Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mužské tělo je norma, žena odchylka. Infarkt se u nich projevuje jinak

Na onemocnění srdce a cév, která mohou vyústit až v infarkt, umírá více žen. Z výzkumů je patrné, že je lékaři posílají na vyšetření později a méně často než muže. Podle expertů je to proto, že jako běžné jsou v medicíně vnímány mužské příznaky. U žen se srdeční onemocnění projevuje jinak a prvotní vyšetření nemusí problém odhalit, tvrdí někteří lékaři.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z výzkumů vyplývá, že ženy čelí o polovinu vyššímu riziku špatně diagnostikovaného infarktu než muži.

„Infarkt si proto většina z nás spojuje s akutní bolestí hrudi či paže, tyto symptomy ale mají ve většině případů jen muži. U žen se srdeční záchvaty projevují méně intenzivně a jejich diagnostika je proto těžší, což podporuje i fakt, že samotní lékaři a lékařky si pod infarktem často představí právě mužské symptomy,” popisují socioložky z Akademie věd.

A potvrzují to i někteří lékaři, které redakce iDNES.cz oslovila. Podle primáře kardiochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce Iva Skalského ženy častěji pociťují zejména dechové obtíže, slabosti, bolesti nejenom paže, ale i zad, bolesti či ztuhnutí dolní čelisti. Kromě toho mohou intenzivněji vnímat bušení srdce, mohou být světloplaché či zvracet.

„Díky tomu může být diagnostika ischemické choroby zejména u mladších pacientek před menopauzou podceněna a opožděna. Obtížná diagnostika u mladších žen je dána i jiným mechanismem vzniku onemocnění,“ popsal primář Skalský. 

EKG nemusí problém odhalit, vysvětluje lékař

Infarkt myokardu

  • Infarkt je jednou z akutních forem ischemické choroby srdeční. Nastává, když nemá srdeční sval dostatek krve. U mužů to je nejčastěji proto, že se uzavře srdeční tepna krevní sraženinou. 
  • U žen, zejména mladších pacientek, se na vzniku ischemie podílí soubor poruch: mikrovaskulární dysfunkce, oxidační stres, stah koronární tepny, koronární reaktivita, hormonální nerovnováha nebo dysfunkce cévní výstelky. Právě mechanismem vzniku onemocnění je dána obtížná diagnostika pomocí EKG.
  • Rizikové faktory ischemické choroby srdeční je porucha metabolismu krevních tuků, vysoký krevní tlak, cukrovka, kouření, obezita či nedostatek pohybu. Ta jsou pro obě pohlaví stejná, mají však rozdílnou sílu.
  • Další rizikové faktory, tentokrát specifické pro ženské pohlaví, jsou časná menopausa, těhotenská cukrovka, preeklampsie či eklampsie během těhotenství, systémová zánětlivá onemocnění, jako je revmatoidní artritida nebo přítomnost deprese.

Další však tvrdí, že obecné příznaky jsou u žen i u mužů stejné, rozdíl však může být v jejich intenzitě a vnímání. „U mužů může být bolest dramatičtější. U žen je mírnější, není tak šokující. A mohou mít i větší toleranci bolesti, takže to podcení,“ popsal kardiolog Petr Frídl.

Kardioložka a přednostka pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEMu Věra Adámková upozorňuje na to, že ženy v rizikovém věku si mohou zdravotní potíže spojovat s menopauzou. „Podle informací, které máme, je pravda, že české ženy trochu disimulují (popírají, zastírají, pozn. red.) obtíže, a to proto, že první příznaky ischemické choroby srdeční se váží na období několika let po přechodu,“ popsala.

V tomto období dochází v organismu k řadě změn. „A místo toho, aby si řekly ‚ha, tady už bude nějaký problém‘, přikládají své bolesti a nevýkonnost na vrub právě tomu přechodu a eventuálně osteoporóze,“ dodala. Kvůli tomu ženy často chodí na vyšetření pozdě, mnohdy až v pokročilém stádiu nemoci.

Problematice se před lety věnovala studie Czech registr. Z výzkumu kardiologů vyplynulo, že i přes kvalitní systém péče jsou české ženy posílány k vyšetření cév a k zákrokům obnovujícím přísun krve do srdečního svalu později a méně často než muži.

„U mladších žen tak nemusí být vyšetření EKG (elektrokardiografie, „natáčení srdce“, je základní vyšetřovací metodou v kardiologii. Pomocí křivky zobrazuje elektrickou aktivitu srdce, pozn. red.) spolehlivé, problém nemusí vůbec odhalit. Diagnostika by proto měla být doplněna o zhodnocení všech rizikových faktorů, zátěžové EKG, i zátěžové echokardiografické vyšetření (ultrazvukové vyšetření srdce, pozn. red.) a další vyšetření,“ vysvětlil kardiolog Skalský. Žena, které lékař na EKG nic nezjistí, by proto měla trvat na dalším vyšetření. 

Mezera důvěry

Podle odborníků a odbornic vnímáme jako běžné mužské symptomy. Je to proto, že lékařství vychází již celá tisíciletí z předpokladu, že mužská těla mohou představovat lidstvo jako celek. „Proto ženy například často nejsou zastoupeny v klinických výzkumech, čemuž přispívá i fakt, že hormony jako estrogen jsou i dnes některými vědci a vědkyněmi považovány za rušivý element výsledků výzkumných měření, a to i přesto, že tato hypotéza byla již dávno vyvrácena,“ vysvětluje socioložka Kristýna Veitová ze Sociologického ústavu Akademie věd. 

Dostupná data navíc podle ní ukazují, že přesvědčit o své bolesti zdravotnický personál je pro ženy mnohem náročnější než pro muže.

Trpíte onemocněním srdce a cév?

celkem hlasů: 1919

„Svědčí o tom například skutečnost, že na fyzické příčiny bolesti se ženám výrazně častěji dostane psychologické diagnózy. V důsledku toho se u žen může vyvinout tendence nedůvěřovat vlastním instinktům o svém zdraví či své symptomy zpochybňovat ze strachu, že budou před lékařem nebo lékařkou vypadat hloupě,“ říká Veitová. 

V roce 2018 zemřelo v České republice na nemoci oběhové soustavy 22 925 mužů a 25 867 žen.

Zdroj: ÚZIS

Pro výše zmíněné existuje i termín mezera důvěry. Je to termín, který souvisí s tendencí lékařů a lékařek zavrhnout lékařsky nevysvětlitelné obtíže žen s tím, že jsou v jejich hlavě.

„Pacientkám se často říká, že jsou ve stresu, trpí úzkostí nebo depresí, že jejich obtíže souvisí s hormonálním cyklem či jejich hmotností. V důsledku ženy vykazují výrazně více lékařsky nevysvětlitelných symptomů než muži a diagnostika jejich onemocnění je nezřídka dlouholetou záležitostí,“ popsala socioložka. 

Příkladem podle ní může být endometrióza, jejíž odhalení trvá průměrně devět let, či autoimunitní onemocnění, kterými ze 75 procent trpí právě ženy, jejichž diagnostika trvá let pět.

Dokazují to ale i zahraniční výzkumy. Podle výzkumu British Heart Foundation mají ženy o padesát procent vyšší riziko špatné diagnózy infarktu. Podle amerického výzkumu zase ženy čekají o 25 procent času déle než muži na podání analgetik na akutní bolesti břicha.

Mezera důvěry je tak podle Veitové u žen závažným problémem při stanovování diagnózy. Podhodnocování symptomů žen pro ně totiž může znamenat nevratné zdravotní následky a sníženou kvalitu života.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...