Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětství strávila na útěku. Pak se z Madlenky stala nejmocnější žena USA

Seriál   18:20
Narodila se jako Marie Jana Korbelová, volali na ni ovšem spíš Madlenko. A svět ji zná jako Madeleine Albrightovou. Diplomatku, která se jako první žena stala americkou ministryní zahraničí. Navzdory tomu, že pocházela z Československa, odkud musela jako dítě dvakrát uprchnout - před nacisty i komunisty.

Babička jí říkala Madla podle postavy z tehdy populárního filmu Madla zpívá Evropě. Maminka zase Madlen a ostatní na ni nejčastěji volali Madlenko. Pokřtěna byla jako Marie Jana Korbelová. Svět ji však zná jako Madeleine – Madeleine Albrightovou.

Jak sama uvádí ve svých pamětech, teprve v deseti letech – když se začala učit francouzsky – našla podobu svého jména, která jí vyhovovala nejlépe – Madeleine.

Marie Jana se narodila 15. května 1937 na pražském Smíchově. Vychovávána byla v duchu masarykovské tradice v rodině židovského původu, ovšem její rodiče konvertovali na katolickou víru. Ačkoliv T. G. Masaryk zemřel, když mi byly čtyři měsíce, ve všech ohledech jsem vyrůstala s ním. V rodině se o něm často mluvilo,“ vysvětlovala Madeleine Albrightová ve svých memoárech.

Její otec Josef byl od mládí aktivní v politice. Vyrůstal v Letohradu (tehdy Kyšperk), střední školu studoval v Kostelci nad Orlicí. A právě při studiu se seznámil s jistou Annou Spiegelovou. Ona mu říkala Jožko, on jí Andulo. „Podle táty se při jejich první setkání uvedl výrokem, že je nejupovídanější holkou v Čechách, za což od ní dostal pohlavek,“ líčí Albrightová.

Na prahu války

Anny rodiče však nebyli ze vztahu nadšení a dceru proto poslali do internátu v Ženevě. Josef Korbel v letech odloučení dostudoval, rok strávil na Sorbonně v Paříži, zdokonaloval se v cizích jazycích a cestoval. V pouhých 23 letech obdržel doktorát práv na Karlově univerzitě. Po 14 měsících vojenské služby nastoupil do služeb ministerstva zahraničí, znovu se shledal s milou Annou a 20. dubna 1935 se konečně konala svatba. „Máma, jak bylo pro ženy té doby typické, neměla univerzitní vzdělání jako táta. Sdílela s ním ale kulturní zájmy,“ přibližuje Albrightová.

Inspirativní ženy

Novomanželská dvojice se nastěhovala do pražského secesního bytu a brzy se stala součástí pražské kavárenské společnosti. Následující rok byl ovšem Josef Korbel jmenován tiskovým přidělencem československého vyslanectví v Jugoslávii a manželé se proto přestěhovali do Bělehradu. V květnu 1937 se narodila Marie Jana neboli Madlenka. O svých batolecích časech v jugoslávském království si ovšem těžko může něco pamatovat.

Když na podzim 1938 vrcholila krize mezi nacistickým Německem a Československem a prezident Edvard Beneš vyhlásil 23. září mobilizaci, Josef Korbel se v Bělehradu začal chystat k návratu, aby coby poručík nastoupil do armády. „Vůle národa osvědčila rozhodnost daleko přesahující rozhodnost vedoucích politiků,“ vzpomínal později na vzrušené chvíle, kdy se Československo mohlo stát prvním místem krvavé války proti hitlerovskému Německu. K ní však nedošlo a po mnichovských událostech brzy začaly propukat v demoralizované druhé republice protižidovské nálady a také ve stále více profašistické vládě v Jugoslávii pro Korbela v roli diplomata nebylo místo. V prosinci 1938 se rodina stěhovala domů.

Rychlý útěk před nacisty

Malá Madlenka strávila nějaký čas u babičky na venkově, zatímco otec se snažil zařídit odchod do exilu, získat víza a najít práci v Londýně. Po nacistickém vpádu do zbytku českých zemí 15. března 1939 se rodina rozhodla k rychlému odchodu do emigrace za každou cenu. Ze spolehlivých zdrojů jsme se dozvěděli, že Joe (bratr Josefa Korbela Jan, pozn. red.) je na seznamu lidí, kteří mají být zatčeni. Nechala jsem Madlenku u příbuzných a my dva se odstěhovali z našeho bytu a přespávali jsme u přátel. Dny jsme trávili na pražských ulicích nebo v restauracích. Gestapo zatýkalo hlavně v noci,“ citovala Madeleine Albrightová slova své maminky v knize Pražská zima.

„Pětadvacátého března mě babička přivezla do Prahy. V jedenáct hodin večer už jsem byl s rodiči ve vlaku na cestě ze země se dvěma malými kufry. Ve spěchu nedokázali víc zabalit,“ líčí Albrightová ve své autobiografii.

Rodina nejprve odjela do Bělehradu, kde nějaký čas zůstala, a poté do Londýna. Josef Korbel zde začal pracovat pro budoucí exilovou vládu, konkrétně pro Jana Masaryka. „Mé nejranější vzpomínky jsou z bytu v Kensington High Road v Notting Hill Gate. (…) Když jsem slyšela tátu, jak mluví z BBC, myslela jsem si, že je uvnitř rozhlasové přijímače,“ vzpomíná Albrightová se smíchem.

Alice Masaryková chtěla být lékařkou, překazila jí to i vlastní ješitnost

Už v takto nízkém věku se Madlenka objevila poprvé před kamerou. Londýnská exulantská komunita natáčela s pomocí Červeného kříže film o osudu dětí utečenců. A malou Korbelovou si vybrala do hlavní role. „Jako honorář jsem dostala vycpaného růžového králíčka,“ vybavuje si Albrightová.

Do Anglie se posléze dostali i někteří příbuzní, starší otcův bratr Jan s rodinou či Madlenky sestřenice Dagmar. Během exilu se Korbelovým narodila ještě dcera Kathy a syn John. Rodina žila na venkově v městečku Walton on Thames, asi hodinu jízdy vlakem z Londýna. „Ve škole jsem měla vcelku dobré známky, až na ostudnou – vzhledem k mé budoucí kariéře – čtyřku ze zeměpisu,“ podotýká Albrightová s úsměvem.

Po stopách vlastní rodiny

Po skončení druhé světové války se Josef Korbel vrátil do Československa letadlem spolu s prezidentem Edvardem Beneše a jeho spolupracovníky. Zbytek rodiny o několik týdnů později. Radost z návratu domů však kalil fakt, že během války zemřeli Madlenky prarodiče.

Fašismus je na vzestupu. Musíme lidi opravdu poslouchat, radí Albrightová

O mnoho let později Madeleine Albrightová uváděla, že za holokaustu zahynuly víc než tři desítky členů její rodiny. „O osudu těchto příbuzných se dozvídala až později, protože - tak jako celá řada lidí, kteří přežili holokaust a byli touto vzpomínkou traumatizovaní – jí rodiče řekli pouze to, že její babička a dědeček jsou mrtví, ale už jí neřekli, za jakých okolností zemřeli. Tuto skládanku si dávala dohromady až po mnoha letech, kdy se ve druhé polovině 90. let stala ministryní zahraničí Spojených států amerických a tato část jejího života se stala předmětem zájmu médií,“ přibližuje Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, který přeložil memoáry Madeleine Albrightové.

Když se Albrightová dozvěděla, jaký osud potkal její příbuzné, začala po své minulosti pátrat podrobněji. „Několikrát kvůli tomu přijela do Československa, aby se o své rodině dozvěděla něco víc. Měla tady sestřenici a další příbuzné. Tyto rodinné osudy popisuje podrobněji ve svých knihách, zvláště v té s názvem Pražská zima a také v zatím její poslední knize,“ uzavírá Michael Žantovský.

Madeleine Albrightová po druhé světové válce

  • Po návratu do Československa se Josef Korbel na podzim 1945 i s rodinou znovu vypravil do Jugoslávie, kdy byl vyslancem i v sousední Albánii.
  • Když bylo Madeleine 10 let, rodiče ji poslali do internátní školy ve Švýcarsku.
  • V době, kdy už se blížil komunistický převrat roku 1948, začal Josef Korbel pracovat v OSN jako člen zvláštní komise pro konflikt v Kašmíru.
  • Posléze požádal o politický azyl v USA, rodina emigrovala a zakotvila v Coloradu.
  • Madeleine studovala politologii, v roce 1959 se vdala za chicagského novináře Josepha Medill Pattersona Albrighta.
  • Narodily se jim tři dcery: dvojčata Anne Korbel a Alice Patterson a Katherine Medill.
  • V roce 1982 se ale manželé rozvedli a Madeleine Albrightová se naplno pustila do diplomaticko-politické kariéry.
  • Do administrativy Bílého domu se vypracovala během vlády prezidenta Jimmy Cartera na přelomu 70. a 80. let.
  • V 90. letech spolupracovala s týmem okolo Billa Clintona, byla velvyslankyní USA při OSN.
  • V lednu 1997 byla jmenována ministryní zahraničí USA a mimo jiné sehrála důležitou roli při rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku, tedy i České republiky.
Autor:

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

Jako fyzioterapeutka musela skončit. Teď je Ženou roku čtenářek emimino

Soutěž Žena roku 2020 - Lucie Krejčová

Když po zánětu šlach musela Lucie Krejčová skončit na pozici asistentky fyzioterapeutů, rozhodla se...

Kde by byl Beneš bez paní Hany. První dámu lidé milovali i po jeho smrti

Skutečnou módní ikonou své doby byla Hana Benešová.

VIDEO Nenápadné dívce Anně Vlčkové se v roce 1906 změnil život, když poznala mladého studenta Eduarda...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...