Lékaři z IKEM a z Izraele provedli první společnou párovou výměnu ledvin

  • 4
Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic provedli v první polovině prosince první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi. Nový orgán při ní získali tři příjemci z Česka a tři z Izraele. Je to poprvé, co se párová výměna uskutečnila s mimoevropskou zemí, řekl ředitel IKEM Michal Stiborek.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD uskutečnění transplantací dokazuje nadstandardně dobré vztahy mezi Českem a Izraelem.

IKEM v srpnu podepsal memorandum o spolupráci při transplantacích ledvin od žijících dárců s Izraelem a Stiborek označil za velký úspěch, že se první párová výměna uskutečnila už po necelých čtyřech měsících. Ukazuje to podle něj na výbornou spolupráci lékařů z obou zemí. Nyní uskutečněná transplantace podle Stiborka rozšiřuje možnost pro české pacienty, že naleznou vhodného dárce ledviny.

Lékaři z Izraele dopravili do Česka jednu ledvinu a obratem odletěli zpět s orgánem od českého dárce. Lékař Jiří Froněk z IKEM, který na české straně transplantace prováděl, zdůraznil, že jedna párová výměna umožnila sestavit řetěz transplantací, který ve výsledku zlepšil život šesti pacientům.

Párové výměny nemocnice zavedly v případech, kdy se ledvina, kterou se rodinný příslušník rozhodne nemocnému věnovat, pro jeho příbuzného nehodí například kvůli jiné krevní skupině, ale najde se vhodný příjemce jinde. 

„Princip spočívá v tom, že v tomto případě dárce z páru A daroval ledvinu příjemci z páru B. Dárce z páru B pak zase dalšímu příjemci z další dvojice C. To vše probíhá, dokud se řetěz neuzavře,“ popsal přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický. 

Česko už od roku 2016 takto spolupracuje s Rakouskem, letos uzavřelo dohodu i s Izraelem.

Petříček v úterý řekl, že provedená transplantace navazuje na tradičně dobrou česko-izraelskou spolupráci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se díky projektu posouvá potenciál české transplantologie. Izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron uvedl, že poprvé získali izraelští pacienti ledvinu od žijícího dárce z cizího státu v rámci párové výměny. Je to podle něj důkaz vysoké úrovně medicíny v Česku i v Izraeli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video