Dívku nejprve odvezli do nemocnice v Teplicích, ale kvůli specializované péči...

Dívku nejprve odvezli do nemocnice v Teplicích, ale kvůli specializované péči byla převezena do ústecké nemocnice. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Krajský soud zahájil insolvenční řízení se severočeskými nemocnicemi

  • 23
Ústecký krajský soud vyhověl insolvenčnímu návrhu Labské investiční na největší zdravotnické zařízení v kraji, Krajskou zdravotní. Ta sdružuje pět nemocnic na severu Čech. Labská investiční tvrdí, že ji Krajská zdravotní dluží miliony korun za zpracování dotačních žádostí. Soud proto ve čtvrtek zahájil insolvenční řízení.

"Oznamuje se, že insolvenčním návrhem (...) bylo zahájeno insolvenční řízení ve věci dlužníka Krajská zdravotní," oznámil soud na webu insolvenčního rejstříku.

Krajská zdravotní dluží podle návrhu 2,6 milionu korun, které neuhradila ani přes dvě upomínky v loňském roce. Podle Labské investiční je firma ve stoprocentním vlastnictví kraje v úpadku.

Firma údajný úpadek nemocnic dokazuje tím, že Krajská zdravotní má vrátit 353 milionů korun z dotací a hrozí tedy, že by neměla ani na další pohledávky.

"Je to zápis v insolvenčním rejstříku, který může v našem státě podat každý na každého. A to moc nepřeháním," uvedl ještě před rozhodnutím soudu Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní. "Nárok považujeme nejen za neoprávněný, ale hlavně šikanózní a v co nejbližší době to prokážeme u soudu," uvedl Vondra.

Jeden z největších zaměstnavatelů v kraji už od čtvrtečního dopoledne nechává zpracovat právní analýzu celé věci.

Ve hře jsou miliony za poradenské služby

Podle insolvenčního návrhu, který podal předseda představenstva společnosti Labská investiční Oldřich Látal, měla Krajská zdravotní (KZ) v roce 2008 uzavřít s jeho firmou smlouvu na poradenské služby v celkové hodnotě 9,1 milionu korun.

Firma pomáhala s přípravou žádosti o dotaci do operačního programu Severozápad, kdy KZ chtěla peníze na "Optimalizace logistických a obslužných procesů" a  "Doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů".

Pokud jde o onen dluh 353 milionů korun, měla by Krajská zdravotní platit kvůli chybě ve výběrovém řízení na nákup rentgenů v roce 2008. V půlce července jí to nařídil dotační úřad rozdělující evropské dotace pro severozápad Čech.

"Tuto pohledávku také neuznáváme, ve stanovené lhůtě jsme se proti rozhodnutí odvolali," sdělil Vondra.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video