Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inspekce prověřuje gymnázium, které učilo o Bohu i v hodinách angličtiny

  11:25aktualizováno  14:36
Do hledáčku školní inspekce se dostalo pražské soukromé gymnázium Amazon. V lednu odtud najednou odešlo asi dvacet studentů 2. ročníku. Nelíbilo se jim, že se ve vyučování stále více objevuje náboženství. Škola není církevní, ředitelka gymnázia a někteří učitelé však patří k Církvi adventistů sedmého dne.
Pokud inspekce zjistí vážné chyby, škola může přijít o část státních dotací. Ilustrační foto

Pokud inspekce zjistí vážné chyby, škola může přijít o část státních dotací. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

O šetření inspekce informovala jako první Česká televize. "Projevovalo se to dost, musím říct, že i v hodinách angličtiny. Občas se v učebnici vyskytly články na téma Bůh," řekla ČT bývalá studentka gymnázia Eliška Konvičková.

Vedení školy navíc údajně začalo žáky rozdělovat podle toho, zda vyzařují pozitivní nebo negativní energii. "Jednoho dne si mě zavolala paní ředitelka a řekla, že zjistila, že z posudků, které už si delší dobu dělá, jsem negativní a kazím morálku třídy," uvedl další bývalý student Daniel Moravec. Ředitelka pak chtěla některé studenty s negativní energií vyloučit.

kdo jsou adventisté?

Církev adventistů sedmého dne vychází z učení a zásad Bible, kterou považuje za inspirované Boží slovo. Církev vznikla v 60. letech 20. století v Severní Americe, odkud se rozšířila do zemí všech kontinentů, kde zakládala sbory věřících, školy a zdravotní instituce. V roce 1956 založili adventisté Adventistickou agenturu pro pomoc a rozvoj (ADRA). Její hlavní činností je pomoc při humanitárních katastrofách.

Matka jedné ze studentek Karolína Jeníková se domnívá, že škola pracovala na tom, aby svým studentům snížila sebevědomí: "Aby jim jednou mohli podat tu pomocnou ruku Boha."

Rodiče začali pátrat, kdo za školou stojí

Rodičům začaly být aktivity gymnázia podezřelé, začali proto pátrat, kdo za školou stojí. Zjistili, že ředitelka, zástupkyně i několik učitelů patří k Církvi adventistů sedmého dne, která je jednou z oficiálně povolených církví v ČR.

Majitelka a zároveň ředitelka školy Eva Kudrnová ale náboženství ve výuce popírá. Zároveň ale nepopírá, že k adventistům patří. Zda je někdo další ze zaměstnanců školy také členem podobné organizace, ale nemá podle svých slov právo zjišťovat.

Studenti podle ředitelky odešli z gymnázia kvůli špatnému prospěchu: "Všechno pochází z jejich chování a myslím si, že všichni ti, kteří odešli, by měli šanci na dobré výsledky, kdyby se starali o studium a kdyby se nesnažili zničit školu."

Ředitelka školy připisuje celou kauzu konkurenčnímu boji. "Proti konkurenčnímu boji ve formě pomluvy, který v posledních dnech naše škola zaznamenává, se jen těžko můžeme bránit. Nehodláme však snižovat požadavky na studenty na úkor nedostatečné přípravy některých z nich, ale i nadále budeme studenty hodnotit podle jejich skutečných studijních výsledků," stojí v dopise na webu školy.

Na odchod studentů z gymnázia reagovali i sami adventisté.  "Církev adventistů sedmého dne není zřizovatelem ani podílníkem soukromého gymnázia Amazon v Praze, nepodílí se na jeho řízení ani provozu. (...) Církev není povolána ani oprávněna veřejně komentovat soukromé pracovní záležitosti a názory svých členů, tedy ani adventistů, kteří jsou vlastníky či zaměstnanci různých firem," uvedli v diskusi pod článkem na iDNES.cz

Rodiče zmínili církev v podnětu pro inspekci jen okrajově

Podnět, který rodiče inspekci poslali, ale na náboženství ve výuce přímo neupozorňoval. "Dostali jsme podnět od rodičů, byl velmi obsáhlý, měl spoustu konkrétních bodů počínaje personálním zajištěním výuky přes materiální zajištění výuky, přes klima ve škole až po hodnocení studentů," řekl iDNES.cz mluvčí České školní inspekce Libor Vacek.

politika versus náboženství

Náboženství se může na škole vyučovat, ale odděleně od jiných předmětů a se souhlasem rodičů.

Ve školském zákoně je o náboženství tříodstavcová pasáž: "Ve školách lze v souladu se zásadami a cíli vzdělávání (...) vyučovat náboženství. Náboženství mohou vyučovat registrované církve nebo náboženské společnosti, kterým bylo přiznáno zvláštní právo vyučovat náboženství ve státních školách. (...) V základních a středních školách zřizovaných státem, krajem, obcí nebo svazkem obcí se vyučuje náboženství jako nepovinný předmět (...).

Politika je ve školském zákoně ošetřena jednou větou: "Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace."

Zmínka o náboženství v něm byla jen okrajově. "Byla v doplňku podnětu. Bylo tam naznačené jisté podezření a možné souvislosti s církví, ale nebylo to téma podnětu a pro nás to není téma přímého šetření, protože pro to nemáme oporu v zákoně," upřesnil Vacek.

To potvrzuje i dopis, který má redakce iDNES.cz k dispozici. Autorem je Taťána Dunajská, matka studentky, která ze školy před měsícem odešla. V dopise jsou popsané problémy, které rodiče s vedením školy řešili a které se týkaly školních (neopravené testy z angličtiny) i mimoškolních aktivit (nařízené plavání v dalekém bazénu).

Dopis nicméně zmiňuje, že jádrem problému je členství ředitelky gymnázia v Církvi adventistů sedmého dne.

Školský zákon je v otázce náboženství velmi liberální

Na rozdíl od jasného zákazu politické agitace na půdě školy ale v otázce náboženství školský zákon tak přímočarý není. "Z hlediska aspektů víry je zákon velmi liberální a myslím, že je nejliberální na světě, tam žádná omezení nejsou," dodal mluvčí školní inspekce.

Podle mluvčího byl podnět profesionálně zpracovaný. Rodiče si zřejmě přečetli školský zákon a věděli, že ohledně náboženství v něm oporu nenajdou. "My nemůže jít prošetřovat, jestli tam adventisté vládnou, nebo ne. My se musíme zabývat tím, jestli ta škola poskytuje vzdělávací služby v souladu s vzdělávacím rámcem," uzavřel mluvčí.

Výsledky rozsáhlé kontroly, která trvala na škole celý minulý týden, by měly být hotové do měsíce. Pokud inspekce zjistí vážné chyby, škola může přijít o část státních dotací. Krajní možností je návrh na výmaz školy ze školního rejstříku. Ministerstvo školství se k případu vyjádří, až bude mít výsledky inspekce k dispozici.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...