak dlouho trvá, než z nápadu vznikne hotový dezert?
To je hrozně individuální. Někdy to jde rychle. Třeba dezert „Popcorn“ vznikl pro moji dceru. Myšlenka byla jasná od začátku a cesta k ní byla poměrně přímá. Ale pak jsou dezerty, které se vyvíjejí déle. Třeba teď se trápím s cheesecakem. Už třetí týden ladím jeho podobu a pořád nejsem spokojená s vizuálem. A přitom už je napsaný v menu. To je moje klasická chyba. Sdělím světu něco dřív, než je to hotové, a pak si sama na sebe upletu bič.

Odráží se ve vašich dezertech i osobní rukopis?
Myslím, že ano. Lidé kolem to vnímají. Mám ráda čistotu, jednoduchost. Naše dezerty nebývají přeplácané ani kýčovité. Když jsem začínala, francouzské monoporcové dezerty (Druh cukrářského výrobku určený pro jednu osobu, jde o malý, precizně připravený dezert, pozn. red.) tu skoro nikdo nedělal. Dnes už se to změnilo, ale pořád poznám „svůj“ dort i jinde. Potěší mě, když je v něčem vidět můj rukopis.

Kolumbus naštěstí všechno nepřivezl, druhů pepřů je přes sto, říká znalkyně koření

Nevadí vám, že vás někdo kopíruje?
My pracujeme hodně s cukrářským sáčkem. A tím se můžete krásně odlišit. Formy si koupíte kdekoliv a pak je mají všichni. Ale když dekorujete sáčkem, je v tom vaše ruka, vaše dovednost. A to je těžké napodobit.

Mihnete se dnes ještě ve výrobě nebo jste už spíš podnikatelka?
Dnes už spíš zastávám roli šéfcukrářky a podnikatelky. Vymýšlím nové produkty, receptury pro kuchyni i na naše balené výrobky. Vedle toho vedu kurzy. Ale samotné dorty už běžně nepeču. Víc času mi zabere operativa a řízení provozu.

A jak vypadá váš tým?
Je hodně mladý. Cukrařina je fyzicky hodně náročná. Ruce dostávají zabrat a kolem pětačtyřiceti už je to znát. Takže ano, máme mladý tým a funguje to tak dobře.

Co byste si přála, aby se o cukrářství víc vědělo?
Hlavně by to chtělo větší prestiž. Ve Francii, když jdete pracovat do prestižního cukrářského domu, je rodina pyšná, bere to jako úspěch. U nás to tak úplně není, pořád to trochu zní jako „jdeš na učňák“. Ale zároveň vím, že zájem o obor roste. Nedávno mi na jednom učilišti říkali, že mají převis zájemců o obor. To je skvělé.

Lidé si často myslí, že si všechno můžou upéct doma. Sdílíte recepty, nebo si je chráníte?
Ne, vůbec si je neschovávám. Když se mě někdo zeptá, klidně recept sdělím. Teď na jednom festivalu mě oslovil mladý muž, že se mu nedaří poleva na pistáciový dort. Poslala jsem mu recept mailem. Protože vím, že výsledek nikdy nestojí jen na receptu. Je to kombinace mnoha faktorů – zkušenosti, rukopisu, řemeslného citu.

Lískové ořechy zdraží o Vánocích. Ovlivňuje nás i Trump, říká majitelka pražírny

Petra Vránová (22. května 2025)

Dovoz a zpracování ořechů může být věda. A i přes neustále nové trendy jsou Češi v konzumaci ořechů...

Na mateřské rozjela byznys s přírodní kosmetikou. I ta má zakázané látky, říká

Tereza Nová se inspiruje i z tradičního bylinkářství, které se u ní v rodině na...

Seriál Zakladatelka malé značky přírodní kosmetiky vyrábí krémy, séra i masti. V recepturách kombinuje...

Štěstí šla naproti do Pařížské. Dnes kaligrafku oslovuje Prada i Dior

Lucie Špatenková, kaligrafka, lektorka a zakladatelka značky Ta usměvavá. (9....

Seriál Už jako dítě si všímala krásných písmen na školní tabuli. Dnes Lucie Špatenková vede vlastní kurzy...

Založily Vltava Run. Závod jsme vykřesaly z ničeho, nespíme čtyři dny v kuse, říkají

Jaroslava Mužíková (vlevo) a Květa Látalová, organizátorky běžeckého závodu...

Seriál V běžecké komunitě neexistuje snad nikdo, kdo by neznal závod Vltava Run. Málokdo už ale ví, že u...

Všichni pacienti jsou pro mě jako Bohdalová, říká kardiolog Neužil

Nejčtenější

Obří výpadek elektřiny ochromil velkou část Česka. Energetici řekli příčinu

Sledujeme online

Velkou část Česka včetně Prahy a dalších velkých měst postihl masivní výpadek proudu. Bez elektřiny zůstaly nejenom domácnosti, firmy a doprava, výpadek způsobil i druhotné problémy. Mnoho lidí...

Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys

Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a na druhém jezu, který vodáky od Lipna čeká, se tvoří fronta. Širokých raftů s neohrabanými...

Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů

Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní filmový festival v Karlových Varech. Jednou z nich je topmodelka Hana Soukupová. Rodačka z Karlových Varů...

OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci

Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do karlovarské Sparkasse Gallery. V neděli zde totiž sám tvůrce odhalil svou novou fotografii již zesnulého...

Čečenský princ. Kadyrov oženil 17letého syna, k velkolepé svatbě blahopřál i Putin

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dál připravuje syna Adama na převzetí moci. Jeho sedmnáctiletý potomek oslavil v rodném Achmat-Jurtu okázalou svatbu, která následovala po bleskových kariérních...

Ústavní soud poví, zda platí důchodová reforma. Zrušit ji chce hnutí ANO

Verdikt, zda platí důchodová reforma, vyhlásí Ústavní soud. Její zrušení navrhli poslanci opozičního hnutí ANO. Nyní je hranice věku odchodu do důchodu 65 let. Později by měli podle reformy, kterou...

9. července 2025

Jedno z posledních tří losování! Rozdáváme kola za milion, kdo bude další šťastlivec?

Je tu středa a s ní další losování o voucher na kolo za 50 000 korun. Kdo dnes získá hodnotný dárek? Do soutěže s iDNES Premium se může zapojit každý nový předplatitel, který se zaregistruje do 14....

9. července 2025

OBRAZEM: Neporazitelní a StarDance? Kdepak, Vary ovládl první český viet-film

Letní škola, 2001. Tedy první český viet-film, snímek od generace vietnamských tvůrců vyrostlých u nás, se v úterý na karlovarském festivalu dočkal červeného koberce a slavnostního uvedení v...

9. července 2025  3:36

OBRAZEM: Kam se hrabe mandelinka. Německou úrodu ničí nebezpečný druh hmyzu

Německo se potýká s bramborovou nákazou, kterou roznáší muška jménem žilnatka rákosní. Hmyz kromě brambor napadá i další plodiny, jako je cukrová řepa nebo rebarbora. Některým pěstitelům hmyz...

9. července 2025

S pepřovým sprejem do Německa? Za 50 tisíc. Na co pozor při cestě do zahraničí

Premium

Za držení obranných sprejů či nožů, které jsou v Česku zcela legální, hrozí v Německu tvrdé tresty. Policisté tam kontrolují, zda lidé nepřeváží dlouhé nože či obranné spreje. Co si s sebou do...

9. července 2025

Čechům zlevňují americké akcie. Vděčí za to slabému dolaru

Premium

Americká měna zažívá krušné časy. Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu dolaru proti hlavním světovým měnám, oslabil od začátku roku o zhruba jedenáct procent. O asi čtrnáct procent dolar oslabil...

9. července 2025

A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko

Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce lidí doufající v jediné: že jim chlapíci s emblémem OSN zachrání život. Ale nestane se tak. Píše se...

9. července 2025

Střet velmocí o vzácné kovy začal. Vede Čína a proti USA má v rukávu eso

Premium

Po dekádách uplatňování volného obchodu to vypadá, že surovinová soběstačnost je taktikou zítřka. To se ovšem neobejde bez konfliktů.

9. července 2025

ZAHRANIČNÍ GLOSÁŘ: Vzepětí „lůzrů“, hypnózou k prsům a zákaz prostitutek

V Británii dál skomírají tradiční strany, zelení ale vytáhli eso. Ve Francii se hlásí o slovo političtí veteráni. Španělský premiér Sánchez má problém a věci se dějí i v Surinamu. Přinášíme přehled...

8. července 2025  22:29

Víc peněz na obranu? Nikdy, řekla Konečná. Rusáky tu znovu nechci, prohlásil Vondra

Europoslanci se v pořadu České zájmy na CNN Prima NEWS přeli ohledně návrhu na snížení emisí do roku 2040. Někteří europoslanci upozornili na to, že by to mělo dopad na průmysl v Evropě. Podle...

8. července 2025  21:49,  aktualizováno  22:18

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Beskydy očekávají extrémní deště, poblíž Fulneku raději evakuovali dětský tábor

Dlouhá a možná i bezesná noc čeká obyvatele části Moravskoslezského kraje. Meteorologové vydali varování před vydatnými srážkami, které by měly spadnout především nad Beskydami. V ohrožení budou lidé...

8. července 2025  12:03,  aktualizováno  22:11

Evropa nikdy neopustí Ukrajinu, budeme bojovat do poslední minuty, řekl Macron

Evropa nikdy neopustí Ukrajinu, řekl v úterý podle agentury Reuters v projevu v britském parlamentu francouzský prezident Emmanuel Macron. Dodal, že Londýn a Paříž budou společně s takzvanou koalicí...

8. července 2025  21:26
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.