ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Průvodčí zbil pasažéra ve vlaku obuškem. Pouze jsem se bránil, tvrdí

  • 468
Na sociální síti Twitter se objevilo video, které zachycuje napadení cestujícího průvodčím. Ten se podle svého tvrzení pouze bránil. Podle Českých drah se věc řešila již v přestupkovém řízení. Událost se stala loni v září.

Video se objevilo na Twitteru 1. ledna. Sdílel je uživatel pod jménem Odpad - to nej z českých tweetů. „Není to odpad Twitteru, ale lidský. Za líbivou maskou se skrývá arogantní z*rd, “vlakvedoucí vlaků vyšší kategorie ČD”, který teleskop. obuškem zbil 58letého člověka. Důvod? Nešla mu načíst InKarta,“ píše se u videa. 

K němu byl označen průvodčí, který na sociální síti Twitter taky vystupuje. Na záběrech je vidět muž v uniformě pracovníka Českých drah, který teleskopickým obuškem bije jednoho ze sedících cestujících. Další se mu v tom snaží zabránit, celý konflikt provází křik.

„Napadl mě,“ říká průvodčí na videu. „Dobře, ale tohle bylo moc,“ reaguje pasažér v zeleném tričku. „Na to nemáte právo, zavolám na vás policii,“ odpovídá zbitý muž.

Podle dostupných informací se to stalo ve vlaku jedoucím z Rokycan do Prahy. Událost potvrdil Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. Podle něj jednání průvodčího vyvolalo nepřiměřené chování cestujícího. 

„K incidentu došlo 21. září 2019 a byla k němu vlakovým doprovodem přivolána Policie ČR. Následně ho řešila Komise pro projednávání přestupků města Rokycany. Podle jejího závěru cestující uznal svoje nepřiměřené chování ve vlaku a uhradil pokuty s tím spojené. Věc byla proto odložena,“ uvedl. Podle informací, které se objevily pod příspěvek na Twitteru, platil pokutu za zpoždění vlaku. 

„Celá situace samozřejmě netrvala pár vteřin videa, ale přes deset minut a pak následné řešení. Video bohužel začíná v okamžiku mé obrany před útokem pána, který jsem se snažil zažehnat, ustupoval před ním a opakovaně ho důrazně žádal, aby se mě nedotýkal,“ uvedl pracovník Českých drah Jan S. pro TN.cz

„Přestože byl konflikt jednoznačně vyvolán ze strany podnapilého cestujícího, rozhodně nesouhlasíme se způsobem, jakým náš vlakvedoucí na situaci reagoval. Použití násilí, v tomto případě dokonce obušku, který v žádném případě nepatří k vybavení našich zaměstnanců, je naprosto nepřijatelné,“ dodal Joklík. 

Zaměstnanec Českých drah byl kvůli potyčce s cestujícím stažen ze služby a věc je s ním řešena v pracovně-právní rovině. „Povinností našeho personálu je řešit podobné případy maximálně v klidu a domluvou,“ uzavřel mluvčí. Pokud ve vlaku cestují agresivní cestující, který odmítá spolupracovat, měli by podle něj zaměstnanci Českých drah do příští stanice vždy přivolat policii. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video